Poletni glasbeni festivali so ena najzanimivejših turističnih destinacij, ki združujejo veliko stvari. Naravo, taborjenje, družbo, predvsem pa noro glasbeno zabavo. V Sloveniji ste že gotovo slišali za tolminske festivale, ki v prekrasno sotočje Soče in Tolminke pripeljejo trume ljubiteljev glasbe iz vse Evrope in tudi širše. Ne? No, o tem bomo še pisali. Zdaj pa si poglejmo nekaj junijskih festivalov, ki jih lahko obiščete, da pokurite svoj stari dopust.

Rock Am Ring, 1. do 3. junij, Nemčija

Največji nemški glasbeni festival v Nürburgring pritegne tja do 150.000 obiskovalcev. To je festival za drzne, za ljubitelje trdega zvoka. Lani je gostil tudi naš 2Cellos, letos pa velja v gori nastopajočih izpostaviti A Perfect Circle, Body Count, Bullet For My Valentine, Gorillaz, Bad Religion, Foo Fighters, Marilyn Manson, Muse, Thirty Seconds To Mars.

Firenze Rocks, 14. do 17. junij, Italija

Ob omembi Firenc človek najprej pomisli na bogate Medičejce, mecene velikih umetnikov, kot sta Botticelli in Leonardo da Vinci. Pa vendar, Firence so tudi prizorišče super rock festivala. V rojstno mesto italijanske renesanse letos prihajajo Foo Fighters, Guns'n'Roses, Iron Maiden, Ozzy Osbourne in Judas Priest.

Isle of Wight, 21. do 24. junij, Velika Britanija

Festival Isle of Wight je nekakšna angleška različica slavnega Woodstocka. V letu 2018 obeležuje svojo 50. obletnico. Letos pa zna biti Isle of Wight še posebej nabito poln. Odpade namreč sloviti angleški Glastonbury! Isle of Wight bo med drugim gostil naslednje izvajalce: Depeche Mode, Liam Gallager, Kasabian, The Killers, Manic Street Preachers. Obeta se nepozabna rokerske izkušnja.

Inmusic Festival; 25. do 27. junij, Hrvaška

Zagrebški INmusic je v trinajstih letih zrasel do veličin, da mu ni para daleč naokoli. Na rajanje ob jezero Jarun letos vabijo Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Interpol, Alice in Chains, David Byrne in St. Vincent. Pozor! Festival vsako leto gosti tudi kakšnega slovenskega glasbenika. Leto sta to mladi slovenski zasedbi Koala voice in Futurski!

Roskilde Festival; 30. junij do 7. julij, Danska

Še en festival, ki je v začetku sedemdesetih nastal kot festival za hipije, danes pa je eden največjih evropskih glasbenih festivalov, ki vsako leto predstavi več kot 160 glasbenih skupin. Prihajajo Gorillaz, Nick Cave, Nine Inch Nails, Eminem, Bruno Mars, Massive Attack, My Bloody Valentine, David Byrne in številni drugi. In da bo mera polna, je med nastopajočimi letos tudi slovenska zasedba Širom!

Naslovna fotografija: Profimedia