Le kaj naj navadni smrtniki počnemo drugega, kot da te ultra znane pojave vlačimo po zobeh. A zakaj imamo ljudje opravljanje in govorice tako radi, da se z njimi lahko hrani kar cela medijska kategorija?

Zakaj v opravljanju drugih tako uživamo?

Sociologi so že zdavnaj ugotovili, da je ta neprijetna navada pravzaprav družbeno lepilo, in če verjamete ali ne, se s tem ukvarja kar sociologija opravljanja, ki je šla po dokaze daleč v antiko. Opravljali so namreč že Egipčani, pa ne samo za vogalom: zlobne opazke so dali vklesati kar v kamen. Današnji egiptologi zardevajo ob branju hieroglifov, ki pričajo o tem, kako je recimo egiptovski kralj spal s poveljnikom vojske.

Še antični bogovi so obrekovali
Antični egipčanski bogovi sicer niso bili preveč naklonjeni obrekovanju (kot nas kredibilno nauči film Bogovi Egipta)

V vsakem od nas je malo opravljivca, in če smo fer, vsak od nas je kdaj predmet opravljanja. Če se radi izpostavljate, se možnost, da boste glavna tema na kavi ali pogovoru med službenimi kosili, eksponentno povečuje. Če pa ste zvezdnik (v globalnem ali lokalnem pomenu), pa je jasno, da ste pravzaprav neke vrste valuta, s katero trgujejo mediji in posledično njihovi odjemalci – mi. Hočete ali nočete, opravljanje je industrija.

Na spektru tarč za obrekovanje

Gaussova krivulja nas je pri osnovah statistike naučila, da večino lastnosti, ki jih merimo, lahko distribuiramo v krivuljo: levo od nje so čudaki, znotraj nje s(m)o varni in normalni Zemljani, ki tvorimo okoli 68-odstotno večino, desno od krivulje pa, ponovno, čudaki, ki so od tistih na levi razlikujejo le tako, da so na drugi strani spektra bizarnosti.

Uživamo v opravljanju
"On jo je sicer veš čas varal, ampak je grozno seksi, ker živi na napačni strani spektra." 

Če slovito krivuljo sicer laično projiciramo na svet zvezdništva, ugotovimo, da imamo na levi strani ekshibicionistične posameznike z grandioznim egom – zvezdnike torej – na sredini iger in kruha željno občinstvo, na skrajni desni pa introvertirane samotarje, ki nekje daleč od soja žarometov v miru preučujejo tovrstne družbene fenomene in o tem pišejo članke. Zdaj, ko smo na psevdoznanstveni način v enem odstavku pometli z mehaniko zvezdništva, pa lahko preidemo na zabavni del.

Nahranite svojo opravljivo žilico z 8 primeri tako bebavih zvezdniških izjav, da se ne boste mogli upreti komentiranju. Hop in že ste v vrtincu opravljanja.

#8

Kanye West in Donald Trump
"Glej, takšna je Kim, ko se zjutraj zbudi tečna in brez ličil."

“Trajalo je 400 let?? Sliši se kot izbira.”

Kanye West o suženjstvu.

#7

“Imam stil. Bil mi je prirojen.”

David Hasselhoff, utelešenje sloga.

#6

“Ne bi kandidiral za predsednika. Ne bi se rad selil v manjšo hišo.”

Bono o skromnosti.

#5

Gwyneth Paltrow
Lepota serijsko, za vse ostalo poskrbi bio hrana

“Prepričana sem, da se je z uživanjem biološke hrane možno izogniti tumorju.”

Gwyneth Paltrow strokovno o hrani.

#4

“Težko je ohranjati ena-na-ena razmerje z osebo, ki ti ne pusti, da bil še s kom drugim.”

Axl Rose, ko ni na ritalinu.

#3

“Fantazijsko pisanje je super. Skoraj vse si lahko izmisliš.”

Ivana Trump, elokventno o literarni zvrsti.

#2

“Ni mi všeč uporaba besede 'bomba.' Ne gre za bombo, temveč za napravo, ki eksplodira.”

Jacques le Blanc, francoski ambasador za nuklearno orožje

#1

Zara Larsson
"Vesolje je polno ledbečih onesveščencev, ki so šli preblizu Sonca."

“Ne morem sodelovati z B [Beyoncé], saj je kot sonce. Rada ga imam in potrebujem ga v svojem življenju, ampak če bom stopila preblizu, bom omedlela in umrla.”

Zara Larsson o neuspelem poskusu sodelovanja s Queen B.