Goran Dragić velja že za upokojenega reprezentanta, veterana, v ligi NBA igra že 13. sezono, medtem ko je Luka Dončić v ligi novinec, ki iz igre v igro dokazuje tistim, ki so dvomili o njegovem talentu, da pač nimajo pojma o košarki. In se pri tem zabava, kot se zabava med igranjem računalniških iger.

Oba igralca – profesionalne korake prvega bodo dobro pomnili bralci srednjih let, drugega pa mlajše generacije – sta kajpada zelo zaslužna, da je Slovenija pred dvema letoma v Turčiji na evropskem prvenstvu v košarki osvojila pokal evropski prvakov in ga pozneje radostno razkazovala zbranim množicam povsod, kjer so se fantje iz reprezentance pokazali.

Verjetno se boste tudi spomnili, da je finalna igra v Istanbulu v sredini septembra leta 2017 sprožila vidno migracijo slovenskega naroda, kateri bi v zgodovini vse do priseljevanja narodov na področje naše zelene domovine težko našli ustrezno primerjavo.

Dončić in Dragić

Zdaj, leto in pol pozneje, se obeta vnovična migracija, le da tokrat Slovenci naskakujejo ameriški Miami. Razlog? Dragić in Dončić se bosta prvič udarila s svojima kluboma.

Miami proti Dallasu, Heat proti Mavericks

Zgodilo se bo tale petek, natančneje 29. marca. V ameriški profesionalni košarkarski ligi NBA bodo košarkarji Vročice iz Miamija gostili nasprotnike … Pravzaprav je težko reči, kakšen bi bil najboljši prevod naziva Mavericks v podalpski slovanski jezik. Gre za nežigosano kljuse ali posebneže, nemara odpadnike?

Kakorkoli že, slovenska driblarja pod koši se bosta prvič neposredno spopadla tudi v najprestižnejšem košarkarskem tekmovanju, tokrat na domačih tleh Miamija v sloviti American Airlines Areni s kapaciteto 21.000 sedežev. Te bodo vsekakor potrebovali, čeprav dejansko ne gre za spopad dveh najatraktivnejših moštev sezone. Na obisk namreč prihaja najresnejši kandidat za novinca leta Luka Donćič, domača ekipa pa zmago proti Dallasu nujno potrebuje v tekmi za zadnja mesta v letošnji končnici sezone.

A počasi. Dodajte k obema argumentoma še podatek, da naj bi vstopnice za tekmo in letalsko vozovnico za polet do Miamija kupilo več kot 1.500 Slovencev. Američanom se niti sanja ne, kaj jih bo doletelo.Kdor ni med srečneži, ki odhajajo z ropotuljami in bobni iz kravje kože naskakovati trušč 120 decibelov, primerljiv s tem, da stojiš pred prižganim motorjem jumbo-jeta, bo lahko svoj sluh pač ohranil nedotaknjen in gledal tekmo na malem ekranu v petek zgodaj zjutraj, pol ure čez polnoč, ko običajno vsi sosedje že sladko sanjajo nov dan.

Ob tem še dobra novica - podjetje A1 je prijavljenim uporabikom, ki bodo v Miamiju priklopljeni v AT&T ali T-Mobile omrežje,  podaril 10GB prenosa podatkov, da bodo lahko v miru objavljali zavidljive selfije in tvitali aktualno dogajanje. 

Na koga pa vi stavite?

Trenutno Miami zaseda osmo mesto, ki še zadnje vodi v končnico, a moštev, ki dihajo za vrat Dragiću in družbi, je še kar nekaj. Po vrnitvi Dragića v ekipo je ta rahlo izboljšala učinkovitost, Dragić pa je že na nekaj tekmah pokazal kaj vse se je zamujalo. A je moštvo še vedno daleč od tistega Miamija, ki je leta 2012 in 2013 osvojil dve prvenstvi zapored. Takrat seveda na ramenih LeBrona Jamesa.

Dragić je po poškodbi dolgo okreval in v letošnji sezoni zaigral le na 27 tekmah, pa tudi igra prvega zvezdnika ekipe, kot ga raje vidijo in omenjajo ameriški mediji, povratnika Dwayna Wadea, je polna nihanj. Wade je deseti na lestvici igralcev, ki so zadeli največ točk na tekmah končnice in Miami ga prekleto potrebuje, a kaj, ko je njegova zvezda pri 37 letih starosti in po zavidanja vredni karieri z eno nogo že v zasluženem pokoju. Po letošnji sezoni naj bi menda, tokrat pa res zares, obesil košarkarske čevlje velikosti 48 na klin.

Dragic & Wade

Po drugi strani Dallas v končnico več ne more. Zaseda nezavidljivo predzadnje mesto na repu razpredelnice, za njim je le nesrečni Phoenix, ki ga vodi trener Igor Kokoškov. Ekipe na zahodu lige, kjer Dončićeva ekipa igra, so preprosto premočne in preveč uigrane. Tu so aktualni prvaki lige Golden State Warriors in letos presenetljivo dobri Denver Nuggets, sledijo jim Houston Rockets z bradatim Jamesom Hardnom, ki niza rekorde kot bisere v novi ogrlici najkoristnejšega igralca lige, za Dallas pa so prav tako nedosegljivi dosežki preostalih ekip, ki držijo korak s končnico.

Hej, še celo LeBron James je moral priznati, da mu tokrat ne bo uspelo. In to po 14 zaporednih letih, ko se mu je uspelo prebiti v končnico, in kar osmih zaporednih finalih lige, v katerih je zaigral. Brez človeka, ki je v tem tisočletju najbolj zaznamoval najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu, bo res malo čudno spremljati letošnjo končnico, a po drugi strani NBA že dolgo ni ponudila toliko presenečenj.

V sklepnih mislih je treba priznati, da je igra Dallasa prav tako nepredvidljiva in nezanesljiva. Po seriji čudnih porazov jim je na primer v noči s sobote na nedeljo uspelo prizadejati hud poraz prvakom Golden State, Dončiću so zapisali že šesto trojno-dvojno statistiko v sezoni (triple-double), s tem pa se je na seznam novincev v ligi, ki jim je v eni sezoni uspelo več tovrstnih podvigov, zavihtel na četrto mesto, naravnost za legendarnega Magica Johnsona (7).

Domačim navijačem bo zagotovo v veselje tudi dejstvo, da je Luka po vseh analizah glavni kandidat, da postane novinec leta. Po naslovih MVP-ja Evrolige in MVP-ja finalnega turnirja Evrolige, ki ju je dosegel z Real Madridom v pretekli sezoni, bi bil to še en dokaz, da bomo o njem še veliko slišali, še več pa videli. Bravo, Luka!

Za dodatno ogrevanje

Se še vedno ne morete odločiti, ali bi navijali za izkušnje ali mladost? Za trdo delo ali čisti talent? Oglejte si nekaj akcij obeh domačih zvezdnikov in mogoče se bo potem odločitev zdela lažja.