V torek, 28. avgusta, je simulator [reys] zarohnel v trgovskem centru Europark v Mariboru. Pričakovali smo trden boj štajerskih ljubiteljev hitrosti, a vseeno nismo pričakovali, da bo ljubljanski rekord, ki je bil postavljen čisto zadnji dan gostovanja v ljubljanskem nakupovalnem centru Supernova, padel že prvi dan.

Mladi Luka Berk iz Celja je že po tretji vožnji osupnil z neverjetnim rezultatom 47,691 sekunde za krog in s tem postavil nov najboljši [reys] rezultat. Simulator sedaj svojo pot po slovenskih mestih nadaljuje v Murski Soboti, kjer se bodo prvi vozniki izkusili že v torek, 4. septembra. 

Luka Berk iz Celja
Luka Berk iz Celja je v Mariboru postavil novi [reys] rekord

Celoten koledar [reys] turneje po Sloveniji lahko najdete na tej strani. Vsi tekoči rezultati voznikov pa so na voljo na uradni [reys] strani.

Ob zaključku gostovanja v Mariboru pa smo na hitro poklepetali tudi s trenutnim najboljšim na lestvici, Lukom Berkom.

  • Vozniki z najboljšimi [reys] rezultati omenjajo različne izkušnje, ki so jim prišle prav pri vožnji na simulatorju. Katere izkušnje so vam najbolj koristile? 
    Najbolj prav so mi prišle prav tiste izkušnje, ki jih imam na srečo največ. To so vožnje različnih simulatorjev in tekmovanja v virtualnih prvenstvih. Sicer imam tudi izkušnje s področja kartinga in testiranja nekaterih dirkalnikov. Vozil sem na primer Twingo Cup. Sicer pa se največ dogaja za domačim volanom. Pa še denarnica je hkrati srečna, je le precej ceneje od pravega dirkanja.
     
  • Kaj vam je bilo pri vožnji na simulatorju najtežje in kako ste se prilagodili? 
    Najtežje se mi je bilo navaditi na drugi komplet volana in pedal. Ukvarjal sem se s tem, koliko lahko obrnem volan, s kakšno silo pritisniti na zavoro in podobno. Seveda pa je svojevrsten izziv tudi občutek prostora ter zibanje v vse smeri, kar je samo še otežilo nalogo. A očitno ne dovolj, rekord je vendarle padel že v tretjem poskusu. (smeh) Kot kaže, gre v tretje res rado.
     
  • Kaj bi svetovali nekomu, ki nima izkušenj s takšnimi dirkaškimi simulacijami in le ne želi večino časa preživeti čelno zabit v varnostno ograjo? 
    Težko kaj rečem, saj se človek največ nauči s kilometrino. Če bi že svetoval, bi rekel, da je najbolje začeti počasi. Odpelješ krog ali dva, da vidiš, kje je idealna linija, kje se da peljati hitreje, da dobiš občutek, kako se avto obnaša. Morda ne zveni zabavno, lahko pa obljubim, da je bolje kot poln gas in ping pong med stenami. Zavore so tvoj najboljši prijatelj.
     
  • Komu ste najprej povedali, da ste podrli rekord?  
    Nekaj prijateljem sem poslal sliko lestvice, ko sem bil tam, sicer pa sem samo doma razlagal o tem. Ne delim kaj preveč, je še dolga pot do konca, rekord bo še padel.
     
  • S katerim avtomobilom bi najraje dirkali, če bi se nekega dne znašli na čisto pravi dirkaški progi? 
    To je vsekakor najtežje vprašanje. Z veseljem bi namreč vozil vsak tip dirkalnika. Trenutno so mi najbolj pri srcu GT serije in vztrajnostne dirke. Torej, če bi že moral izbrati, bi izbral McLarna 650S GT3. To je eden meni najljubših avtomobilov že odkar so ga prvič predstavili. Mogoče ga pa kdaj vsaj v živo vidim, če že ne peljem. (smeh)

Ne pozabite, da si lahko vožnjo v simulatorju [reys] dobite tudi prek nagradne igre, v kateri sodelujete vsi registrirani uporabniki Mozaika! Se vidimo v Murski Soboti (Gorenjci, vi pa se kar začnite ogrevati, ste naslednji v vrsti!).