Mogoče navijate za sosedo Hrvaško in upate, da boste na dopustu v Istri deležni nekaj več pene na ožujskem? Ali pa za vedno privlačno Brazilijo, katere po travi valjajoči se čudež Neymar letos bolj kot na zelenicah kraljuje na spletu, kjer ljudje naravnost tekmujejo med sabo, kdo ga bo zakotalil dlje? Mogoče pa še ni zadnje rekla gostiteljica Rusija, pardon, predsednik Putin, za katerega se zdi, da vseskozi drži prst na rdečem gumbu, ki lahko na prafaktorje razstreli sobo s pomožnimi video sodniki? Oglejmo si četrtfinalne pare in poskusimo predvideti, katera ekipa si bo zaslužila pot v polfinale, mogoče pa celo do velikega finala.

Urugvaj : Francija

Prizorišče: Nižni Novgorod

Začetek tekme: 6. julij ob 16:00

Pričakujemo:

  • taktično igro
  • veliko padanja in držanja za gležnje
  • nekaj igralcev bo moralo pokazati boljšo igro (si slišal, Griezmann?)
  • Suarez bo spet grizel

Naša napoved: 2 : 2 (po enajstmetrovkah gre naprej Francija)

Urugvaj je brez pretiranih težav, ne pa popolnoma brez, opravil s tekmeci v skupinskem delu, preden je v osmini finala poslal domov Portugalsko s Cristianom Ronaldom na čelu, ki je sicer prvenstvo začel v najboljšem golgeterskem slogu. A žal so Portugalci morali priznati premoč Suareza, Cavanija in Godina, igralcev, ki jih sicer redno srečujemo v Ligi prvakov in španskem prvenstvu. Dvakratni svetovni prvaki Urugvajci sicer ne navdušujejo pretirano z domiselnostjo, zato pa je njihova čvrsta obramba ena boljših na prvenstvu, napadalni dvojec pa vedno pripravljen, da udari, bodisi od daleč bodisi iz neposredne bližine.

Urugvaj premagal Portugalsko
Ko je Urugvaj Cristiana Ronalda na čelu portugalske ekipe poslal domov

Na drugi strani pa Francozi že dolgo niso imeli tako impresivne zvezdniške ekipe in zdi se, da so iz tekme v tekmo boljši. V osmini finala so vzeli skalp Messiju in Argentini, ki sicer ni več niti reprezentanca iz zlatih časov niti reprezentanca, kot se je spominjamo iz finala prejšnjega svetovnega prvenstva v Braziliji. Griezmann, Pogba in Mbape so recept za nesrečo kateregakoli nasprotnika, ki bi jim utegnil podariti preveč kreativnega prostora. Urugvaj jim ga verjetno ne bo.

Brazilija : Belgija

Prizorišče: Volgograd

Začetek tekme: 6. julij ob 20:00

Pričakujemo:

  • Neymarja v elementu, tako na nogah kot na tleh
  • veliko strelov na gol na obeh straneh
  • odprto in hitro igro

Naša napoved: 3 : 2

Brazilija, ki je kot svetovne velesile ni treba posebej predstavljati, saj gre za edino reprezentanco, ki se kiti s petimi naslovi svetovnih prvakov, je v celotnem turnirju do zdaj prejela le en gol. Poleg tega v nobeni tekmi ni rezultatsko zaostajala. Zdi se, da so tokrat osredotočeni na svoj cilj, kot že dolgo ne. So pa s svojimi teatralnimi uprizoritvami že ponudili kreativni sok za viralne smešnice. Tako je iz tega Neymarjevega kotaljenja ...

Neymar se rola

... nastala naslednja oglasna parodija za KFC v Južni Afriki:

Belgijci, ki so skupino zapustili z odlično oceno, so se po drugi strani v osmini finala zgolj po čudežu rešili proti Japonski. Ko so zaostajali za dva debela gola, jim je tekmo uspelo v zadnji minuti tekme magično obrniti in zmagati z rezultatom 3 : 2. Kar pa vsekakor pove veliko o značaju ekipe, ki je tihi favorit tega svetovnega prvenstva številnih nogometnih navdušencev. Z odprto igro proti Braziliji zagotovo ne bo šlo zlahka, po drugi strani pa, če lahko kdo po hitrosti parira Neymarju, Coutinhotu in Marcelu, so to zagotovo Hazard, De Bruyne in Witsel.

