Slej ko prej naletite na enega

Verjamemo, da večini od vas ne grozi ravno predrti bobnič in da pobeg v svet glasbe morda ni najboljša strategija za soočanje z neotesanimi liki. A slej ko prej vsak od nas nabaše na sila nesramnega človeka, od katerega ne more pobegniti zgolj s prilagojeno hitrostjo ali izogibanjem očesnega stika. Treba se je soočiti. K sreči obstajajo učinkovite tehnike ravnanja s tistimi ljudmi, pri katerih vzgoja ni krenila v pravo smer. Poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki, ki se že vse življenje profesionalno ukvarjajo z zgagami.

#1 Odmik od teme in premik k načinu obravnavanja

Vsi smo se že znašli v pogovorih, ki so se samo navidezno dotikali določene teme, medtem ko smo se v resnici znašli na minskem polju čiste inflacije egov. Ko to spoznamo, imamo dve možnosti. Prva je, da se iz pogovora fizično umaknemo (in s tem resno tvegamo, da se bo nadaljeval ob prvi priložnosti).

Druga, bolj zrela in učinkovita možnost pa je ta, da se abstrahiramo do točke, ko smo spor sposobni videti kot tretja oseba. Kar v praksi pomeni, da boste recimo morali agresivno debato o tem, ali je Zemlja res ravna, prestaviti v luč samega načina obravnave ter primitivnega sogovornika prijazno (kar je najtežje) vrniti k pravemu bistvu: in to je, da mora ne glede na bizarnost teme debata ostati v okvirih spoštljivosti. Ljudje smo razumska in hkrati čutna bitja. Prevedeno v dialog: razumemo, kaj nam nekdo govori, a hkrati občutimo tudi, kako se pogovor odvija.

#2 Pogovor s tretjo osebo

Večkrat se nam zgodi, da nismo čisto prepričani, ali imamo pred sabo certificiranega bedaka ali je morda na drugi strani mize samo oseba, ki ji uspe pritisniti na točno tiste skrivne gumbe naše lastne šibkosti, ki iz nas potegnejo najslabše. V takšnih situacijah se je fino pogovoriti s tretjo osebo, ki bo videla stvari objektivneje kot vi. In ker življenjske situacije večkrat ne dopuščajo, da stvari samo spustite iz rok in odidete, vas taista situacija hkrati prisili, da se z neotesancem soočite.

Eden izmed učinkovitih prijemov je, da ga enostavno začnete opazovati kot spektakularen primerek, vreden resne psihoterapevtske obravnave. Pri tem bodite kar se da znanstveno objektivni in ne zapadajte v skušnjavo žaljivih opazk. Naj torej postane vaš socialni projekt.

#3 Ne bi radi ponovili situacije? Vklopite samorefleksijo

Ko se boste vendarle izkopali iz začaranega kroga ubadanja z neotesancem, je čas za resno samorefleksijo. Iz vsake, še tako negativne izkušnje se moramo nekaj naučiti. Pereče situacije so v vas izzvale določena čustva in reakcije.

Bi lahko morda lahko odreagirali kako drugače? Ste ga tudi vi kje polomili? Resna introspekcija vam bo namignila, da ste tudi sami zakrivili nekaj kiksov, ki so situacijo verjetno samo poslabšale. A brez skrbi, z ozaveščanjem slabih potez ste že na pol poti do uspešne razrešitve. Da ste se nekaj iz vsega vendarle naučili, pa boste videli naslednjič, ko vam spet nekdo vskoči na vaš vozni pas.

Naslovna fotografija: Profimedia