Poletje preživimo v natikačih

Natikači so zagotovo najbolj praktično obuvalo v zgodovini človeštva, vendar se v njihovi enostavnosti skriva nekaj pasti. Ker smo jesen, zimo in tisti mali košček pomladi preživeli v toplih pokritih obuvalih, se je stopalo navadilo na oporo v peti. Natikači tega ne omogočajo in mišice se morajo počasi privaditi na obuvalo, ki ponuja izredno malo podpore.

V natikačih
Malo opore in še manj modnih točk

Uvajajte stopalo v najbolj minimalistično obuvalo na svetu počasi, predvsem pa se izogibajte plastičnim in gumijastim natikačem in raje investirajte v kakovostnejše materiale, ki niso idealno gojišče za bakterije. Če natikač lahko brez težave upognete, se raje odločite za kakšnega, ki ni na voljo v košari z najbolj poceni izdelki, saj pri hoji lahko tvegate resne poškodbe.

Spijemo kozarec vina, tudi kadar jemljemo zdravila proti prehladu ali bolečinam

Vrtoglavica, slabost in možnost poškodbe jeter so trije razlogi, zakaj protibolečinska zdravila in alkohol niso smiselna kombinacija. O medsebojnem delovanju zdravil in alkohola obstaja nešteto študij, vse pa soglasno odsvetujejo to precej nespametno prakso.

Vozimo prehitro ali pa pozabimo uporabiti smernik

Verjetno malo manj nevarno kot nanašanje maskare pri 120 km/h, ampak statistika pravi, da se v ZDA zgodi več kot 2 milijona nesreč samo zaradi neuporabe smernikov. Pri nas je sicer najpogostejši vzrok nesreč še vedno neprilagojena hitrost, a po zadnjih statistikah vse kaže, da se bo na vrhu kmalu znašla tudi uporaba mobilnih telefonov med vožnjo.

Ostanke hrane puščamo v hladilniku več kot 48 ur

Včerajšnja pica, mamina pašta, mineštrica in špageti po bolonjsko. Vse to je užitno tudi kakšen dan pozneje, druga zgodba pa je, če tisti segedin stoji v hladilniku že toliko časa, da je upravičen do volilne pravice. Stavite na pravilo dveh dni – če vam v tem času ne zadišijo kuhane jedi, ki ste si jih shranili za pozneje, jih raje zavrzite. Vendarle si ne želite preživeti noči na infekcijski samo zato, ker niste imeli srca zavreči špinače od preteklega tedna.

Pravilo dveh dni
Rižota z morskimi sadeži se čez štirinajst dni spremeni v solato s fino plesnijo in živimi beljakovinami

Trdovratno embalažo odpiramo z zobmi

Priročna, a obenem zelo nevarna navada. Ker se nam tisti trenutek ne ljubi po škarje ali nož, preprosto uporabimo zobe, misleč, da nam je narava belo ustno krasoto zagotovo ponudila kot orodje za odpiranje embalaže. Vendar pa nas je evolucijska pot z razlogom odpeljala od koncepta veverice, ki z zobmi tre orehe. Resne poškodbe zob se lahko pripetijo tudi ob zobnem napadu na morda neškodljivo embalažo. Tule je kratek seznam stvari, za katere nas običajno mika, da bi se jih lotili z zobmi, a nas dejansko le popeljejo malce bliže potrebi po zobnem implantatu: pokrovčki steklenic, lupine semen, vrečka s čipsom in naša najljubša: trdovratne plastične nitke, na katerih je pritrjena cena oblačila.

Torbo odlagamo na kuhinjski pult

Če imate navado torbe odlagati na tla, je potem to nekako tako, kot če bi na kuhinjski pult postavili čevelj. Preden svojo taškico še enkrat postavite na kuhinjski pult ali jedilno mizo, samo tale statistika: vsaka četrta ženska torbica nosi bakterijo E. Coli.

Torba in čevlji niso za na mizo
Katerega od teh dveh izdelkov lahko položimo na mizo? Če je vaš odgovor karkoli drugega kot "nobenega", je vaša nagrada trdovratna driska.

Skočimo v hotelski džakuzi (znan tudi kot 'fačuzi')

Vi in še na milijone patogenih bakterij si delite ljubezen do sproščujoče vroče kopeli. Epidemiologov in mikrobiologov zato nikoli ne boste videli sproščenih v okolici SPA-jev, verjetno zato, ker dobro vedo, da so vroče kopeli zadnje mesto na svetu, kjer ste zares sami, saj toplota povzroča, da se bakterije razmnožujejo še hitreje. Če bi radi preverili kakovost bazena ali džakuzija, to lahko storite tako, da si nabavite kar mini set za testiranje, pri čemer je najbolj pomembna prava pH-vrednost.

Fotografije: Profimedia