Oglasno mesto

Netflixov označevalec

Uradni naziv: 'Netflixtagger'. Oseba (no, najbrž več njih), ki ves dan gleda Netflixove vsebine in skrbi, da so te pravilno označene, ker nihče noče brskati po seznamu psiholoških trilerjev in tam naleteti na film z Adamom Sandlerjem.

Preizkuševalec toboganov

Vsak dan, preden se odpre kakšen večji zabaviščni park, mora nekdo preveriti, ali vse deluje, kot je treba. V Ameriki to še posebej velja za parke s tobogani, zato imajo zaposlenega, ki se vsako jutro prvi spusti po vseh toboganih in preveri, da na vodni drči ni kakšnih neželenih predmetov (želetke, žeblji in večji kosi asterodiov, recimo) in da so tobogani varni.

Poklicni čakajoči

V nedrju kapitalizma je včasih za kakšno nerazsodno zapravljanje treba čakati v dolgi vrsti. Recimo, ko se na predvečer črnega petka čaka, da se odprejo trgovine z bajnimi popusti. Ali pa, ko pride na trg nov iPhone. Vrste, ki se vijejo več deset metrov, niso zabavne, zato lahko najamete nekoga, ki bo stal v vrsti in vam držal mesto. V Ameriki vam poklicno čakanje v vrstah lahko prigrabi tudi do 1000 dolarjev zaslužka na teden.

Preizkuševalec ogabnosti

Ste kdaj gledali kakšno bizarno TV-tekmovanje, kot je recimo Fear Factor, kjer so tekmovalci morali jesti ogabne stvari, in se ob tem spraševali, kako avtorji oddaje vedo, da so te ogabne stvari sploh varne? Tu vstopijo vsega hudega vajeni pripravniki. Na snemanju šova Fear Factorso so recimo za 100 dolarjev poskušali vino, narejeno iz črvov, in jedli ličinke z živimi muhami, da so preverili, ali je varno, da to v oddaji potem jedo tudi tekmovalci.

Profesionalni žalovalci

Moirologi ali profesionalni žalovalci so plačani, da se udeležijo pogrebov, kjer žalujejo in tolažijo bližnje preminulega. Ta 'poklic' je uveljavljen predvsem na Bližnjem vzhodu, kjer ga poznajo še iz časov antičnega Egipta.

Filmski vrtnar

Skoraj vsako snemanje filma ali večje TV-serije vključuje tudi vrtnarja. Njegova zadolžitev je, da ves čas snemanja skrbi za naravno in umetno floro, ki mora biti v vsakem trenutku optimalna za prikaz na kameri.

Varuške za pande

V kitajski organizaciji Giant Panda Protection and Reserch Center imajo zaposleni le eno delo – skrbeti za blaginjo odraščajočih pand tako, da se z njimi crkljajo, igrajo in nasploh skrbijo, da so ves čas na pozitivni strani čustvenega spektra. Varuške za pande na leto zaslužijo okoli 32.000 dolarjev in imajo številne dodatne bonuse: stanovanje v bližini centra, brezplačne obroke in službeni SUV.

Fant za najem

Na Kitajskem so mlade ženske pod neprestanim pritiskom, da se poročijo mlade, ker se družine bojijo, da bi postale 'shengnu' – odpadne ženske. Tako namreč vidijo ženske, ki do 25. leta starosti niso poročene. Zato lahko za okoli 150 dolarjev (1000 jenov) mlade Kitajke najamejo fanta, ki se na družinskih srečanjih pretvarja, da je legitimni snubec in jo tako ubrani pred nadlegovanjem družine ali prijateljev.

Ribič za kolesa

V Amsterdamu je to delovno mesto aktualno že od leta 1960. Naloga je preprosta – z ogromno mehansko roko je treba iz mestnih kanalov pobirati zavržena kolesa. In dela nikakor ne zmanjka. Letno namreč na suho potegnejo kar okoli 15.000 koles.

Učitelj srfanja – za pse

Bi radi s svojim kosmatincem delili ljubezen do valov? Ni problema. Lahko najamete učitelja srfanja za svojega psa, ki bo štirinožca hitro preobrazil v vodnega akrobata. Psi imajo celo svoja tekmovanja v srfanju.

Stokanje in dihanje

Filmski studii redno najemajo ljudi le za to, da posnamejo njihovo stokanje, kruljenje ali dihanje. Imenujejo se mimiki in so mojstri neverbalnega izražanja. Ko naslednjič slišite stokanje dveh hollywoodskih zvezdnikov, vedite, da teh zvokov verjetno nista povzročala onadva.

Profesionalno crkljanje

Crkljanje ima kup blagodejnih učinkov, zato so si nekateri zamislili, da si lahko terapijo s crkljanjem naročite kar domov. Profesionalno crkljanje je popolnoma platonsko in vključuje držanje za roke, sinhronizirano dihanje in strmenje v oči. Ja, smo na točki, ko si moramo osnovne oblike nežnosti naročiti kar po spletu. Ena pod vodilnih agencij za crkljanje je CuddlistKer verjetno še vedno ne verjamete, da tole obstaja, lahko na lastno odgovornost pogledate kako dejansko poteka čisto prava seansa profesionalnega crkljanja:

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.