Za imenom Childish Gambino se skriva igralec, komik, glasbenik in didžej Donald Glover, ki ga najdemo tudi v filmih, kot sta The Martian in Solo: The Star Wars Story. Uspelo mu je nekaj, kar ni uspelo nobenemu glasbeniku, ki je po Trumpovem prihodu na oblast izstrelil glasne puščice proti Beli hiši. S skladbo This is America se je Childish Gambino že v prvem tednu uvrstil na prvo mesto lestvice Billboard Hot 100. Do tega trenutka je s četrtim mestom najvišjo uvrstitev protitrumpovskih skladb dosegla Katy Perry s Chained to the Rhythm.

Kaj prav visoko pa niso prilezle niti skladbe glasbenikov, ki so Trumpu izkazali naklonjenost.

Kanye West je s skladbo Ye vs. The People debitiral na 85. mestu, potem pa počasi zletel z lestvice. Politika in pop se torej praviloma ne ujameta najbolje. Od časa Trumpove vladavine so na vrhu lestvice kraljevali glasbeniki, kot so Drake, Ed Sheeran ter Luis Fonsi in Daddy Yankee s skladbami God’s Plan, Shape of You in Despacito.

Če hočeš v Združenih državah napisati hit skladbo, moraš biti neškodljiv. Da te radi poslušajo tako demokrati kot republikanci.

Childish Gambino - This Is America
Childish Gambino ne dopušča veliko prostora za interpretacijo - sporočilo je jasno in glasno

Obstajajo izjeme. Zadnja politična skladba, ki je osvojila prvo mesto Billboarda leta 2011, je bila Born This Way Lady Gaga. Skladba, ki je dobila status LGBT himne, je bila izdana v času, ko je ameriško javno mnenje o istospolnih porokah začelo kazati spremembe. Leto dni pozneje pa je bilo prvič, da se je odstotek tistih, ki istospolne poroke podpirajo, dvignil nad odstotek tistih, ki jim nasprotujejo. Ali je to zasluga Lady Gaga ali ne, se zdi na prvi pogled odvečno vprašanje, a ob pojavu Gambinove This is America se kaže, da pop glasba danes očitno še ima nekaj naboja za spreminjanje družbe na bolje.

Childish Gambino - This Is America
Videospot, prežet z jasnimi simboli, podaja ostro kritiko ameriški družbi

V This is America Childish Gambino odkrito kritizira ameriško družbo, njeno kaotičnost, obsesijo z orožjem, policijsko nasilje in rasizem. Dodatno noto kontroverze predstavlja videospot skladbe, ki ga je režiral Hiro Murai, sicer režiser serije Atlanta, v kateri prav tako nastopa Daniel Glover alias Childish Gambino.

Na YouTubu ima video že več kot 200 milijonov ogledov.

Naslovna fotografija: Profimedia. Fotografije v članku: ChildishGambinoVEVO @ YouTube.