Švedska : Anglija

Prizorišče: Samara

Začetek tekme: 7. julij ob 16:00

Pričakujemo:

  • pozicijsko tekmo in švedsko nepopustljivost
  • angleško mrcvarjenje žoge na sredini in pomanjkanje idej v napadu
  • malo strelov na gol

Naša napoved: 1 : 2

Potomci nekdanjih zavojevalcev Otoka bodo Angleže poskusili ponovno izločiti, preden bi ti utegnili povohati polfinale. Nazadnje je Anglija igrala v polfinalu svetovnega prvenstva v nogometu daljnega leta 1990, ko je izgubila po streljanju enajstmetrovk proti reprezentanci takrat še Zvezne republike Nemčije, Švedi pa leta 1994 na svetovnem prvenstvu v ZDA, kjer so turnir zapustili kot tretjeuvrščena ekipa. Najvišja Švedska uvrstitev je sicer drugo mesto iz leta 1958, na svetovnem prvenstvu, ki so ga igrali na domačih tleh.

Anglija premaga Kolumbijo
Veselje Angležev ob zmagi proti Kolumbiji - kako vesel je sicer poteptani vratar, lahko le ugibamo

Angleži se po drugi strani lahko pohvalijo z naslovom svetovnih prvakov, ki so si ga leta 1966 pribrcali na domačih stadionih, a kaj, ko se je ta zgodil že tako dolgo tega, da ga ne pomnijo več niti najbolj goreči spremljevalci nogometa. Glede na to, da je Anglija zibelka nogometa, bi se spodobilo, da v vitrino na Wembleyju postavijo novega, a da bi se to pripetilo, bodo morali Angleži pokazati kaj več od igre, ki so jo pokazali do zdaj. Priznamo – kaže, da jih je težka tekma s Kolumbijo le zbudila iz krča. Urok enajstmetrovk je mogoče resda navidezno razblinjen, a proti švedski izbrani vrsti, sploh pa švedski obrambi, bodo potrebovali še kaj drugega kot srečno roko vratarja Pickforda in zastreljane priložnosti nasprotne ekipe. Ne pozabimo, da so Švedi od evropskega prvenstva pred dvema letoma pa do danes nabrali majice velikih reprezentanc, kot so Portugalska, Italija in Francija.

Rusija : Hrvaška

Prizorišče: Soči

Začetek tekme: 7. julij ob 20:00

Pričakujemo:

  • grdo tekmo z ogromno prerivanja, pretiravanja in prekinitev
  • malo resnih strelov na gol
  • hrvaško premoč v posesti

Naša napoved: 0 : 2

Slovanski dvoboj je zelo pričakovan in po dosedanjih predstavah se tehtnica močneje nagiblje k našim sosedom Hrvatom, tretjim s svetovnega prvenstva v Franciji leta 1998, ki so s suverenimi predstavami proti Argentini, Nigeriji in Islandiji svojo skupino zapustili brez izgubljene točke, edini poleg Urugvaja in Belgije, potem pa so se morali le malce potruditi, da bi v osmini finala premagali Dance po streljanju enajstmetrovk.

Zmaga Hrvatov proti Danski
Hrvaška naprej, Danska domov

Vatreni so torej ob premnogih krikih navdušenja končali v četrtfinalu, a bratov Rusov, nekoč pod zastavo Sovjetske zveze celo četrtih na svetovnem prvenstvu v Angliji leta 1966, vseeno ne gre tako hitro odpisati. Začeli so verjeti, da lahko prilezejo še dlje. Vendarle so izločili Špance, sicer svetovne prvake iz leta 2010 in eno najboljših reprezentanc v svetovnem nogometu zadnjih 15 let. Ruski medved je tako dobil zalet, a tekma, ki jo bomo gledali, zagotovo ne bo med najlepšimi na tem prvenstvu. Vseeno menimo, da bosta vrhunska sredinska igralca Modrić in Rakitić zrežirala ponovno zmago sosedov, mi pa se že veselimo, kako nas bodo zezali med plačevanjem vozovnice za trajekt na Cres.

Fotografije: Profimedia. Animirani GIF: giphy.com