Preden začnemo - naslovna fotografija, ki je bila leta 2016 posneta na tekmovanju Animefest na Češkem, že sama po sebi namiguje, da ljudje doma izdelujejo neverjetne kostume. Najboljše amaterske kostume potem občudujemo na različnih tekmovanjih (imenovanih cosplay kratko za 'costume play'). Preden se podamo na 5 res posebnih, pa še en utrinek iz tekmovanja kostumov na letošnjem Comic Con dogodku v Sydneyju.

Comic-Con Sydney
Definitivno korak naprej od lasulje za štiri evre ...

Rancor iz Vojne zvezd ni maneken, a pritegne poglede

Medtem, ko si vsi želijo biti Kylo Ren ali Rey, se je Jeremy Fischer iz Los Angelesa odločil, da bo njegov kostum neka druga podoba iz Vojne zvezd (Star Wars). Se spomnite pošasti, ki jo je Luke Skywalker ubil v gladiatorski temnici v palači sužnjelastniškega Jabbe? To je bil Rancor, ogaba, ki je s pomočjo nosilca, privezanega na nahrbtnik in telesa, izdelanega iz ukrivljene plastike in različnih vrst umetne pene, zakorakala tudi po naši dimenziji

Otroci, oblečeni v Rocket Raccoona, dobijo največ sladkarij

Kostum za Rocket Raccoona iz franšize Varuhi galaksije (Guardians of the Galaxy) lahko verjetno dobite kar na policah kakšne specializirane trgovine in mogoče ta kostum niti ne bo vseboval veliko povoženih rakunov in svinca od umetnih barvil, ampak na koncu dneva je verjetno še vedno bolje, če ga za svojega prestolonaslednika izdelate kar sami. To je storila Christina Borchardt, kostum pa je vseboval tudi premikajočo čeljust in celo mini ventilator, da je bil njen sin dobesedno kul tudi, ko je bil najbolj kul frajer v mestu.

Še to - kostum je pohvalil in na svojem profilu potem celo objavil tudi James Gunn, režiser obeh filmov Varuhi galaksije.

Nihče vam ne vzame sekire, če ste odeti v Daedric oklep iz Skyrima

Skyrim je epska fantazijska igra iz že tako epske serije Elder's Scrolls, ki je izšla leta 2011, kar pomeni, da jo je danes verjetno že nekdo celo uspel končati. Eden od bolj privlačnih elementov v igri je legendarni Daedric oklep, ki ga je doma izdelal vrhunski ustvarjalec kostumov Boris Mzhen, na spletu znan kot Creepy Boris (odlično ime za fantazijske forume, malce slabše ime za portale za iskanje zmenkov).

Kostum je narejen iz umetne pene in vročega lepila z dodatki akrilnih barv in laka, oči pa so dejansko rdeče LED lučke. 

Sylvanas Windrunner iz World of Warcraft pospeši srčni utrip

Za tiste štiri, ki še niste igrali igre World of Warcraft, samo na hitro – Sylvanas Windrunner je ena od štirih Windrunner sester. Prijatelji in znanci jo kličejo tudi 'The Dark Lady' in 'The Banshee Queen', saj je med Tretjo vojno v pogumni obrambi vilinske domovine Quel'Thalas pred invazijo nesmrtnih podlegla v boju z njihovim vodjem Arthasom Menethilom. Ta je potem iz njenega trupla iztrgal njeno dušo in jo pretvoril v žalujočega duha smrti (banshee).

Nekaj let kasneje Sylvanas spet ima svoje telo in se trenutno baha kot vrhovna vladarica Zapuščenih (Forsaken so nesmrtni, ki so pred leti ubežali nadzoru nesmrtnega Arthasa) in vojna poglavarka na čelu Horde (čeprav se zdi, da so ji na tem položaju šteti dnevi). Vse to morda da vtis, da je Sylvanas neko nič kaj privlačno fantazijsko bitje. Potem pa ga je korejska mojstrica kostumov Tasha iz skupine Spiral Cats predstavila takole …

In takole …

Kot eden najbolj impresivnih kostumov je požel slavo tudi na uradnem tekmovanju v kostumih likov iz iger podjetja Blizzard. Tasha je na tem področju resnično svoja kategorija. Takole se je recimo predstavila kot Jaina Proudmoore, ravno tako iz igre World of Warcraft:

Bodite najvišji med maškarami kot Halo Elite

V svetu streljaške igre Halo so Halo Elite vesoljci, ki včasih na vas streljajo, včasih pa vam pomagajo streljati druge vesoljce. Ostale informacije so nepomembne, razen to, da je Peter Mander, ki se sicer profesionalno ukvarja z izdelavo posebnih učinkov za filme, doma izdelal impresivni Halo Elite kostum.

Oklep je večinoma izdelan iz plastike in je pri višini 2,1 metra odličen za pozicijo centra v košarkarskem moštvu maškar. Peter Mander verjame, da si lahko takšen kostum tudi mi izdelamo kar v domači garaži, zato je posnel še YouTube video z navodili.

Fotografiji s cosplay tekmovanj: Profimedia