5. Eric Clapton: Clapton

Clapton je bog, je pisalo na enem izmed londonskih grafitov v šestdesetih. Clapton nas v knjigi popelje skozi številna obdobja svojega življenja, v njih pa se razkrivajo podobe človeka, ki je daleč od božanstva. Otroštvo ob materi, za katero misli, da je njegova sestra. Prva kitara in prvi stik z bluzom. Selitev v London. Velike težave z drogami in alkoholom. Ločitev od ženske, ki jo pred tem navleče na drogo. Smrt otroka, ki pade z okna stolpnice. Poroka z bivšo najboljšega prijatelja. Sem že omenil težave z alkoholom? A vzporedno ves čas teče strastna zgodba o bluzu. Glasba življenja in glasba trpljenja, ki Claptona ob še danes ohranja pri ustvarjalni živahnosti.

4. Bob Dylan: Zapiski

Glasbeni genij, najpomembnejši glasnik neke glasbene generacije, prejemnik Nobelove nagrade za književnost leta 2016. Dylan, velik nakladač in zavijalec svojega življenja v razne mite, se leta 1961 znajde v New Yorku in začne zapisovati svoja razmišljanja in občutke iz okolja, ki pomembno vpliva na razvoj njegove kariere.

To še vedno ni avtobiografija v klasičnem smislu besede in iz Dylana ne boste izvlekli kaj dosti več, kot je uspelo njegovim predhodnim biografom. Dylan tudi v Zapiskih uporablja tok misli in besede, ki jih poznamo iz njegovih brezčasnih pesmi. Poetično in strastno. Duhovito in ganljivo.

3. Patti Smith: Pač mulca

Glasbenica, pisateljica, slikarka in fotografinja Patti Smith opisuje svoje veliko prijateljstvo s fotografom Robertom Mapplethorpom. Mojstrska pripoved izpod njenega peresa nam nariše portret dveh mladih nadarjenih umetnikov, sorodnih duš, ki se v šestdesetih letih prejšnjega stoletja podita po ulicah Manhattna.

V časih, ko so newyorško sceno krojili Andy Warhol in Velvet Underground, razvijata svoj neverjetni umetniški potencial, se spopadata z velikimi finančnimi težavami, a sta preprosto srečna. Pač mulca ni le osebna zgodba o prijateljstvu, temveč prikaz politično in umetniško pomembnega obdobja v zgodovini najbolj vznemirljivega mesta na svetu. Knjiga je posvetilo Mapplethorpu, ki je leta 1989 umrl za posledicami aidsa.

2. Keith Richards: Življenje

Keith Richards je čudež narave! Najboljše poosebljenje gesla 'sex, drugs & rock’n’roll', ki še dandanes veselo vihti svojo kitaro in uganja norčije. Izjemna pripoved je polna številnih najmanjših podrobnosti Keefovega življenja, peripetij skupine Rolling Stones in fatalnih žensk v njihovi družbi.

Razkriva nam podobo lucidnega človeka, ki mu droge nedvomno niso skurile možganov. Nori koncerti, razuzdane zabave in uživaške vožnje z avtomobili iz Francije v Maroko. Keith Richards je za svojo zgodbo o zajemanju življenja z veliko žlico prejel nagrado Normana Mailerja, ki jo podeljujejo za najboljšo biografijo. In ne, Keith Richards ni posnifal pepela svojega očeta. Oziroma čisto malo …

1. Miles Davis: Miles

Avtobiografija par exellance! Kdor hoče izvedeti vse o džezu, mora prebrati to knjigo. Miles Davis se pri 18 letih znajde v New Yorku, v zasedbi najboljšega džezista na svetu Charlieja Parkerja. Od tedaj se praktično noben pomembnejših glasbenih premikov v džezu ne zgodi brez Milesa.

Zgodba o časih, ko se je džez igral v bordelih in beznicah. Zgodba o snobovskem belem občinstvu in rasizmu nad črnskimi glasbeniki. Zgodba o ženskah, o drogah in številnih glasbenih prijateljih, ki so zaznamovali Milesovo življenje. Predvsem pa on njihovo. Številni mladi glasbeniki, nad katerimi je bdel, so postali velikani džeza. Če prisluhnete glasbi vseh imen, ki jih v knjigi omenja Miles, boste garantirano postali največji strokovnjak džeza v svoji družbi!

Besedilo: Peter Baroš. Naslovna fotografija: Profimedia.