Zanimivo je, da so številni raperski megazaslužkarji svojo glasbeno kariero začeli iz čiste nule, če ne rečemo kar iz minusa, glede na to, iz kako revnih okolij so izšli. Podobno kot pokojnima Tupacu Shakurju in Notoriusu B.I.G., tudi Draku, Jay-Z-ju in Kendricku Lamarju še zdaleč ni bilo z rožicami postlano. Pa poglejmo, katerih pet raperjev si je v letih 2017 in 2018 po raziskavah Forbesa v žepe natlačilo največ zelencev?

1. Jay-Z

Zaslužek: 76,5 milijonov dolarjev

Zaslužek Jay-Z-ja je v zadnjih dveh letih ocenjen na 76,5 milijona dolarjev. Nabral jih je z uspešnima turnejama 4:44 in Everything is Love, pa tudi s stadionsko turnejo On The Run II v družbi svoje boljše polovice Beyoncé. Sicer pa Jay-Z ne služi le z glasbenim poslom. Peča se tudi z alkoholom. Je deležnik dveh prestižnih znamk žlahtne kapljice, šampanjca in konjaka.

2. Diddy

Zaslužek: 64 milijonov dolarjev

Sean John Combs kot za stavo menja svojo osebno izkaznico, začasno pa se je ustalil pri imenu Diddy. Pred tem je bil P. Diddy, pa Puff Daddy, pa Puffy, Diddy, Brother in Love in B. Love. Lanski zmagovalec na lestvici najpremožnejših je tokrat zdrsnil na drugo mesto s 64 milijoni dolarjev zaslužka. Od njegovega zadnjega albuma je že minilo nekaj let, zato ni čudno, da je Diddy uvrščen tako visoko predvsem po zaslugi drugih poslov. Njegov imperij pijač vključuje vodko, tekilo in ionizirano vodo Aquahydrate.

3. Kendrick Lamar

Zaslužek: 58 milijonov dolarjev

Kendrick Lamar je v primerjavi s predhodnikoma pravi mladič. Zato si lahko tretje mesto, kamor se je zavihtel s prisluženimi 58 milijoni dolarjev, šteje v veliko čast. S ploščo Damn iz leta 2017 je požel precej velike uspehe. Sledila je enoletna turneja, ki je obsegala 62 koncertov na vseh kontinentih, z izjemo Afrike. No, vzporedno je neutrudni Lamar obredel še eno severnoameriško turnejo The Championship Tour. Najbrž je ob tem že skoraj odveč omeniti tudi to, da Kendrick Lamar za plačilo svoje ime posoja tudi tekstilno-obutvenemu koncernu Nike in proizvajalcu prestižnih plastičnih kartic American Express.

4. Drake

Zaslužek: 47 milijonov dolarjev

Pa ga imamo, najvišje uvrščenega raperja, ki ni državljan ZDA. Kanadski raper je v zadnjem letu pridelal 47 milijonov dolarjev zaslužka. Njegovo celotno premoženje je zaokroženo na debelih 100 milijonov dolarjev. To je pravi pravcati drobiž v primerjavi z 900 milijoni, ki jih trenutno premore Jay-Z. A med njima je tudi 17 let starostne razlike. Drake je ta hip prvak vseh pomembnejših svetovnih glasbenih lestvic, ki kot za šalo podira številne rekorde. Apple Music je poleti zabeležil, da so Drakovi komadi dosegli že 10 milijard streamov. Poletje je šlo in zdaj je številka najbrž že mnogo višja … Pazi se, Jay-Z!

5. J. Cole

Zaslužek: 35,5 milijonov dolarjev

Jermaine Lamarr Cole, kratko in jedrnato J. Cole, je za drobcenih 500 tisoč dolarjev prehitel legendarnega Dr. Dreja in ga postavil na nehvaležno šesto mesto. J. Cole, ki je zaslužil 35 milijonov in pol, je najvišje uvrščeni raper, ki se ni rodil na severnoameriškem kontinentu. Sicer državljan ZDA se je rodil v ameriški vojaški postojanki v Frankfurtu. V zadnjem času neutrudno koncertira in pridno izdaja nove albume. Nekaj zelencev mu gotovo kapne tudi od deležništva na streaming servisu Tidal, ki ga obvladuje Jay-Z. Med deležnike podjetja so vpisani tudi Kayne West, Usher, Alicia Keys, Beyoncé, Rihanna, Madonna, Nicki Minaj …

Naslovna fotografija - Jay Z (Shawn Carter) na koncertu v Chicagu med turnejo "Magna Carter World Tour" (Profimedia)