Če se na počitnice po sosednjih državah odpravljate z avtom, vam bo prav prišlo sledeče:

HAK

Kot vsako leto se bodo tudi to pomlad dogajali pravi migracijski valovi turistov, in zadnje, kar želite, je, da polovico vikenda preživite na mejnih prehodih ali pristaniščih, kjer toliko časa čakate na trajekt, da se vam pravzaprav že mudi nazaj.

Hrvaški ekvivalent našega DARSA bo vsekakor v pomoč vsem, ki se odpravljate na hrvaško obalo. Aplikacija podrobno spremlja stanje na cestah, vsebuje pa tudi seznam bencinskih postaj in celo bolnišnic, pošt, trgovin, parkov, policijskih postaj ter info točk. Verjetno ste že slišali zgodbe o tem, kako počitnikarji, sploh robinzonski, ob vrnitvi z otokov ne najdejo svojih avtomobilov.

Nam da to sicer vedeti, da je odklop na dopustu deloval že kar nekoliko preveč terapevtsko, na HAK-u pa so takšne zagate začeli reševati tako, da so aplikaciji dodali opcijo Where is my car. Deluje seveda tako, da ste lokacijo parkiranja vnesli, preden so se vam počitnice uradno začele.

Druga pomembnejša funkcija pa je ta, da lahko, če ste ostali nekje sredi morja, pokličete nujno pomoč. Vsekakor boljša rešitev kot tista Katkina piščalka ob potopu Titanika …

iAustria - The Travel Guide - Best of Austria

Čedna aplikacija, ki zaobjame vse, kar želite vedeti, preden krenete na pot: kakšno bo vreme, ali bodo temperature v jezerih primerne za kopanje (ne bojo, ampak vseeno …), kje so najboljše poti za gorsko plezanje ali kolesarjenje in kaj se trenutno dogaja v kraju, kamor boste prispeli.

Aplikacije za brezskrben road trip
"Meni kaže, da sva 2 km od cilja, pa tebi?" -- "Osemnajst všečkov na #izgubljena."

Nam se je zdelo najbolj simpatično to, da aplikacija navkljub pregovornemu odporu Avstrijcev do našega rovarjenja po njihovi deželi deluje tudi v slovenskem jeziku. Dostopno tudi preko Google Play.

Italy Travel Guide by Triposo

Če ste bili kdaj južneje od Neaplja, potem veste, kaj se tam dogaja z WiFi-jem (namig: nič kaj dosti v najbolj osnovnem pomenu). Ne čudi torej, da Triposo ponuja povsem solidno navigiranje po mapi in preostalih sekcijah aplikacije, tudi kot ste 'offline'.

Sicer pa je aplikacija konkretno opremljena z vsem, kar morate izkusiti na potovanju po Italiji: od mestnih vodnikov, natančnih zemljevidov, podrobnega opisa zgodovinskih in kulturnih spomenikov pa vse do izčrpnega seznama kafičev (se razume, v Italiji ste) ter restavracij in tavern (se razume, v Italiji ste).

Fotografije: Profimedia.