Očitno je tako, da grozljivost pričeske v vsej njeni totaliteti opazimo šele, ko nanjo gledamo iz drugega obdobja. Privoščimo si torej kratko ekskurzijo v zgodovino in poglejmo, kdo v glasbeni industriji si je privoščil najbolj drzno grivo, ne da bi se tega sploh zavedal. 

Vanilla Ice

Pridih Elvisa na vrhu, po straneh pa urbani dodatek zabritih strun. Za posebej drzne pa še nekaj svetlih pramenov, da je ta vanilja res bila zvesta umetniškemu nazivu. Predstavljajte si, da imate samo en glasbeni hit in frizuro, ki je postala simbol devetdesetih. Je sploh treba še kaj več, da se zapečatiš v melodične anale? No, Vanilla Ice si teh razsežnosti vsekakor ni predstavljal in je vse skupaj razumel čisto narobe. Na srečo mu je poskus samomora spodletel.

Vanilla Ice
Pričeska, s katero bi lahko igrali Tetris

Motley Crüe

Frizura z dvema konceptoma. Vrhnji del volumiziran, medtem ko se spodnji del nekako umirja v prostem padu. Skratka, če gledate sliko cele skupine, v bistvu gledate skupaj naključno nametanih 8 pričesk. Če pa potem še malce priprete oči, se vam zdi, kot da na National Geographicu gledate parjenje nepostriženih shi tzujev.

Motley Crue
K nogi, Jakob!

Bratje Hanson

Trije bratje – en frizer? Niti ne, samo trije bratje in en glavnik. Frizerja so uvedli po tretjem albumu. Aja, lol, niste vedeli, da so bratje Hanson imeli več kot en album? Nič hudega, njihova založba tudi ne.

Hanson
Mmmbop!

Tokio Hotel

Nemški rokerji so leta 2006 kot monsun usekali po glasbeni sceni in dodobra zajadrali takrat cvetočo 'emo' sceno. Nenadoma so vsi mladi rokerji želeli govoriti nemško, predvsem pa so v obup spravljali svoje frizerje, ko so jim za referenco naslednje pričeske nosili fotografije Billa Kaulitza. Vokalist (skupino Tokio Hotel je Bill sicer sestavil z bratom dvojčkom Tomom), ki je v svojem divjem slogu združil evropsko rokersko predanost usnju in eksplozivnost anime pričeske, ki se šopiri s čisto svojo osebnostjo.

Tokio Hotel
Širokokotni objektiv, prosim.
Oglasno mesto

Tina Turner

Tule moramo biti bolj resni. Tina Turner je vendarle ena največjih institucij v svetu pričesk iz zlate dobe 80. let. Verjamemo, da so za tele fotografije morali uporabljati širokokotne objektive. Če vam danes frizer naredi takšno pričesko, izgubi licenco. In če ga ujamete, verjetno tudi življenje.

Tina Turner
Ko frizura kriči s teboj

Europe (kar celoten band)

Švedski rock band, ki si je lastil osemdeseta, je male zaslone zasedal z neverjetnim volumnom las. Dolgo nam ni bilo jasno, s katero tehniko so dosegali ta neverjetni učinek frapiranega pudlja, dokler nam mame in tete niso prišepnile, da gre za trajne. Generacija Z ob tej besedi najbrž skomiga.

Zadnja stvar, ki je bila za njih trajna, je bila diagnoza puklavosti zaradi nenehnega strmenja v telefon. Zato na hitro: trajna je tista frizerska tehnika, pri kateri ti navijejo kodre na navijalce, polijejo nanje neko čudno kemikalijo, ki ima vonj po kompostu, in jim potem pustijo, da v vsej razkošnosti svedrastih makaronov najdejo svojo pot do ramen.

Diana Ross

Prvi in najbolj prepoznaven afro disco soul scene. Vedno bil in vedno bo. Mi pa smo se vedno spraševali, kako je videti običajno, vsakdanje življenje s takšno pričesko. Ker tole po širini ne gre skozi vrata naše kopalnice.

Diana Ross
Ko je bila Diana Ross le podporni habitat za prečudoviti afro

Robert Smith iz The Cure

Za Roberta Smitha se je vedno zdelo, da je vse počel v temi – s šminko se je mazal mimo roba ustnic, česal se je v obratni smeri gravitacije, oblečen pa je bil vedno tako, kot da je zjutraj zatekel skozi garderobno omaro najbolj emo tipa v soseski in oblekel, kar se je pač prijelo. Prav s tem nenavadnim stilom pa mu je uspelo zanetiti pravi kult. Še dandanes tu pa tam po ulicah prestolnic vidimo kakšnega privrženca, za katerega lahko brez pomisleka rečemo, da je dosmrtni oboževalec skupine The Cure.

The Cure
Robert Smith s svojim prepoznavnim anti-slogom v devetdesetih ...
Robert Smith
... a kaj, ko se ta anti-slog ni najbolje postaral.

Fotografije: Profimedia