#1 Pred vrati, ne v avtu

Če ste se jo odločili pobrati na njenem domu, a ob prihodu negibno čepite v avtu, njej pa le pošljete kratek tekst, da ste prispeli, je to nekako tako, kot da je naročila Uber. Zmenek naj bi vendarle bil neka posebna priložnost, zato le pogumno izstopite iz avta in se ji na pragu prikažite v fizični obliki. Najbolje tako, da pozvonite analogno – na ta pravem zvoncu ob vhodnih vratih.

via GIPHY

#2 Mini darilo

To darilo naj ne bo na bencinskem servisu kupljena gerbera, razen če ste 100-odstotno prepričani, da je nora na klišeje. Darilce je materializirana oblika pozornosti, s katero izkažete svoje poznavanje njenega značaja. To lahko pomeni tudi, da ste prek Amazona naročili vinilno ploščo skupine Modern Talking, če je to nekaj, kar jo avtomatsko popelje v njeno brezskrbno otroštvo.

#3 Garderoba, primerna priložnosti

Ne govorimo o obleki s kravato, ker ne želite, da se počuti, kot da ima razgovor za službo. Med šlapo in zloščenim čevljem je cel spekter ustreznih možnosti, ki so elegantne, a ne preveč formalne. Nosite nekaj, v čemer se počutite dobro, in ne nečesa, kar bo nosilo vas. Trenirka ravno tako odpade, razen seveda, če ste za zmenek izbrali pohod na Šmarno goro.

via GIPHY

#4 Povabilo naj bo jasno

Tukaj ni ovinkarjenja. Bi radi z njo sedeli ena na ena? Potem ne motovilite. Razne zasede tipa “s kolegi gremo na pijačo, se nam pridružiš”, delujejo nekoliko strahopetno in nesamozavestno. Sploh v točki, ko se takoj po prvi pijači prijateljčki čudežno razpustijo in pride na dan prava narava povabila. Situacija je takrat skoraj neizbežno nelagodna, in če bo vsaj malo sarkastična, in bo komentirala vašo neuspelo strategijo, boste hitro izpadli kot osmoljenček. Torej, že na začetku ji dajte jasno vedeti, da bosta sama.

#5 Predstavite jo

Smo majhna dežela in praviloma se srečujemo takrat, ko si to najmanj želimo. Zato smo oblikovali določena pravila primernega obnašanja, in eno izmed njih pravi, da človeka, s katerim smo v družbi, vedno predstavimo. Ste naleteli na znanca, ki ga niste videli že od mature dalje? Predstavite mu jo. Ste srečali najboljšo prijateljico svoje sosede? Predstavite ji jo.

via GIPHY

#6 Jasna slika stanja

Čebljanje o vseh mogočih temah je najbolj naravna stvar, ki se lahko zgodi na zmenkih. Razdelava vsake banalne malenkosti, ki lahko zapolni sekundo trajajočo tišino, tudi. Zato je na prvem srečanju še toliko pomembneje, da se uskladijo pričakovanja, če seveda obstajajo. Če nič ne pričakuje in nič ne obljublja, tudi prav. Vsaj veste, pri čem ste. Sicer se vam lahko zgodi, da boste na vajini deseti skupni večerji ugotovili, da je noseča, a ne z vami. Pač niste se dogovorili za ekskluzivo.

In če gre na koncu vseeno vse narobe? Potem si zapomnite le to modrost Larryja Davida (iz serije Curb Your Enthusiasm):

via GIPHY

Naslovna fotografija: Profimedia