Tako smo dobili instant različice novodobnih eskapad, ki dvigujejo obrvi tako kritikom kot oboževalcem. Nizamo 6 nepozabnih primerov, kjer so obiskovalci poleg koncerta pokasirali še dobro dozo kontroverznosti.

#1 Ozzy Osbourne in ubogi netopir

Ko si Ozzy še ni kopičil holesterola z mastnimi buriti v resničnosti oddaji The Osbournes, je bil slavljen predvsem kot pevec rokerske skupine Black Sabbath, znane med drugim tudi po nadvse zanimivi strukturi oboževalcev. Med njimi se je potem nekega večera na koncertu našel čudak, ki je na oder zabrisal ubogega netopirja, kateremu mu je Ozzy nato v navalu brezumja odgriznil glavo.

Ozzy Osbourne
Solidna demonstracija izraza vsakega posameznika v občinstvu takratnega koncerta

Danes bi bend s takšnim performansom končal na prvi bojni liniji borcev za pravice živali, takrat pa se je bolj govorilo o tem, kako je Ozzy redefiniral pojem norosti, v angl. znan kot 'bat-shit-crazy'. Zdaj se morate vi odločiti, ali pripadate onim, ki verjamejo v avtentičnost tega dogodka, ali tistim drugim, ki trdijo, da je bilo vse skupaj režirano. Odkar je Ozzy prhutajoče sesalce na jedilniku zamenjal za koruzne ovitke z mletim mesom, za izjave ni dosegljiv.

#2 Red Hot Chili Peppers in nogavice

Svet nikoli ne bo pozabil alternativne uporabe oblačil najbolj pikantne skupine Red Hot Chili Peppers, ko so se njeni člani v zgodnjih devetdesetih na odru pojavili povsem goli. No, ne popolnoma goli, saj so jim dele, kamor sonce ne posije prav pogosto, pokrivale le dolge, bele, ponekod progaste nogavice.

Red Hot Chili Peppers
Obleke so pri zasedbi RHCP več ali manj vedno precej nizko na seznamu obvezne koncertne opreme

#3 Iggy Pop in njegova fascinacija z občinstvom

Pop-rok ikona Iggy Pop je tako rekoč oče skakanja z odra v občinstvo, kar kaže že kar malce nezdravo zaupanje v lastno bazo oboževalcev. Danes, ko svet komaj čaka na naslednji YouTube 'fail', bi bilo tako početje skrajno nevarno. Sumimo pa, da je Iggyjeva tolerančna meja za bolečino precej visoka, čemur priča dogodek iz leta 1974, ko je Iggy samovoljno zakorakal v bar, kjer so se zbirali detroitski motoristi in obenem njegovi najhujši sovražniki. Seveda jih je provociral in seveda je bil tepen, potem pa je prav te motoriste isti dan v radijskem intervjuju izzval, da se prikažejo na naslednjem nastopu skupine Stooges. Sledil je eden zgodovinsko bolj nasilnih koncertov, ki se je k sreči končal brez žrtev, a glasbeni kritik Lester Bangs se še danes spominja, da je bilo moč slišati, kako se prazne steklenice piva, ki so jih razdraženi motoristi v občinstvu metali na oder, razbijajo ob kitarske strune

Iggy Pop
Bi ga ujeli, če bi se z odra zalučal na vas?

#4 Miley Cyrus – miks nedolžnosti in perverzije

Igra kognitivne disonance Miley Cyrus spremlja že, odkar je igrala dvojno življenje kot najstnica v seriji Hannah Montana. Danes, ko je ta nedolžni alter ego opustila in se popolnoma prepustila odrom in Liamu Hemsworthu, pa obiskovalci na njenem koncertu resnično doživijo vse: od hudo dražljivih gibov, ki prepričljivo simulirajo najbolj mesene užitke, do orjaških plišastih medvedov, ki prav po otroško poskakujejo po odru in zmedejo vse tiste, ki so še minuto poprej navdušeno pričakovali erotično pop senzacijo. Miley tako deluje kot shizofrena verzija sodobne hotnice, ki je na eni strani vročična od pregrešnih fantazij, obenem pa še vedno spi, pokrita z odejico z motivi Hello Kitty.

Miley Cyrus
Ujeti smo nekje med vzburjenostjo in zmedenostjo

#5 Björk – aktivistično

Veliko bolj drzno držo na politično-aktivističnem poligonu pa lahko pripišemo Björk. Na koncertu v Šanghaju je recimo zelo jasno izrazila podporo Tibetu in precej razdražila kitajske oblasti. Ko pa je naslednjič v Tokiu izkazala glasno podporo Kosovu, je morala s svoje turneje hipno prečrtati nastop na srbskem Exitu.

Bjork
Vedno aktivistično obarvana Bjork

#6 Pussy Riot na svetovnem nogometnem prvenstvu

Gverilski nastopi ruske feministične punk-rock skupine so že sami po sebi pop kulturna ekstravaganca, ki para živce pregovorno sicer zelo hladnemu Putinu tudi na drugi strani odra. Nazadnje smo lahko njihov gverilski performans spremljali na svetovnem nogometnem prvenstvu FIFA 2018, ko so Pussy Riot, oblečene v policiste, popestrile drugi polčas tekme med Francijo in Hrvaško, da bi 80.000 obiskovalcev opomnile na kršenje človeških pravic v Rusiji. Rezultat: 25 sekund zamude pri tekmi, 15 dni pripora za članice skupine in 4 : 2 za Francijo.

Pussy Riot @ FIFA 2018
Članica skupine Pussy Riot v nepričakovanem ofsajdu

Fotografije: Profimedia