1. Kaj pa, če se jutri ne zgodi

To je prav resno vprašanje, ki si ga je ob nekem poletnem sončnem zahodu zastavil 3-letnik, ki je ob misli, da sonce naslednji dan ne bo vzšlo, začel glasno kričati. Tudi mi bi, ampak si v svoji okrnjeni domišljiji več ne znano predstavljati, da bi se to lahko zgodilo. Vendarle smo videli toliko zahodov in vzhodov, da smo do tega čudesa že kar malce cinični. Zato je ta pomislek odmeval kot mali nauk o minljivosti, ki ga bolje ne bi predstavil niti jogijski guru. Carpe diem, torej!

2. On vidi barve, vi pa čistila

Risalni listi, tempera barvice, čopiči, lončki z vodo … saj veste, likovne urice, ki jih 3-letnik interpretira kot: 'barve, barve, barveeeee!', vi pa kot nenačrtovano čistilno akcijo, ki bo nedvomno sledila. Nauk: osredotočite se na mešanje barv ter si prihranite strošek za terapevta. Kajti pobarvanke, če še ne veste, so novi ključ do vašega duševnega zdravja.

Barve!
Če mislite, da ne more biti huje - zeleno in rumeno je otrok pojedel

3. Eksistencialna vprašanja

Ko se ima nekje fino, bo začel domov vabiti tudi tiste ljudi, s katerimi vam je nelagodno že po 5 minutah. Ko mu boste pojasnili, da ta oseba živi drugje, bo vedno vprašal, zakaj mora živeti drugje in ali se lahko preseli k vam ter spi v njegovi postelji. Nauk: morda ta oseba vendarle ni tako napačna. Ni vam je treba vabiti v posteljo, ampak prijazen dialog morda ne bo odveč.

4. Mali triki velikih čokoladarjev

Triletnik ima kar nekaj idej, kadar je treba skriti čokolado. Izdajo ga le rjavi kotički okoli ust. Vso srečo pri iskanju, kajti tu njegova domišljija bistveno prekaša vašo. Nekaj namigov: v čevelj, ki ga že dolgo niste nosili; v škatlo za prvo pomoč; v boben pralnega stroja, kadar je poln perila. Naš najljubši, saj je na meji obupa, kar ga dela prav očarljivega: pod preprogo. Nauk: včasih je dobro, da se skupaj napokate s čokolado.

Čokoladna fontana
Utekočinjena sreča za vse generacije

5. Praktičnost

Otroci gredo v akcijo hitreje kot mi. Iščete lonček za barve? Prinesel vam bo kozarec, iz katerega je malce prej pil sok. Bi radi posesali stanovanje, pa se obotavljate z drugimi mikro-opravili? Mali vam je že premaknil stole in vklopil sesalec. Nauk: Med namenom in akcijo ne sme biti premora.

6. Nov jezik

Ni ga večjega užitka kot sprotno izmišljevanje besed, in če sprejmete to igro, boste zapadli v dialog, ki ga ne bo znal razvozlati noben lingvist. Dobra stran izmišljenega jezika je v tem, da je zabaven, in pa v tem, da otrok še vedno ogromno razbere iz same intonacije glasu. Nauk: naučite se ponovno razumeti telesno govorico in ton glasu. Danes, ko ljudje govorijo veliko, a povedo malo, vam ta spretnost zna še kako koristiti.

Otroški jezik
"Bom kratka in jedrnata: ne zamerim, da me nisi povabila na poroko, ker nisi hotela tam imeti otrok - bom prišla na tvojo naslednjo."

7. Čez črto

Vsi vemo, kako nemirni postanemo, ko smo prepričani, da vzgajamo naslednjega Einsteina, on pa začne barvati čez črto. Pa tudi, ko vidimo, da so njegove barvne preference mirno rečeno čudaške. Po tem, ko je Pepelki obraz pobarval v zeleno ter narisal 4 vzporedne črte, ki jih je poimenoval 'dedek', se je mulček ravno ogrel. Dojemanje prostora je v otroški glavi precej drugačno – vse je lahko platno. Če boste predolgo klepetali s prijateljico po telefonu in mu bo zmanjkalo risalnih listov, lahko pričakujete, da bo nadaljeval drugje. Recimo po mizi, steni ali pa si bo s čopičem risal vijolične kroge kar po obrazu (mimogrede, primer je resničen). Nauk: risanje čez črto je metafora o raziskovanju. Ne omejujte se. Tam, na drugi strani črte, lahko odkrijete novi svet.

Fotografije: Profimedia