Ob zaključku prvega meseca dirkaškega prvenstva [reys] priznamo, da smo ga spremljali z velikim navdušenjem. Že testni vozniki v ljubljanski Supernovi so se nam zdeli nepremagljivi, potem pa je rekord proge padal iz mesta v mesto. Slovenija je pokazala, da imamo hitrost v krvi in znamo uživati v tekmovalnem vzdušju.

Zmagovalec prvega meseca je tako postal Miha Kumar in Škofje Loke, ki je krog odpeljal v neverjetnem času 45,235 sekunde in si s tem priboril čisto nov Huawei P20 Pro ter celoletno brezplačno naročnino pri A1.

Preden pa [reys] nadaljuje svojo pot po Sloveniji v nakupovalnem centru Park Center Koper (tam bo od 19. do 22. septembra), poglejmo, kaj smo izvedeli od zmagovalca, ki verjame, da lahko svoj rekordni čas še izboljša.

Miha Kumar v Kranju
Miha Kumar, zmagovalec prvega meseca prvenstva [reys]
  • Katere izkušnje so vam pri vožnji v simulatorju [reys] najbolj koristile? 
    Najbolj so mi pomagale izkušnje iz domačega simulatorja in igre Assetto Corsa. Predvsem je bila prednost, da sem že v naprej poznal progo, ki se je vozila reysovem dirkalnem simulatorju, čeprav doma nisem vozil z istim avtomobilom. Sem pa imel vsaj znanje, v katerem trenutku je treba zaviti in po kakšni liniji odpeljati ovinek. To predznanje mi je vsekakor najbolj koristilo pri vožnji na simulatorju.
  • Kaj vas je pri vožnji na simulatorju najbolj navdušilo?   
    Zagotovo občutek ob tem, ko se sedež premika skupaj s teboj in dejansko občutiš neko novo vrsto adrenalina, ki je do zdaj nisem poznal, saj sem prvič v življenju poskusil tako dober in dovršen simulator. Igra Assetto Corsa, ki je že sama po sebi zelo dodelana, postane še bolj realistična, tako da imaš v bistvu dejansko občutek, da sediš v pravem dirkalniku.
  • Kdo od vaših najbližjih je najbolj navijal za vas?  
    Od začetka v bistvu niti nisem imel navijačev, ker sem šel simulator bolj kot ne zgolj poskusiti iz radovednosti, kakšni so občutki vožnje. Na to, da bi lahko zmagal, nisem upal niti pomisliti. Ko sem ugotovil, da imam dejanske možnosti za zmago, pa so me začeli podpirati vsi prijatelji, ki so bili z mano in seveda moja starša.
  • Kaj bi svetovali nekomu, ki bo v naslednjih mesecih morda prvič sedel v simulator? Na kaj naj bo pozoren in kaj je po vašem mnenju najbolj pomembno vedeti?   
    Svetoval bi jim, da če imajo doma igro Assetto Corsa, naj preizkusijo progo, da bodo ob prihodu na simulator imeli vsaj nekaj občutka za smer. Če pa igre nimajo, naj si progo ogledajo na YouTubu in si jo poskusijo čim bolj zapomniti. To predznanje je po mojem mnenju ključno, ker če proge ne poznaš, se ves čas le zaletavaš in s tem izgubljaš čas. Posledično potem tudi občutek ni isti, saj dejanski adrenalin in užitek občutiš šele takrat, ko veš, da si odvozil solidno hiter krog in se nisi zaletaval v ograjo na vsakem ovinku. 
  • Če bi se odločili za lov na nov rekord, kje mislite, da imate največ 'rezerve' za izboljšave? Kaj bi lahko naslednjič naredili še boljše? 
    Vsekakor možnosti za izboljšave obstajajo in menim tudi, da obstaja še kar nekaj voznikov, ki bodo moj čas krepko premagali, saj priznam, da sem do zmage prišel tudi z nekaj sreče. Menim, da imam veliko rezerve še v glavi, saj sem iz same nervoze in prevelike želje po zmagi naredil še kakšno napako več pri prezgodnjem oziroma prepoznem zaviranju. Sem pa z dosedanjim časom zelo zadovoljen, saj mi je ne glede na morebitne napake uspelo odpeljati zelo dober krog.
  • Kateri avtomobil bi si izbrali, če bi se lahko v dirkanju pomerili v resničnem življenju? 
    To je pa zelo težko vprašanje, saj obožujem praktično vse vrste avtomobilov in je zato izbira zgolj enega skoraj nemogoča. Morda bi izbiral med fordom escortom cosworthom, audijem quattrom S1 E2, pa tudi kakšen peugeot 306 Maxi, ferrari F40 in ferrari F12 berlinetta bi se našli v ožjem izboru. Bi pa vsekakor gledal tudi med japonskimi avtomobili kot so toyota supra MK4, nissan skyline R34 ali pa recimo subaru impreza WRX STI. Skratka, karkoli hitrega bi bilo možno voziti, se vsekakor ne bi branil, samo enega pa res ne morem izbrati. (smeh) 

Ne pozabite, da lahko brezplačno vožnjo v simulatorju reys dobite tudi prek nagradne igre, v kateri sodelujete vsi registrirani uporabniki Mozaika. Se vidimo v Kopru!