#1 Janelle Monáe – Tightrope [feat. Big Boi]

Komad, ki si ga zavrtite sekundo po tistem, ko vas napade trohica dvoma, da česa ne boste zmogli. Janellin glas je bister, odločen, pozitiven in … ravno prav veder. To rečemo zato, ker se pri pozitivnih komadih večkrat zgodi, da junaško zakorakajo v področje osladnega. Janelle, ki deluje kot najbolj prikupna vnukinja Jamesa Browna, pa je ravno na tistem robu mainstreama, da njen hitič še jemljemo resno.

#2 Beyoncé – Love On Top

Kakšno veselo preskakovanje akordov! Vokal Beyoncé je kot žogica, ki se živahno odbija od vseh sten, potem pa se nekoliko umiri in nežno poboža kakšno noto ali dve ter nato hipoma skoči še v zgornje registre. Morda samo en namig: če nimate za sabo šole profesionalnega petja, je tale komad idealen način, da v pičlih treh minutah izgubite glas. Peti vštric z Beyoncé ni mačji kašelj.

#3 One Republic – Good Life

Oda pozitivnim trenutkom življenja in nasploh obvezen komad na listi za daljše vožnje. Če gre verjeti eni izmed osebnih izpovedi na spletu, pa je pesem nekoga celo uspešno iztrgala iz hromečega napada panike, kar je dovoljšen razlog, da imamo, kot se za zdravila spodobi, tudi Good Life vedno nekje na dosegu roke.

#4 Bill Withers – Lovely Day

Zelo enostavno: če vas tale pesem ne spravi pokonci, potem vas ne bo nobena. Glas Billa Whitersa vas spomni na to, kako je vsak dan nova priložnost, da doživite vsaj en lep trenutek. In nihče se ne strinja s tem bolj kot britanski komik Ricky Gervais. Sicer ne bi tako mojstrsko umestil te pesmi v prvo epizodo – in tule lahko že mirno rečemo ikonske, čeprav je izšla šele pred nekaj meseci – serije After Life.

#5 Singing In The Rain – Singing In The Rain

Lahko rečete, da je klišejsko, a pesem Singing in the Rain v zadnjih sedemdesetih letih ni postala le medgeneracijska, temveč trans-generacijska, pri čemer ji je uspelo ohraniti vse pozitivne konotacije. Pustimo ob strani dejstvo, da v Hollywoodu redko dežuje in da imajo zatorej prebivalci Južne Kalifornije tehtnejši razlog za poskakovanje po lužah kot mi, ki se prezebli utapljamo v deževnem maju, pa vendar: lepo je videti Gena Kellyja, kako se mu fučka za debele dežne kaplje.

 #6 The Lumineers – Ho Hey

Če boste googlali za besedami iz refrena, ki naj bi šle približno takole: I've been loving you, you've been loving me, boste vseeno naleteli na The Lumineers, čeprav v resnici to sploh ni del njihovega besedila! Toda pesem je, odkar je bila spočeta, služila za glasbeno podlago večini amaterskih videov s poroke. Kar je, čisto pavšalno gledano, dovoljšen razlog za srečo.

#7 U2 – Beautiful Day

Pu je vprašal: “Kateri dan je danes?” “Danes,” mu odgovori Prašiček. “O, moj najljubši dan! zavzdihne Pu. In ko je prebral te besede, je Bono ustvaril komad, ki sede ne glede na dan, vsak dan.

Naslovna fotografija: Profimedia