Iz šole sva tako odhajala s peticami in ukori. 30 let pozneje pa se je znanost končno postavila na stran profesionalnih bentenj in enoglasno sklenila: psovke so je****no koristne!

Pop kulturna video analogija: z bratom pri reševanju naloge iz matematike, pred 30 leti.

Dokaz št. 1: Pravilna uporaba za maksimalni učinek

Univerza v Rochestru je izvedla test s tisoč prostovoljci, da bi našla povezavo med kar 400 vsakodnevnimi opravili in kletvicami. Rezultat: verjetnost, da redno preklinjate, sovpada z verjetnostjo, da po hiši hodite goli in da radi jeste začinjeno hrano. Uporabno? Morda bolj za tolažbo, da verjetno niste edini. Tekoča uporaba kletvic, pri čemer posameznik prilagodi uporabo specifični situaciji, pa je po mnenju lingvistov odličen kazalnik retorične spretnosti. Če ste kdaj gledali katerikoli video Gojka Ajkule, potem točne veste, o čem govorimo.

Dokaz št. 2: Večja storilnost

Ko na veliko psujete, pravijo znanstveniki z britanske univerze Keele, se v možganih sproži stresni odziv, ki ga poznamo pod imenom beg ali boj (angl. Flight or fight response). Tisti trenutek, ko se iz vas vsuje plaz kletvic, telo in možgane pripravite na dodaten podvig, ki bi brez verbalnega ventiliranja spodletel. Odgovorite še na štiri maile. Odtečete še dodaten kilometer proge. Popravite avto na parkirnem prostoru. Skratka, naredite tisto dodatno, kar brez predhodne psovke enostavno ne bi bilo mogoče.

Dokaz št. 3: Odkritost

Ko nekdo v vaši bližini glasno zakolne, se verjetno zdrznete. A če pogledate pobliže, lahko ugotovite, da je šlo le za pristno reakcijo na neko motečo stvar. Instantna reakcija s psovko vam pove, da oseba nima posebnih filtrov, ko je treba izraziti odnos do določene situacije. In kot pravi že večkrat prežvečeni rek: “Tistim, ki so v vašem življenju pomembni, je vseeno, tistim, ki jim ni vseeno, pa za vas niso pomembni.” In za previdno odmerjene psovke to še kako drži.

Dokaz št. 4: Boljša samozavest

Dejstvo: Kletvice so samo grša beseda za hiter avtogeni trening. So naravna verbalna obramba pred številnimi neprijetnimi situacijami, ki vam jih nastavlja življenje. So adrenalinski šus, ki pride z navalom jeze. So orodje, ki ga uporabite, ko štetje to deset več ne pomaga. In so jasen verbalni manifest, s katerim se ponovno postavite na tire in nadaljujete tisto prekleto stvar, prepričani, da ji boste prišli do konca.

Dokaz št. 5: Ob pravilni uporabi resno dvigajo standarde za humor

Vsak stand up komik ve, da je prava pot do občinstva v sofisticirani uporabi kletvic. Kar je svojevrstna umetnost: prekomerna uporaba hitro vodi v slab in nedodelan okus, preveč neposredna in agresivna uporaba pa pusti občinstvo užaljeno. Popolno izogibanje napeljuje na pretirano obzirnost, ki je nihče od nas, v tistih redkih trenutkih popoldne iskrenosti do sebe in sveta, ne prakticira. Kletvice gre torej razumeti kot čarobne izreke, ki nas vsaj za tisti trenutek spustijo iz prisilnega jopiča neke zoprne situacije. Kletvice so izvenserijske besede, ki nas, primerno vpete v niti vsakdana, vsake toliko malo pozabavajo. Zato velja sočne psovke razumeti kot nepogrešljiv način soočanja z vsem, kar moti našo duševno homeostazo.

Naslovna fotografija: Profimedia