#1 Paul McCartney izpustil sodelovanje na albumu Jima Hendrixa in Milesa Davisa

Pisalo se je leto 1969. Miles David in Jimi Hendrix sta staknila glavi v želji po skupnem ustvarjanju. Po skoraj leto dni dolgem preigravanju se odločita, da ustanovita skupino ter ustvarita prvenec. Da bi zadeva presegala prav vse glasbene horizonte tistega časa, k sodelovanju povabita še prvo frizuro takrat najhujšega britanskega boy benda The Beatles, Paula McCartneyja. Dobi primerno v Veliko Britanijo pošljeta telegram (počakamo, da milenijci googlajo, kaj za vraga je telegram). Ker so telegrami za tiste čase potovali nadzemeljsko hitro, kmalu prejmeta odgovor, v katerem asistent skupine The Beatles sporoča, da se McCartneyju žal ne bo uspelo pridružiti v studiu, saj ravno počitnikuje nekje na Škotskem. Kamor telegrami se sežejo. Pač, prioritete.

Smo pa dobili vsaj tole:

#2 Madonna, Prince in Michael Jackson

Poskus št. 1: Kraljica popa in kralj popa začneta hoditi na zrežirane zmenke, da bi javnost opozorila na svoje namene o skupnem sodelovanju. Začelo se je obetavno (vsaj v medijih), a Madonna, kot se za prvo damo osrednje glasbene scene spodobi, začne preveč komplicirati pri organizaciji kino večerov, kar plahega Jacksona nekoliko odvrne od nadaljnjih pogovorov. Zato snidenja kar preskočita in se raje lotita glasbe. A se zatakne tudi tam. Madonna preživlja burno obdobje erotično nabitih besedil, medtem ko Jackson vztrajno predlaga zgolj nežne, romantične stihe. Madonna vztraja pri provokativnih besedilih, kralj popa pa to potezo razume kot čisto invazijo v njegov sanjski svet. Izid: kralj pobegne od kraljice.

Poskus št. 2: Madonna in Napoleon funcka, rocka, popa, R&B-ja in soula – Prince. Ideja: skupna turneja. Odziv Princa: “Skrbi me, da planet ni pripravljen na dvojno dozo tolikšne veličine.

#3 Elvisu bi album moral producirati David Bowie

Kralj rokenrola naj bi do Bowieja pristopil leta 1976 z željo, da se mu pod naslednji album podpiše kot producent. Legenda pravi, da bi odgovor morala Elvisu posredovati takratna Bowiejeva žena Angie, a jo pri nameri ustavi lastna blokada – strahospoštovanje do tako veličastne glasbene ikone. Zato Angie Presleyju v resnici nikoli ne prenese sporočila. Leto dni pozneje sam kralj dvigne slušalko in odvrti Bowiejevo številko. Najprej pohvali njegov hit Golden Years, in čeprav pravijo, da se zamujene priložnosti ne vračajo, ponovno izrazi namero o sodelovanju. A še preden se Bowie dokončno ogreje, se Presley dokončno zgrudi na straniščni školjki.

Tako so se albumi omenjenih glasbenih genijev verjetno zgodili v enem od paralelnih svetov, kjer zvezdniki namesto lekarniških koktajlov srebajo baldrijanove kapljice in kjer počitnikovanja frontmanov nekje na obalah Škotske ne sovpadajo z zgodovinsko prelomnimi 'jam sessioni' preostalih muzikaličnih veleumov.

Naslovna fotografija: (Profimedia)


Naslovna fotografija: Madonna kot gost presenečenja med nastopom Stevieja Wonderja v poklon Princu na podelitvi nagrad Billboard Music Awards leta 2016 (Profimedia)