Nekoč, ko so gorele le sveče

Če bi v socialističnih časih koga povprašali o dnevu čarovnic, bi vas verjetno samo srepo pogledal. Če je že bilo govora o čarovnicah, potem so bile to samo tiste iz Slivnice, pa še te so bile v bistvu bolj ali manj le trop žurerskih coprnic, ki so odganjale zimo. Nobenih buč nismo rezljali konec oktobra, smo pa 1. novembra vsi viseli na Žalah in prižigali sveče. Noč čarovnic smo bolj ali manj poznali le iz hollywoodskih grozljivk in si zato predstavljali, da je to pač tisti dan v letu, ko na plano prilezejo vsi največji čudaki tega sveta.

Hocus Pocus
Noč čarovnic z Bette Midler ali pa prizor, ko se ob petih zjutraj v nočnem klubu prižge luč

Potem pa so prišli drugi časi

Po osamosvojitvi smo Slovenci hitro postali potrošniško precej bolj razposajena družba, ki se zdaj z zoprno mislijo o minljivosti večer pred obiskom pokopališč rade volje sooča tako, da naredi velik žur v kostumih. S tem smo neformalno posvojili dan čarovnic oz. Halloween, ki je v resnici okrajšava za Hallow's Evening (Noč vseh svetih). Korenine praznika baje segajo globoko v keltske čase, zato danes noč čarovnic s kostumi, kurjenjem ognja ter številnimi artefakti, med katerimi nas najbolj zlovešče gledajo ravno izrezljane buče, deluje kot neka starodavna poganska zakuska. Ker v resnici tudi je. (Vsi, ki ste kdaj prebrali vsaj dva odstavka zgodovine o Keltih, pa tako ali tako veste, da so bili to hudi žurerji, sploh ko je bilo treba konec oktobra slaviti bogate pridelke).

Buče za noč čarovnic
Pa ste mislili, da se otroci najbolj bojijo ohrovta

Mimogrede, izdolbene buče, znotraj katerih gori svečka, naj bi simbolizirale preklete duše, ki tavajo med svetovi. Verjetno še en razlog, da bučo raje postavite pred vhodna vrata, in ne pred vrata spalnice (da požarne varnosti niti ne omenjamo). Noč na 31. oktober namreč daje mrtvim ekskluzivno vozovnico za hiter postanek na tem svetu, da, saj veste, opravijo to in ono (vas spomnijo, da ste jih nekoč morda užalili, da jim niste pisali čestitk za rojstni dan, ko so bili še živi, da še vedno plačujete njihovo hipoteko za vikendico v Istri ipd.), preden spet odidejo v večna lovišča.

Našemljeni v širni svet

Ker se v resnici lahko le živi ljudje pretvarjamo, da smo mrtvi (in na srečo ne obratno), nam ne preostane drugega, kot da se na noč mrtvih malce šalimo v kostumih in uživamo ob ustrahovanju bližnjih. Kostumi za noč čarovnic imajo le eno pravilo: bolj so strašljivi, boljši so. Internet želi že v začetku oktobra pregoreti od ponudbe: noč čarovnic je danes predvsem velika industrija, številni pa kostume izdelujejo tudi sami (kar v nekaterih amaterskih primerih doda še posebej strašljivo noto: recimo, ali ste res prepričani, da znate sami sešiti kostum zombija? Mi tudi ne).

Stvor
"Draga, tvoja mama je prišla na obisk!"

Sicer pa je noč čarovnic drugi komercialno najuspešnejši 'praznik', takoj za božičem, se razume. V številkah to pomeni, da samo v ZDA za kostume in bombone zapravijo strašljivih 7,4 milijarde dolarjev na leto.

Dva načina, kako preživeti strašno noč

V kolikor ste ljubitelj ali ljubiteljica grozljivk, potem tu ni kaj dosti ugibanja. 31. oktober si lahko označite za ogled najljubše grozljivke. Številni eksperti za ta žanr so si enotni, ko gre za sledeče klasike: serija Paranormalno (Paranormal Activity (2007–2015)), Priklicano zlo (The Conjuring (2013)), Krog in Krog 2 (The Ring (2002), The Ring 2 (2005)), in če se vam krogi še ne kažejo pred očmi, dodajte še Kroge (Rings (2017)).

Priklicano zlo 2
Vse nastavitve s franšizi Priklicano zlo so odličen izbor za noč čarovnic

Če ste bolj na bojazljivem spektru, potem boste bolj mirni, če se udeležite kakšne zabave za noč čarovnic. Kostumi so seveda odvisni od renomeja kluba, kamor se odpravljate, vam pa lahko že zdaj zagotovimo, da boste najbolj strašljivim prizorom priča tam nekje med 3. in 4. uro zjutraj. Tudi če kostumi niso bili obvezni.