#1 Chefchaouen, Maroko

Imate radi modro? Potem se še to pomlad odpravite v severnozahodni del Maroka. Vaša ciljna točka naj bo gorski predel Riff, kjer gnezdi romantično mestece s precej burno preteklostjo – naselbina je v bistvu posledica portugalske invazije iz 15. stoletja.

Chefchaouen, Maroko
Živopisna tržnica s svežo zelenjavo in sadjem

Kaj vas bo osupnilo: Modra barva mesteca, ki nekoliko spominja na deželo smrkcev … a brez smrkcev.

Potencialni zapleti: Predoziranje s kavo v številnih ljubkih lokalih v starem mestnem jedru (medina).

#2 Mont Saint-Michel, Francija

Če vsaj malo občudujete veličastnost v skalo vklesanih samostanov, potem morate obiskati Saint-Michel, ki je v Spodnji Normandiji na severni obali Francije. Najbolj očarljiva posebnost kraja je v tem, da je dramatično podvržen bibavici. Tako ob oseki deluje gol kot osamelec sredi ravnine, ob plimi pa kot otok sredi morja.

Mont Saint Michel, Francija
Fascinantna naselbina, ki bi se enostavno ubranila orkovske legije

Kaj vas bo osupnilo: Predvsem dejstvo, da je Mont-Saint-Michel tako neverjetno pravljičen, da je navdihnil domišljijsko utrdbeno stvaritev Minas Tirith iz Gospodarja Prstanov: Kraljeva vrnitev.

Potencialni zapleti: Če se odločite, da ne boste spremljali napovedi plimovanja, poleg pohodnih čevljev ponesite na ta čudoviti kraj tudi plavutke, saj se utegne zgoditi, da boste z opatije morali odplavati.

#3 Brugge, Belgija

Flandrija, zahodna regija Belgije, se ponaša s srednjeveškim mestom Brugge, katerega razglednice bi sicer lahko mirno krasile naslovnico najlepših pravljic, a se je za zdaj mesto zadovoljilo 'le' s titulo Severnih Benetk. To posledično pomeni, da je mesto prava romantična kulisa za vse zaljubljence, zato se vam zlahka pripeti, da boste ob brezbrižnem pohajkovanju priča kakšni (spontani) zasnubitvi.

Brugge, Belgija
Brugge (tudi Bruges, če ga boste googlali) - ko sprehod postane pravljica

Kaj vas bo osupnilo: Večerni sprehod ob kanalih.

Potencialni zapleti: Večerni sprehod ob kanalih v poletnem času. Invazije turistov znajo biti večkrat na meji znosnega.

#4 Alter do Chão, Brazilija

Tropski otok v osrčju Amazonije (kolikor jo je še ostalo). Bujna vegetacija v vseh odtenkih džungle in kristalno čista voda sta dva atributa tega ob vikendih precej obljudenega bisera, ki ga v celoti lahko prehodite peš.

Alter do Chao, Brazilija
Pripravite ta boljše kopalke (in ta močni faktor)

Kaj vas bo osupnilo: Če sledite otročje lahki markaciji pohodniške poti, boste po 45 minutah prispeli na vrh bližnje vzpetine, od koder se razlega čudovit pogled na amazonsko regijo. Eden najlepših panoramskih selfijev je torej zagotovljen.

Potencialni zapleti: V deževnem obdobju boste svojo sanjsko plažo iskali lahko samo pod vodo. Pametno izberite čas odhoda.

Fotografije: Profimedia