Na tej točki obstajata dva tipa ljudi. Prvi odmislijo prestano moro, vstanejo in se z energijo poženejo v nov dan. Drugi pa pritisnejo na 'snooze', se zavijejo v odejo in vztrajno kinkajo še dve uri, kolnejo budilko in obupavajo nad primanjkljajem želje po življenju. Če se pogosto najdete v drugem opisu, potem vam predlagam, da se v naslednjem mesecu dni poskusite držati naslednjih nekaj nasvetov za lažje vstajanje in boljše spanje.

Večerna rutina za uvod v dober spanec

Kot vsak dober nasvet se tudi ta začne, še preden sploh govorimo o dejanskem problemu. Večerna rutina je ravno tako pomembna kot jutranje vstajanje, sploh če želimo imeti kolikor toliko spodobno jutro. Približno 30 minut pred spanjem poskusite ukiniti uporabo vsakršnih zaslonov in si omislite prijetno večerno rutino. Pospravite kuhinjo, na primer. Ali pa si napišite nekaj preprostih opravil za naslednji dan. Skočite pod vročo prho in nato v hladno posteljo. Seveda se prepričajte, da vsako noč spite minimalno sedem ur (zato kalkulatorje v roke!).

Postelja je za spanje in (skoraj) nič drugega

Številni med nami smo krivi gledanja filmov, učenja ali celo dela kar iz udobja postelje. Sicer je to lahko zelo prijetno, vendar pa takšne aktivnosti našemu telesu sporočajo, da se v postelji počne vse drugo kot spi. Ko se potem zvečer uležemo, se možgani zasvetijo in odzovejo: ''Aha! Čas je za še eno epizodo Igre prestolov! Ali pa za štiri ure aktivnega dela na prenosniku!'' Ko so možgani v takšnem stanju, jih bo seveda izredno težko uspavati. Zato je bolje, če imamo ločen prostor za uživanje v medijih in ločen prostor za delo, posteljo pa samo za spanje (no, in za posteljne vragolije).

Zmagoslavje z izdelano jutranjo rutino

Ko se zjutraj zbudite, je najbolje, da že imate pripravljeno rutino, pisano na vašo kožo. Nekaj, kar vas izstreli iz postelje in ne zahteva razmišljanja. Če je še nimate, naj z vami podelimo nekaj nasvetov, s katerimi si lahko sestavite sebi primerno jutro. Rutina, s katero začenjate dan, se lahko razlikuje iz jutra v jutro, ampak manj, kot je treba razmišljati v prvih petih minutah novega dne, lažje se vam bo skobacati iz tople postelje.

Jutranji trik 1: Dober razlog za pobeg iz postelje

Zjutraj je grozno težko zapustiti posteljo, če za to nimamo res dobrega razloga. Ali še huje – če moramo takoj po tem, ko vstanemo, početi nekaj izjemno neprijetnega. Zato za prvo jutranjo aktivnost izberite nekaj vam zelo prijetnega!

Naj vam za primer opišem svoje jutro. Ne glede na to, ob kateri uri moram vstati, se iz postelje dvignem z dovolj časa, da si skuham kavo, pripravim zajtrk in nato v sedečem položaju (bodisi za mizo, bodisi kje drugje) odšpilam kakšno rundo virtualnih kart v Hearthstonu. Imam rutino, da si vedno privoščim 45 minut zase, preden grem zjutraj od doma, kar me praviloma dodobra zbudi. Dober začetek dneva pa običajno zagotovi, da imam potem prijeten in produktiven kar celoten dan!

Jutranji trik 2: Avantura z budilko

Redki so junaki, ki spijo s telefonom pri glavi in si zjutraj ne privoščijo nekaj podaljškov s pritiskom na tipko 'snooze', potem pa se 50 minut pozneje vlečejo iz postelje tako postani, kot da bi prejšnji večer strli steklenico domače žganice. Dobra finta za vstajanje je zelo preprosta: aparat za bujenje prestavite na drugi konec sobe, kar vas bo prisililo, da zapustite posteljo v celoti, preden ga lahko utišate. Ali pa uporabite katero od številnih aplikacij za pametne telefone, ki vas bodo prisilile, da se vrtite v krogih, sprehajate gor in dol po sobi ali celo pojete v telefon, preden vam bo dovolilo, da utišate budilko. Invazivno, a morda včasih nujno.

Jutranji trik 3: Z vodo nad zaspanost

Ob budilko si večer prej pripravite večji kozarec z vodo (vsaj 3 dl). Ko zjutraj ugasnete nadležno budilko, popijte vodo in poženite organizem!

Jutranji trik 4: Začetek z enim zaključenim opravilom

Ko enkrat že vstanete, je dobro, da zaključite vsaj eno opravilo. Nekaj preprostega, po možnosti prijetnega. Na primer: peljite psa na kratek sprehod, potelovadite in se oprhajte, pripravite si zajtrk, preglejte elektronsko pošto ali karkoli temu podobnega. Opravite nekaj, kar lahko hitro zaključite, a da to obenem ni popolnoma pasivno (npr. gledanje televizije ali listanje po Facebooku med sedenjem na WC-školjki).

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY