Saj veste, da ne bi na zmenku prišlo do kakšne čudne situacije, kjer se gospodič povsem drži protokola, medtem ko njegova spremljevalka v groteskno visokih prozornih petah in pajkicah z leopardjim potiskom pred natakarji kolne kot ostareli mornar.

#1 Večopravilnost

Predstavljajte si situacijo, kjer gospodična tapka po Instagramu, medtem ko on vljudnostno želi nadaljevati pogovor. Nekaj trenutkov počaka, potem pa tudi sam začne brkljati po telefonu v tihem upanju, da gre le za trenutno prekinitev dialoga. Tako dobimo zmenek, kjer ji on razlaga o svojih prvih spominih iz otroštva, medtem ko ona prek mobilca plačuje položnice za tekoči mesec.

via GIPHY

#2 Vprašanja o mami

Ni vam treba usvojiti Freudovega opusa, da bi vedeli, kaj pomeni vprašanje o mami. Že iz kavarniškega znanja psihologije nam je jasno, da odnos med vašim izbrancem in mamo reflektira (bodimo previdni tukaj: deloma reflektira) njegov odnos do žensk. Sistematično poizvedovanje o kompleksnosti odnosov v ožjem krogu družine je malce pretežka tema za prvi zmenek. Če že želite dobiti poglobljeni vpogled, to lahko naredite na bolj eleganten način in brez neposrednih vprašanj – recimo tako, da ga povabite na še en zmenek.

via GIPHY

#3 Zabavaj me

Pasivnost zna biti nadležna stvar, sploh če je zaigrana in se dama na zmenku vede, kot da je največ, kar lahko naredi, to, da ne omedli od dolgočasja, medtem ko on na vse pretege poskuša biti optimalni hibrid inteligentnega komika, zvedavega psihologa in uvidevnega kavalirja. Ko boste naslednjič z rahlo dvignjeno desno obrvjo sedeli nasproti svojega izbranca in čakali, da vas začne zabavati, pomislite, kako bi se počutili, če bi on čakal, da se končno slečete. Opustite torej pričakovanja, da je pred vami materializirana različica stand up večera na Netflixu. Pustite človeku, da se sprosti. Humor vznikne iz spontanih situacij, in ne iz vnaprej pripravljenih šal.

via GIPHY

#4 Zamujanje

Eden od mojih najljubših citatov iz nanizanke Prijatelji je, ko Rachel reče: "Zamujam, ker sem se prepozno odpravila." Zamujanje nima resnih opravičil, razen višje sile. Zamudiš na zmenek, če je bil potres magnitude najmanj 7. Takrat zemlja razpoka, podre se večina stavb, plinovodi, električni vodi in vodovodi pa so poškodovani, zato se morebiti nisi utegnila pravočasno oprhati. Zamujanje je dovoljeno tudi ob orjaškem anticiklonu, snežnem neurju, požaru ali resnih težavah z odvajanjem. Vse drugo se lahko mirno strpa pod kategorijo neresnost. Če gospodična zamuja na zmenek zato, ker si je 30 minut pritrjevala umetne trepalnice in se medtem 18-krat slikala za Instagram, potem berite dalje.

via GIPHY

#5 Podrto razmerje med ličili in garderobo

Če se ji veke samodejno zapirajo pod težko spackane maskare ali če pride na zmenek ob dveh popoldne in ima obraz posut z bleščicami, kot da je ravnokar padla z droga (ja, tistega droga), bo prvi vtis na zmenku zelo slab. Manj je več je še vedno zlato pravilo, ki pa naj se ne upošteva pri garderobi. Pozabite na vse obleke, ki se lahko odpnejo z enim potegom ali pa imajo manj uporabne površine kot žepni robec. Verjetno ne želite, da se izbranec že na prvem zmenku sprašuje, kaj bi se zgodilo, če bi se vaše telo razlilo iz pretesnega korzeta.

via GIPHY

#6 Deljenje besed

Verbalno preigravanje je verjetno najbolj zanimiv del zmenkov, če imate na drugi strani dobrega sogovornika. Tu je umetnost konverzacije lahko prava uvertura v nekaj več. Krmarjenje med količino in načinom podajanja informacij naj vam bo umska poslastica, ki običajen zmenek spremeni v res nepozaben večer. Vendar to pomeni, da se je pri komunikaciji treba malce bolj angažirati. Kajti če ne zmenku ne poveste kaj dosti o sebi, bo gospodič mislil, da ste morda v programu za zaščito prič. In obratno – pretirano razdajanje čisto vseh podrobnosti vašega življenja ga utegne odgnati.

via GIPHY

#7 Bonton

Vsi vemo, da na zmenkih želimo pokazati najboljšo različico sebe, kar je iz evolucijskega stališča povsem razumljivo. Če pa gospodje želite boljši vpogled v nevidni spekter njenega značaja, le bodite pozorni na njeno komunikacijo s tretjimi osebami. Je uvidevna do hostese na vhodu? Kako se vede to strežnega osebja? Če s kletvicami oblaga natakarja, ker ji preliva za solato ni prinesel v ločeni posodici, je morda čas, da se ekspresno poslovite.

via GIPHY

Naslovna fotografija: Profimedia