Upoštevajoč pravilo pisanja od leve proti desni, smo namreč v zvezkih nehote puščali sledi črnila. Kar je logično. Recite desničarju, naj piše z desne proti levi – rezultat bo enak. Toda danes, ko slavimo še tako majhne razlike med ljudmi, so tudi levičarji dobili svoj praznik. Vse najboljše vsem, ki pišete z levo, pravi mednarodni dan levičarjev, ki v koledarju zaseda 13. avgust. 

via GIPHY

Manj kot 10 % svetovne populacije je levičarjev

To pomeni, da vas ta podatek vseeno uvršča med eksotične pripadnike elitne skupine, ki jim preostala populacija včasih pripisuje nadpovprečne lastnosti, kot na primer to, da ste super umsko nadarjeni ali da imate močno razvito umetniško žilico. Ne negirajte teh pripomb, ampak se le molče strinjajte. Predolgo je bila uboga levica preganjana kot hudičeva roka – naj se vsaj v 21. stoletju kopa v slavi.

Misterioznost dedovanja

Vedno vas vprašajo, ali je bil tudi oče levičar. Ne. Kaj pa mami? Ne. Genske raziskave so pokazale: če sta oba starša levičarja, je možnost, da bo otrok pisal z levo zgolj 25-odstotna. Vzrok za 'nastanek' levičarjev tako še do danes ostaja nepojasnjen.

Aroganca nekaterih orodij

Ker nam v mojem otroštvu nikoli ni uspelo najti škarij za levičarje, sem se morala naučiti uporabljati škarje, kot jih uporablja 90-odstotni del svetovne populacije. Trave okoli hiše ne kosim, ker je kosilnica izdelana za desničarje. Ob tem si poskušam zamisliti, ali so pred 300 leti obstajale kose za levičarje? Verjetno ne, ampak takrat so tako ali tako vse izven standardov zmetali s pečin ali pa nagnali v pozabljene otoške dežele.

via GIPHY

Pri nepriročnih orodjih za levičarje raje niti ne omenjam odpiračev za konzerve. Na srečo v postinformacijski dobi od orodij dejansko potrebujemo zgolj tipkovnico in miško, tu pa so razmere precej ugodnejše: miške za leve namreč niso več redkost.

Podpisovanje obrazcev

Hvala banke, pošte in uradi, ker kemične svinčnike vedno nameščate na desno stran. Da je zagata še večja, so vrvice običajno tako smešno kratke, da je pisanje z levo povsem onemogočeno. Če nimam s seboj svojega pisala, vam pač nakracam svoj podpis z desno, pa četudi je potem videti, kot da si je kredit omislil šestletni otrok.

Sedenje za mizo

Pri večini srečanj v dvoje se kot levičarka nagonsko posedem čisto na levo stran mize. Predvsem zato, ker z roko ne želim trčiti ob kozarec desničarja, kadar zajemam juho.

Znani levičarji

Kar nekaj jih je, zato smo jih uvrstili v tri kategorije, ki jih uporabite glede na tip konverzacije. Če bi radi razbili mit o hudičevki roki, uporabite tale imena: Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Leonardo da Vinci (pisal z desne proti levi!). Politična imena: Benjamin Franklin, Barack Obama, kraljica Elizabeta II. Če pa bi radi samo preusmerili pogovor in malce zrelativizirali svojo posebnost, potem nizajte sledeča zvezdniška imena: Angelina Jolie, Tina Fey, Nicole Kidman, Hugh Jackman, Lady Gaga, Adam Levine, Morgan Freeman, Scarlett Johansson, Oprah, Sarah Jessica Parker, Tom Cruise, Seth Rogen. In Justin Bieber.

via GIPHY