#1 Kindness featuring Seinabo Sey - Lost Without

Retro disko elementi, ki se lepo pokrivajo z vokalom švedske soul pevke Seinabo Sey, snujejo tiste vrste komad, ob katerem radostno tleskate s prsti, morda celo kar med tem, ko nežno drsite po ulicah svojega najljubšega mesta. Z avtomobilom ali pa po zaledenelih pločnikih – odvisno od sezone.

#2 DaBaby featuring Nicki Minaj - iPHONE

Komad, ki smo ga čakali že vsaj zadnjih 10 let. Pa veste, zakaj? Ker tako lepo povzame sodobna razmerja, med katera je vrinjen pametni telefon. Z nasmehom boste šli skozi besedilo, in če premorete vsaj malo samoironije, potem brez vsaj odtenka grenkobnega občutka slabe vesti ne bo šlo.

#3 Lizzo feat Missy Elliott – Tempo

Ko Missy Elliot dobi frendico, postanejo stvari super nesramne – in nam je to všeč. Oh, kako obožujemo novi val močnih ženskih glasbenih junakinj na konkretno udarni melodični podlagi! V bistvu lahko rečemo takole: dajte tole na plejlisto, da slučajno kdo ne posumi, da niste v trendu.

#4 Mark Ronson featuring Lykke Li – Late Night Feelings

Verjetno nas je že večina preživljala tisto vrsto hrepenenja po določeni osebi, ki se, ko enkrat ugotovimo, da se z njo ne bomo realizirali, sprevrže v tiho trpljenje, ki največjo intenziteto doseže ravno v nočnih urah. Noč dejansko ima svojo moč in možgani tik pred spanjem radi odtavajo v mračnjaške kotičke naše zavesti. Nekateri se stoično prebijemo skozi vse te obvezne faze, drugi pa raje napišejo dobre komade.

#5 Lana Del Rey – The Greatest

Večkrat posumimo, da Lana Del Rey v resnici ni s tega planeta. To pa zato, ker tako nežno oddaljeno poje o stvareh, da se zdi kot popolnoma abstrahirana od vsakodnevnih občutenj, ki nas vse nekako prevevajo. Lana sanja sredi belega dne, in na srečo jo pri tem nekdo posname.

#6 Tinashe featuring Ms. Banks - Die A Little Bit

Že tretji konec tedna ležite doma na zofi in se vam nekje na periferiji zavesti zdi, da zapravljate čas? Pomembno je, da se imate lepo. Če bi Bakhus, bog vina, zabave in neprestanega veseljačenja imel svojo himno, potem bi si izbral točno to pesem.

#7 Georgia – About Work the Dancefloor

So komadi, ob katerih se samodejno sproži proces kontemplacije, in so komadi, ob katerih se samodejno izklopi um in vas preklopi samo na telo. In About Work the Dancefloor je točno to: čisti pop destilat, ki od vas ne pričakuje ničesar, razen miganja.

#8 FKA twigs – Cellophane

No, tako lepo je videti strto žensko srce, ki počiva v enemu od najlepših teles trenutne industrije zabavništva. Če kdo odprto in brez predsodkov raziskuje povezavo med kreativnostjo in seksualnostjo ta hip, potem je to nedvomno FKA twigs. Poklon.

#9 Billie Eilish – Bad Guy

Billie Ellish je lekcija za vse tiste moške, ki mislijo, da železni repertoar zapeljevanja iz 18. stoletja še vedno vžge pri vsaki ženski. In med tem, ko je celotna moška populacija (vsaj zahodne civilizacije) v zadnjih 100 letih že uspešno prejela okrožnico o emancipaciji, pravici do cinizma ne glede na spol in tako dalje, pop kultura še vedno potrebuje nekoga, kot je Billie – kar je provincialnih tipov očitno še vedno preveč. “Vedno sem počela točno to, kar se hotela, in vedno sem bila točno to, kar sem.” Iskreno, nimamo pojma, kateri pick up line bi pri Billie vžgal, če sploh kateri.

#10 Dua Lipa - Don't Start Now

Ker še nekaj časa ne bo plesišča (izven Slovenije, ker pri nas itak nikjer več ne vrtijo sodobne pop glasbe), kjer bi lahko pogrešali tale sočni plesni-pop štiklc, na katerega se da migati na tisoč in en način. Lahko si seveda poiščete uradni videospot - mi smo vam pripeli tega, kjer je Dua Lipa, prve obrvi popa, na podelitvi letošnjih MTV nagrad pokazala, kako je videti, ko izpiljena sinhronizacija plesnih teles obnori množico. S poudarkom na rumeni.

#11 Shawn Mendes & Camila Cabello -  Señorita

Če se bo v 2020 kdaj potrebno ob plesu stisniti zelo blizu, tako blizu, da postane še posebej vroče, bo za to zelo verjetno poskrbela tale čudovita kolaboracija med Shawnom Mendesom in Camilo Cabello. Pa čeprav ste je zaradi pretiranega predvajanja na radijskih postajah morda ob koncu leta že malce naveličani.

#12 Post Malone - Circles

Končati 2019 ne da bi na osebno plejlisto uvrstili vsaj en komad potetoviranega ameriškega raperja Post Malona? Bi bila skorajda blasfemija. Circles se zdi zelo jasen izbor, ker je vsekakor pustil nepozaben odmev in je obenem v bistvu bolj pop kot rap.

#13 Tones and I - Dance Monkey

Dokaz, da lahko narediš totalno odštekan in istočasno nadvse adiktiven komad, pa v videospot ne vključiš niti ene seksi bejbe, niti enega kadra, kjer bi se razmetavalo z denarjem in le kanček namigovanja na droge. Tako poseben štikelc, da se ne znamo odločiti, ali naj plešemo ali se režimo. Zato naredimo oboje.

#14 Korn - You'll Never Find Me

Resda je tole nenaden preobrat v nu-metalske vode, ampak kaj, ko nas je tako navdušilo, da v 2019 dobri stari Korni še žagajo s takšno vnemo, kot so to počeli na njihovem vrhuncu pred skoraj 20 leti. Če potrebujete neposreden šus energije za še tisto zadnjo vajo na fitnesu, si zavrtite tole.

#15 Lil Nas X featuring Billy Ray Cyrus - Old Town Road

Na križišču visokoprodukcijskega vesterna in drznega humorja, ki se nenadoma razvije v sodobno urbano humoresko, se je pojavil ta nenavadni videospot, ki ga spremlja zdaj že nadvse prepoznavna melodija v še enem remiksu, ki jo prekine le šaljivi dialog: "Daj otroke dol s konja, to je njegova lastnina.

#16 Calvin Harris, Rag'n'Bone Man - Giant

Ker nobeno leto ne mine brez vsaj enega hita Calvina Harrisa

Naslovna fotografija: Dua Lipa - nastop na podelitvi MTV nagrad (Profimedia)