Ogenj in jaz

Zgodovinske bukle pravijo, da je človek prvič ukrotil naravo šele, ko je začel obvladovati ogenj. Narava mu je seveda zadala protiudarec tako, da je pozvala mlajšo sestro evolucijo. Ta je poskrbela, da današnji homo sapiensi doživljamo ognjene občutke v različnih intenzitetah.

Kres
Ne, to ni koncert Rammsteinov, je pa požarna ogroženost približno ista

In tako ima sodobna družba živopisno formacijo posameznikov, med katerimi na levem spektru najdemo strastne piromane, na desnem pa pirofobe – torej tiste, ki se trikrat vrnejo v stanovanje, da preverijo, ali so res izključili toaster. A ker nas je večina na zdravi sredini zmernih ljubiteljev prasketanja ognja in se v najslabšem primeru zadovoljimo tudi z digitalno reprezentacijo tega najbolj uničevalnega (ter hkrati očiščujočega) elementa, smo poiskali nekaj varnih navodil za praznik ognja, ki ga poznamo pod imenom kresovanje.

Do prvega kresa boste šli lahko verjetno peš

Slovenci smo obsedeni s kresovi iz zgodovinsko-kulturnih vidikov. Kot vestni pogani smo jih najprej kurili na kresno noč, torej okoli 23. junija. Potem smo jih kurili, da bi ohranili lastno eksistenco – po hribih smo jih pred dobrimi 500 prižigali zato, da smo signalizirali turške vpade.

Nekako tako, kot v spodnjem videu, le s precej manj orkov:

Nekaj stoletij pozneje pa se je zgodilo ozaveščanje proletariata in kres se je pomaknil na noč pred 1. majem. Če bi torej danes radi kresovali, vam ne bo treba daleč. Gorelo bo skoraj v vsaki slovenski občini, in če ste slučajno med prostovoljnimi organizatorji katerekoli od današnjih lokalnih piromanskih veselic, se velja obregniti ob nekaj navodil Slovenskega ministrstva za obrambo.

Kres
Gori, gori ...

Nekaj splošnih zabavnih pravil kresovanja

Če ne boste aktivno ravnali z ognjem, a bi vseeno radi uživali v orjaških plemenih in prasketanju kresa, ima društvo Mozaika za vas nekaj praktičnih nasvetov:

  • Udeležite se le tistih kresov, ki imajo organizirano požarno stražo.
  • Če prejmete ekskluzivno vabilo za kresovanje na elitni lokaciji (recimo Triglavski narodni park), pokličite dežurno policijsko in gasilsko enoto.
  • Izogibajte se kresov v kakršnikoli kombinaciji z vetrom (kraška burja in odprti ogenj se recimo slišita kot slaba odločitev).
  • In še tole: če pridete na prizorišče, na katerem se ogenj širi horizontalno namesto vertikalno, gre po vsej verjetnosti za kres, ki se je sprevrgel v požar. Rešitev: 112.

Pa srečno!

Fotografije: Profimedia