Bellini

Bellini
"Stopi v stran, kava - današnje popoldne bo potrebovalo nekaj konkretnejšega."

Marelični pire in prosecco sta edini sestavini koktajla z najbolj romantičnim imenom na seznamu mešanih pijač. Prvega je leta 1948 v kozarec natočil Giuseppe Cipriani, čigar restavracija je še danes na 42. ulici na Manhattnu. V Ciprianiju je doma elita. Tam recimo klavirske tipke ubira Lady Gaga. Zato je srebanje bellinija vedno nekoliko zvezdniško, če ste seveda tolerantni za visoke vsebnosti sladkorja.

Še o imenu: Cipriani je bil očaran nad sočno rožnato barvo koktajla, ki ga je spominjala na dela beneškega slikarja iz 15. stoletja, Giovanija Bellinija, in od tu ime. Verjetno bi ubogi Bellini raje videl, da se ga drži titula slikarja, kot pa da njegovo ime krasi alkoholno mešanico, a je bil za veto žal vsaj 500 let prepozen (ali prezgoden, kakor obrnemo).

Long island iced tea

Long Island Iced Tea
Ko ga začnete piti, se počutite zelo odrasli. Ko ga prenehate piti, se vedete kot otroci.

Če ste kdaj poskusili LIIT, veste, da ime nima nobene zveze z ledenim čajem. Morda je na prvi pogled videti, kot da pijete zeliščni čaj z lističem mete, toda vsak amaterski uživalec koktajlov ve, da je LIIT vse prej kot to. Sestavljen je namreč iz kar 5 žganih pijač, kar ga uvršča med najmočnejše koktajle, zato se ne priporoča več kot eden na večer, ne glede na to, kako zagnano želite zamegliti svoje predsodke. LIIT je bil iznajden v začetku sedemdesetih na Long Islandu v New Yorku, internetne strani pa večkrat omenjajo, da je long island iced tea najljubša pijača zvezdnice Beyoncé.

White russian

White Russian
"Previdno, človek, napitek držim." - The Dude

Ah, kultni koktajl, ki se je pojavil v še bolj kultnem filmu bratov Cohen: Veliki Lebowski (1998). The Dude (Model), filmski lik, ki ima še danes neverjetno bazo oboževalcev, je utelešenje neambicioznosti: rad vedri, keglja ter si v kopalnem plašču v natikačih za evro redno meša svojega belega rusa. In zmeša si ga ne glede na čas v dnevu, lokacijo ali situacijo, s čimer je Model povsem redefiniral že skoraj pozabljeni koktajl, ki se je konec 40. let prejšnjega stoletja imenoval black russian (smetana je bila dodana pozneje). White russian je deserten koktajl. Sicer težko zamisljiva kombinacija vodke, kavnega likerja in tekoče smetane pričara edinstven okus, ki je zaradi ikonskega Modela že zadnjih 20 let povezan z dovršeno ležernostjo.

Martini

Martini
"Moški mora zaščititi svoj dom, svojo ženo, svoje otroke in svoj martini." - Jackie Gleason

Eden izmed znanih zapisov pravi takole: “Martinis. Helping people lowering their standards since 1927.” V prevodu: Martiniji že od leta 1927 ljudem pomagajo zniževati standarde. Kaj moramo vedeti o martiniju? Prvič: martini je malce misteriozen, kar se tiče nastanka. Drugič: praviloma boste ob naročanju martinija vedno postavljeni pred izbiro: zmešajo vam ga lahko z džinom ali z vodko. In tretjič: namesto da bi kopali po njegovi zgodovini, vam raje serviramo perverzen namig, ki smo ga dobili v enem izmed koktajl barov na pohajkovanju po Santa Monici: ko ga pripravljate z olivo, spustite v kozarec za čajno žličko slanice. Tako, zdaj imate pred sabo famozni 'dirty martini'.

Negroni

Negroni
"Grenčica je dobra za jetra, gin pa ne, zato je to uravnotežena pijača." - Orson Welles

Negroni sicer spada med aperitive, letos pa bo ta znani koktajl obeležil svojo 100. obletnico. Avtor pijače (Negroni, torej) je koktajl ustvaril v upanju, da lahko izboljša njegovo predhodno različico americano. Nekega dne je zato natakarju namignil, naj mineralno vodo nadomesti z džinom in nova zvezda med koktajli je bila rojena. Negronije so najprej pile Firence, zgodovina pa pravi, da ga je hitro osvojil Orson Welles, ki je menda zapisal: “Grenkoba je odlična za jetra, džin pa jim škoduje. Kakšno čudovito ravnovesje” Zmagovalni trio torej: džin, campari in malce vermuta – v kombinaciji, ki bo verjetno preživela še naslednjih 100 let.

Fotografije: Profimedia