Želite skočiti v galaksijo daleč daleč stran? Naročite se na HBO GO za le 5,99 € na mesec in poglejte vse filme Vojne Zvezd!

John Towner Williams ima za seboj – reci in piši – 51 nominacij za oskarja in je drugi na lestvici nominirancev za najbrž nedosegljivim Waltom Disneyjem. Walt jih za časa svojega življenja nabral kar 59. Je pa Williams absolutni rekorder med še živečimi. John Williams je zlati kipec za najboljšo izvirno filmsko glasbo prejel petkrat. Za glasbo v Vojni zvezd sicer le enkrat, leta 1977, in to za Epizodo IV - Novo upanje. Čeprav Vojni zvezd praktično nihče ne odreka statusa ene od največjih mojstrovin filmske zgodovine, pa pri oskarjih ni bila bog ve kako uspešna. Vsega skupaj se jih je nabralo le 10, pri čemer režiser in kultni oče George Lucas ni osvojil prav nobenega. 

Za sodelovanje med Lucasom in Williamsom je kriv Steven Spielberg.  Williams je za Spielberga spisal glasbo za skoraj vse njegove filme, druži ju več kot 40-letno tesno sodelovanje. Oskarja za izvirno filmsko glasbo je prejel za Spielbergovo Žrelo, Schindlerjev seznam in vesoljčka E. T.-ja. Ko je Lucas pripravljal Vojno zvezd, se je odrekel tedaj popularni uporabi simfonične glasbe velikanov, kot sta Beethoven in Mozart v filmih. Želel si je izvirne glasbe. Ko je slišal Williamsove kompozicije iz Spielbergovih filmov, je George Lucas rekel: “Prav tako želim, a še boljšo.” Leta 2005 je Ameriški filmski inštitut Lucasovo glasbo za njuno prvo skupno delo razglasil za najboljšo filmsko glasbo v ameriški zgodovini

Lucas, Williams
Skladatelj John Williams in režiser George Lucas skupaj z londonskim simfoničnim orkestrom pri ustvarjanju glasbe za drugo epizodo Vojne zvezd - Napad klonov leta 2002.

Kaj bi torej Vojna zvezd brez Williamsa? Skupina navdušencev, ki jih muči prav isto vprašanje, je poiskala določene filmske sekvence iz prve oziroma četrte epizode serije in iz njih odstranila glasbo. Če jih primerjate z izvirniki, boste lahko hitro našli odgovor. Naš odgovor je očiten. Pa vaš?

Soba s prestolom

Kantina

Ples Ewokov