V sodelovanju z organizacijo za varno vožnjo IAM Roadsmart so sodelavci motorevije Auto Express izvedli eksperiment, s katerim so poskušali ugotoviti, katera glasba je za vožnjo najboljša.

Se tudi vam zgodi, da za volanom preklapljate radijske postaje in malodane na vseh frekvencah trčite ob isti glasbeni žanr? Večinoma je to dejstvo povezano z rejtingi poslušanosti, ki jih želijo doseči radijske postaje. Predvajati vam želijo tisto glasbo, ki vas bo najmanj zmotila. Oziroma jo boste zaznavali spontano, brez želje, da jo dejansko poslušate. S tem pa bo verjetnost, da radijsko postajo zamenjate, precej manjša.

Crash
"Ti, mulc, nič ne vidiš in ne slišiš ker žgeš Godsmacke in opletaš z glavo med vožnjo." -- "Ni, res, guspa, vi ste imeli Bachovo 20. fugo v A-molu na maksimumu in se dremali na volanu!"

Raziskava motonavdušencev postavlja to sliko v drugačno luč. Pridobljeni podatki so pokazali, da je zbranost voznikov ob poslušanju pop glasbe največja. Eksperiment so izvedli na grand prix stezi Red Bull Ring v Avstriji. Testni voznik je odpeljal dva kroga zahtevne proge, ki je vključevala veliko zaviranj, pospeškov ter manevriranj skozi številne ovinke. Najprej je vozil v tišini, potem pa še štirikrat, in sicer vsakič ob spremljavi drugačne glasbe. Navite do maksimalne jakosti.

Najslabše jo je voznik odnesel ob skladbi Sic metal zasedbe Slipknot. Ob težkih kitarskih rafalih in krulečih vokalih je krog odpeljal za kar 14 sekund počasneje kot ob vožnji v tišini. Ne za to, ker bi vozil počasneje, temveč, ravno nasprotno, ker se mu je skozi zahtevno progo preveč mudilo.

Povsem drugačni razlogi za počasnost so bili v igri poslušanja klasične glasbe. Bachove Goldbergove variacije so voznika umirile in sprostile do točke, da je ponekod skoraj za polovico upočasnil hitrost in dirkaški krog zaključil pri približno istem času kot ob poslušanja metala. Če se vam ne mudi, je vsekakor bolj varno poslušati klasiko kot metal. A nekateri strokovnjaki opozarjajo, da vas lahko določena klasična glasba sprosti do mere, da vožnjo nadaljujete s čelom, naslonjenim na volanu. Poza pianističnega genija Glenna Goulda na spodnjem posnetku pove vse.

Podobno kot pri metalu in klasiki sta zmagovalna glasbena žanra dosegla podoben časovni izid, a spet s precejšnjo razliko v eleganci in stilu vožnje. Ob skladbi Humble raperja Kendricka Lamarja je voznik postavil drugi najboljši čas ob glasbeni spremljavi, a je bila njegova vožnja nepredvidljiva in nevarna. Povsem možno pa je, da je bil učinek na vokalu Kendricka Lamarja vozniku tako nadležen, da je hotel na vsak način čim prej iz avtomobila. Skozi vrata ali skozi okno.

Zmagovalna je bila skladba Taylor Swift Shake it off. Voznik je bil za dobro sekundo hitrejši kot v primeru dirkanja ob spremljavi rapa. Ob tem je treba omeniti tudi voznikov slog, ki je bil v primeru popa bolj tekoč in eleganten, skratka zaupanja vreden.

Pri vožnji torej med motilce pozornosti ne štejemo le mobilnih telefonov v roki ter razgaljenih postav na veleplakatih. Tudi vrsta glasbe, ki se v avtu vrti, je očitno pomembna reč. A vzemite na znanje: če vam pisec teh vrstic ustavi na avtoštopu, nikar ne vztrajajte pri poslušanju Taylor Swift. Ta vožnja se za nikogar ne bi dobro končala.

Fotografije: Profimedia