Kot sredstvo za umiritev

Od zdravljenja s t. i. zvočnimi kopelmi s tibetanskimi ali kristalnimi posodami do neštetih 432-Hz kompilacij z zdravilnimi učinki na telo in duha – razprave o učinkih pravih frekvenc na človeka se končajo tisti hip, ko nam terapevti udarijo po glasbenih vilicah s pravo resonanco. Ta nas namreč lahko umiri do te mere, da enostavno samo še zadremamo.

Številni prisegajo na spanec ob glasbi s ponavljajočo se ritmiko in melodiko, medtem ko drugi s pomočjo glasbe zapadajo v globoka meditativna stanja. Ugledna publikacija Science Direct navaja, da ima glasbena terapija vsekakor mesto tudi v psihiatričnem zdravljenju. In kdo ne bi bil raje ozdravljen s pomočjo simfonije kot pa s farmacevtskimi težkokategorniki?

Mimo farmacije, pa vendar v središču bolnišnic

Glasba vas seveda ne bo usekala tako močno, kot kakšno pomirjevalo v velikosti manjšega zrezka, pa tudi ne dvignila vašega duha, kot to uspeva kakšnim manj legalnim drogam, a bo vsekakor opravila svoje delo, če ji le … prisluhnete. V pravih odmerkih, ki si jih odrejate sami, namreč krepi naš imunski sistem, znižuje raven kortizola oz. stresnega hormona, lajša bolečine in blaži občasno malodušje. Vse to lahko naredi že en všečen komad na radijski postaji (če ne nabašete na kakšnega gobezdavega voditelja, ki potem komad še pred koncem prekine, da je lahko neuspešno duhovit in s tem pokvari vzdušje).

Glasba med operacijo
"Sestra, potreboval bom skalpel št. 21 in 'Higher Love' v Kygo remiksu."

Dobre plejliste, ki si jih namešati sami, po lastnih preferencah, so tako v resnici samo premeten način samozdravljenja! V starih arabskih kulturah so zdravniki svoje paciente obravnavali kar ob spremljali glasbenikov, Grki pa so z glasbo zdravili celo duševne stiske. Danes se glasba razlega tudi po operacijskih dvoranah – kar 80 % osebja pravi, da jim pomaga pri koncentraciji. Se pravi, pri tistem nujnem sredstvu, za katerega si želimo, da pri dobrih ljudeh s skalpeli nikoli ne usahne.

Največji navijač za res dober kardio

Kompilacije za kardio treninge postajajo danes že prave mojstrovine in vsak dober fitnes trener ve, da ni on tisti, ki bo iz vas iztisnil še zadnje atome, ampak glasba, ki vam jo bo predvajal, medtem ko vas zmerja z vsako tolsto analogijo pod soncem. Te kompilacije se skrivajo pod sklopom 'workout music' in dosegajo po več kot 20 milijonov uporabnikov na YouTubu.

Če želite biti malce bolj profilirani, boste svoje doze našli tudi na specializiranih predvajalnikih, kot sta Gym Radio in iTopChart (kjer imate kompilacije dejansko kategorizirane po udarcih na minuto). Odkar imamo Spotify tudi v Sloveniji, pa nabora glasbe za trening nikoli ne bo zmanjkalo. Še najbolje pa je, če si ga nanizate kar sami, in sicer tako, da udarno plejlisto preplonkate od močnih medijskih referenc, kot je recimo Time Magazine.

Za sladke sanje

Ste kdaj zaspali z glasbo? Mi tudi! Pravo glasbeno pomirjevalo vam bo znižalo pritisk, upočasnilo utrip srca in dihanje, zmanjšalo napetost v mišicah in sprožilo delovanje hormonov sreče, kot sta serotonin in oksitocin. Med našimi najljubšimi glasbenimi sedacijami vam že kar takoj predlagamo 10-urno kombinacijo nežnega klavirja in dežnih kapelj (vikend varianta) ali pa klasično 8-urno nočno pavzo z zvoki valov oceana (za čez teden).

Fotografiji: Profimedia