Kolikor ljudi, toliko svetov, bi lahko rekli, ko gre za prerekanje o tem, kdo od nas živi najbolj pravilno. Včasih je težko razumeti, zakaj vaš sosed vstane ob petih zjutraj in pričaka sončni vzhod na Šmarni gori. Ali zakaj je vaša najboljša prijateljica zaljubljena v napačnega tipa in zakaj je ta tip prepričan, da so za njegovo propadlo kariero deskarja krivi drugi (in ne dejstvo, da je deskal v brezvetrnem Piranskem zalivu).

#1 Sidranje ali zakaj je prvi vtis tako močan

Naš um deluje po principu asociacij, a tudi teh ne moremo nizati večno. Zato naši možgani izvedejo mini trik. Zapnejo se na prvi val informacij, vse preostale sodbe pa potem prilagajajo prvemu vtisu, ki postane neke vrste referenčna točka. Vzemimo kolego Anžeta, ki bi si rad kupil nove čevlje. Najprej vidi par za 150 evrov in se nad čevlji popolnoma navduši. Zatem pa vidi še en všečen par za 20 evrov. Uganite, kateri par bo kupil. Kljub ekonomski iracionalnosti zelo verjetno prvega, ker mu je ta pustil najmočnejši vtis. Domov bo tako prikorakal v novih čevljih, absolutno predragih za njegov proračun.

#2 Dunning Krugerjev učinek ali zakaj pametujemo, če nimamo pojma

Zanimiv pojav, ki pesti tako modrece kot nevedne. In sicer v zelo paradoksalnem smislu. Tisti, ki niso ljubitelji izobrazbe, bodo namreč stresali mnenja iz rokava, prepričani o svojem znanju. In obratno, večina znanstvenikov in učenjakov, ki dolga desetletja nabirajo znanje, je običajno zelo previdnih pri podajanju končnih sodb ali ugotovitev. Kar nas pripelje do znane Sokratove ugotovitve Vem, da nič ne vem ter do kupa amaterskih pametnjakovičev, ki so poznavalci prav vsake stvari na svetu, čeprav jih nihče ni vprašal za mnenje.

#3 Barnumov učinek ali zakaj obožujemo horoskope

V neki točki evolucije so naši možgani izumili zapolnjevanje mentalnih vrzeli, kar je sila zabavno zato, ker je sprto z vsakršno logiko. To pomeni, da splošne ali ohlapne trditve nemudoma povežemo z lastnimi osebnostnimi lastnostmi. Lep primer je branje tedenskega horoskopa. Ko preberete napovedi za strelca, ste osupli nad tem, kako zelo se ujemajo z vami. Zdaj pa naredite mini test in preberite še napoved za bika. Lepo sovpada z vašim nebesnim znakom? Čestitamo, pravkar ste nasedli lastni tendenci posploševanja. Brez skrbi, to počnemo prav si – zabavno pa postane šele, ko se tega zavedamo.

#4 Učinek povratnega ognja ali zakaj vztrajamo pri zmotah

Se še spomnite risanke Snoopy in odejice, ki je Linusa spremljala vedno in povsod? Odejico lahko uporabimo kot lepo metaforo za svoja prepričanja. Naše psihe so namreč zavite v tanko prepleten neprebojni jopič prepričanj, ki jih še posebej okrepimo takrat, ko so izzvana. So naša uteha in naš steber, ki ga branimo z vsemi štirimi, predvsem zato, ker nam dajejo navidezno varnost. Ko nekaj verjamemo, vztrajamo – tudi če nas pozneje useka po prstih. Samo poglejte številne študije o globalnem segrevanju, ki so v totalni disonanci s splošnim prepričanjem, kjer večina misli, da je to le aktualni bavbav. Včasih kup dejstev povzroči nasproten učinek. Doma v dnevni sobi še gre, na planetarni ravni pa je kar malce skrb vzbujajoče.

#5 Halo učinek ali zakaj lepe ženske pijejo zastonj

Je pravzaprav trik, na katerem temelji celotna teorija privlačnosti. Ustavite samo privlačnim avtoštoparjem ali avtoštoparkam. Naročite več pijače, če vam jo postreže mična hostesa? Nekdo, ki vam je privlačen, govori bedne šale, vi pa se jim na glas smejite? Ali pa ste enostavno nori na svojega božansko lepega mačka drage pasme, čeprav je vašo blazino že neštetokrat zamenjal za stranišče?

via GIPHY

Naslovna fotografija: Profimedia