Ilustracije kot predstavitvene slikovne forme so vsekakor svojevrstna sorta umetniškega izražanja. Umetniku dovolijo različne načine izražanja, zato obstaja toliko vrst ilustracij, kolikor je ilustratorjev, kar pa obenem pomeni, da si lahko vsakdo najde ilustracijo po svojem okusu, željah in občutenjih.

#A1PlayArt

Ilustracije so bile za številne med nami prve umetniške tehnike, s katerimi smo interpretirali zgodbe, čutna stanja in si ustvarjali miselne podobe, saj so ilustracije poglavitni del otroških zgodb in pripovedi. Pozneje pa radi pozabimo, da ilustracije še vedno igrajo pomembno vlogo v naših življenjih.

S projektom #A1PlayArt, kjer bo omejena količina ilustracij osmih slovenskih ilustratorjev na voljo kot darilo v Centrih A1, smo na Mozaiku začeli malce globlje preučevati razumevanje ilustracijske umetnosti in naleteli na kar nekaj zanimivih mitov.

#A1PlayArt

1. Ilustracije so primerne samo za knjige in časopise

V bistvu so ilustracije povsod, pa se tega pogosto sploh ne zavedamo. Če kjerkoli vidite risano sličico, to le pomeni, da so nekomu naročili, da jo nariše. Ilustracije pogosto najdemo v knjigah za otroke in mladino, v revijah in časopisih pa tudi v drugih oblikah tiskovine. Pozabljamo pa, da ilustracije bogatijo naša življenja na izdelkih (recimo skodelicah), darilih in vsakodnevnih elementih. S svetlobno hitrostjo se razvija tudi digitalna ilustracija za spletne strani, aplikacije in elektronske knjige. Podjetja se vse bolj zavedajo, kako zelo lahko bralčevo pozornost pritegne dobro oblikovana ilustracija.

2. Otroške ilustracije so samo za otroke

Napaka. Ilustracije, ki so esencialno sicer resda namenjene otrokom, so oblikovane tako, da so privlačne mlajšemu občinstvu, a na koncu smo največkrat ravno starejši tisti, ki otrokom beremo otroške knjige in jim prek ilustracij pomagamo pri raziskovanju in razumevanju narative. Dobre, duhovite, ljubke ilustracije so privlačne za ljudi vseh starosti, če pa so obenem še realistične, lahko navdušijo (in čustveno predramijo) tako otroke kot tudi odrasle.

3. Ilustracije se rišejo ročno

Tehnologija in ročna tehnika se pri ilustratorjih danes močno prepletata. Nekateri še vedno radi vse rišejo ročno, drugi deloma že uporabljajo grafične tablice, za finalizacijo pa programsko opremo. Nekateri ilustratorji sicer pravijo, da lahko risanje z digitalnimi pripomočki poleni ilustratorja, ker je mogoče vsako napako izbrisati. A večinoma vsi trdijo predvsem to, da moraš kot ilustrator najprej imeti ustvarjalni zagon – brez tega ti noben svinčnik in nobena tehnologija ne bosta pomagala ustvariti dobrih izdelkov.

#A1PlayArt

4. Ilustratorji svojih del ne podpisujejo

Zanimiv mit, ki kroži med laično javnostjo. Češ da vsake risbice ni treba podpisati. A na najbolj nenavadnih mestih se kaže, da ta mit vsekakor ne drži. Naj vam ponudimo čisto plastičen primer: če ste recimo igrali prve nastavitve franšize video iger Warcraft, ste verjetno ravno prek ilustracij in risb v priročnikih za te igre spoznali dva kreativna mogočneža – Chrisa Metzena in Samwisa Didierja – ki sta s svojimi risanimi kreacijami burila našo domišljijo, priročnikom pa dodala neko novo dimenzijo, dušo in čarobnost. Podpisana sta bila pod vsako ilustracijo. S tem nista postala le prepoznavni imeni v celotni zgodbi, ampak vsaki ilustraciji dala pečat unikatnosti. Pokazala sta svoja različna sloga ustvarjanja in jima s podpisom dala obraz. Zato je prav, da so ilustracije podpisane. Kot remek dela. Kot osebni pečat delčku ilustratorjevega življenja.

#A1PlayArt

Kako do čisto svoje ilustracije?

8 ilustratorjev je izdelalo 8 umetniških del v formatu plakata. Najbolj všečnega si lahko obesite na zid, če obiščete Center A1, prelistate med ilustracijami, izbrano objavite na Facebooku ali Instagramu, potem pa jo na plakatu tudi odnesete domov. Število plakatov je omejeno, zato za ta redki umetniški dar vsekakor pospešite korak do enega od naslednjih Centrov:

  • Center A1 Ljubljana BTC
  • Center A1 Ljubljana center
  • Center A1 Kranj
  • Center A1 Murska Sobota BTC
  • Center A1 Trbovlje
  • Center A1 Koper
  • Center A1 Maribor Europark
  • Center A1 Celje Citycenter

Fotografije: Multipraktik