Zgodba Oasis se je začela leta 1991 v Manchestru, ko so moči združili brata Noel in Liam Gallagher, Paul Arthurs, Paul McGuigan in Tony McCarroll. Leta 1994 so izdali prvenec Definitely Maybe, ki so ga prodali več kot 15 milijonov izvodov. Plošča (What’s the Story) Morning Glory? iz leta 1995 je Oasis trdno ustoličila na vrhu številnih glasbenih lestvic. Skupine Blur, Pulp, Suede, The Verve in številni drugi predstavniki angleškega britpopa so morali priznati poraz, vsaj kar se svetovne popularnosti tiče. Plošča, ki je v svet ponesla skladbe, kot sta Wonderwall in Don’t Look Back in Anger, je danes peta najbolje prodajana angleška plošča vseh časov.

Potem je začelo iti počasi navzdol. Trenja med bratoma Gallagher so bila vse močnejša. Mlajši Liam se kot pevec in frontman ni mogel sprijazniti, da je kritiški svet poveličeval predvsem Noela, ki je bil avtor večine skladb, po mnenju številnih pa tudi dosti boljši pevec od mlajšega brata. Oasis so do leta 2008 posneli še pet albumov, ki pa jim ni uspelo prekositi predhodnih dveh. Leto dni pozneje je Noel predvsem zaradi bratskih razprtij zapustil zasedbo in zgodba Oasis je bila končana.

Brata Gallagher sta pognala vsak svoj bend. Liam je ustanovil skupino Beady Eye, ki je delovala do leta 2014, nato pa se je posvetil solo karieri. Noel je ustanovil skupino Noel Gallagher's High Flying Birds. Nobenemu od njiju ne gre ravno slabo, je pa res, da so njuni uspehi daleč od uspehov, ki sta jih žela s skupino Oasis.

Julija letos je oboževalce skupine Oasis pretresla objava na Twitterju, v kateri je Liam Noelu sporočil, da mu odpušča in si želi, da ponovno združita skupino. Pojavljajo se vprašanja, kaj ima Noelu za odpustiti njegov (bolj) nori brat? Razpad skupine je tako še bolj zavit v tančico skrivnosti. Po Liamovih besedah naj bi bila za razpad skupine Oasis dejansko kriva Noelova žena, ki je možu pred turnejami skrivala potni list, ga spravljala ob pamet, s tem pa načela tudi živce že tako občutljive glave Liama Gallagherja.

Noel se za zdaj še ni javno odzval. Vprašanje tudi, kako se bo. Ko so ga pred nekaj leti vprašali po bratu Liamu, je rekel, da ga ima rad, a ne bolj kot ima rad instant rezance Pot Noodle. Tudi Liam do nedavnega bratu ni prizanašal. Na podelitvi nagrad NME awards februarja letos je povedal, da je “Noel slabši od Kim-jun fucking Tunga ali kako se že imenuje”.

Je pa namesto Noela vskočil Robbie Williams. Z bratoma Gallagher ima kup neporavnanih računov. Na podelitvi Brit Awards leta 2000 je Liama pozival k pretepu. Razprtije je pravzaprav zakuhal Noel. Robbie in Liam sta bila sredi devetdesetih prijatelja in skupaj uganjala norčije. Noel pa je bil ljubosumen. Ko je Robbieja javno označil za debeluha, ki pleše v Take That, je bilo ljubezni konec. Kot kaže, je Robbie zdaj prišel na svoj račun. Liamovo željo po združitvi Oasis je označil za dokaz, da sta solo karieri obeh Gallahgerjev pač preslabi, da bi bila brata z njima zadovoljna.

Kakršen koli razlog že, združitev Oasis bi bila zelo dobrodošla. Če je britpop pred več kot 20 leti reševal čast kitar, usnjenih jaken, neurejenih frizur in rokerskega razvrata, se zdi, da bi bila njegova ponovna intervencija danes nadvse dobrodošla.

Naslovna fotografija: Profimedia