Da bodo ti čim boljši, nizamo 8 trikov, s katerimi boste izpadli bolj učeno kot tisti vaš sodelavec, ki nosi velika očala s temnimi okvirji, da bi deloval pametno, čeprav vsi vemo, da tip sploh nima dioptrije.

#1 Narišite Vennov diagram

Vzelo vam bo 2 minuti, da ga narišete, preostalim soudeleženim na sestanku pa vsaj pol ure težkega viharjenja možganov, da ga osmislijo.

Genialnost: Ta je v enostavnosti. Narišite krog, ki predstavlja vse, kar o projektu veste. Potem narišite drugi krog, ki predstavlja vse, česar ne veste. Potem pa presek obeh krogov dramatično označite z besnim barvanjem. Gre za t. i. sweet spot, ki ga lahko prevedemo kot ljubko mesto in vključuje vse logične povezave med dejavniki v obeh krogih. Kako te povezave stojijo, veste samo vi. Saj so subjektivne. A ker ste jih identificirali, ste s tem sprožili plaz ugibanj, v katerih vam ni treba sodelovati. Presek bo z razmišljanjem vsakdo zapolnil sam. Vi ste le poudarili problem, zato se zdaj le udobno pogreznite v svoj stol in preostali čas sestanka, ko se vsi udeleženi prepirajo, kaj spada v presek, mirno zabijte na Instagramu.

#2 Prevajanje odstotkov v deleže

V akademskih krogih se boste verjetno osmešili, povsod drugje pa resnično vžge: recimo, da na sestanku nekdo pove, da je 75 % mladih že poskusilo droge. Počakajte sekundo, mirno prikimajte in dodajte: “Huh, torej kar tri četrtine. Hmmmm.” Ali pa: “20 % žensk že posega po tej metodi.” In vi dodate: “To je veliko, vsaka peta potemtakem.”

Genialnost: Vsi bodo hiteli prikimavati in izpadlo bo, kot da so navdušeni nad vašimi impresivnimi matematičnimi veščinami.

#3 Korak nazaj

Bi radi umetno podaljšali sestanek? Potem recite: “Dobro, vse to je fino in prav, ampak ali se lahko za trenutek ustavimo in pogledamo celotno situacijo?” In pa še ena bomba: “Dajmo pomisliti, katero težavo bi resnično radi rešili.” Pravkar ste sprožili val vzdihov ter hkrati iz sebe naredili največjega pametnjakoviča v konferenčni dvorani.

Genialnost: Zgolj in izključno v tem, da ste z eno potezo podaljšali sejo vsaj za 30 minut, čeprav bo na koncu rezultat verjetno isti. Ta pa je, da se boste na koncu dogovorili za nov sestanek.

#4 Zapiski

Kako enostavni smo ljudje, ko pride do kulturnih kod, ki označujejo resnost in zavzetost. Recimo: obleka (po)naredi človeka. Potem je tu še retorika, preverjena metoda, ki oblikuje javna mnenja že od antične Grčije dalje. Preskok v 21. stoletje: prenosni računalnik. Z zapisnikom sestankov, četudi ujamete vsako 65. besedo, boste pustili boljši vtis od ležerno sedečega, a povsem čuječega sodelavca, ki spremlja vsako izrečeno misel na sestanku. Prenosniki so idealno orodje za ponarejen vtis angažiranosti. Uporabite ga.

#5 Ponavljanje

Na skoraj vsakem timskem pogovoru sedi vsaj en stručko, ki uporablja zapleteno terminologijo. Kadar izreče še posebej kompleksen stavek s strokovnimi izrazi, ga nežno prekinite in za njim ponovite to, kar je rekel, a bistveno bolj počasi.

Genialnost: Postali ste katalizator njegovih idej. Brez vaše intervencije nihče ne bi razumel zmedenega strokovnjaka. S tem, ko ste za njim ponovili nekaj, v kar je vložil 15 let študija, ste postali nepogrešljiv člen ekipe.

#6 Hoja po konferenčni dvorani

Vsi zravnano sedijo za ovalno mizo, medtem ko vi vstanete ter se počasi pomikate proti steni, se nato nenadoma obrnete in globoko zavzdihnete. Saj vendar razmišljate. Za ekstra teatralni učinek izvedite še hojo v stilu Baltazarja.

Genialnost: Nekje v genih imamo zapis, da je bilo dovoljeno prosto hoditi naokoli samo velikim mislecem. Saj veste, antični filozofi so vedno predstavljeni kot hodeči modrijani. Več kot dva tisoč let pozneje smo še vedno na istem. Nekdo vstane od mize, kar povzroči naravnost spoštljivo pozornost navzočih, saj lahko pomeni le eno, in sicer, da pravkar v svojem kraniumu formirate idejo desetletja.

#7 Prošnja, da se govorec vrne nekaj korakov nazaj

Vsi smo že doživeli, da je nekdo iz občinstva govorca ali predavatelja prosil, ali se lahko na svoji PowerPoint prezentaciji pomakne za nekaj strani nazaj. In nihče se ne spomni, v kaj točno smo gledali, saj smo le opazovali drznost tistega, ki je to predlagal.

Genialnost: Sploh vam ni treba poznati problematike, pa ste že zmedli govorca in hkrati odprli novo debato (ki se vam je ni treba udeležiti). Če navržete še: “Nisem prepričan/-a, kaj točno pomenijo te številke,” ste sploh zmagali. In ne, govorec vam ne bo hvaležen.

#8 Oglaševanje na 'pomembne' klice

Zlasti če ste na pomembnem sestanku in se opravičite rekoč, da resnično morate prevzeti tale klic.

Genialnost: Tiho občudovanje navzočih ter rahla zavist, saj ste vendarle nad-zaželeni, ker imate v življenju nekaj bolj pomembnega, kot je tale sestanek. Svet nikakor ne more brez vas, zato je prav, da svet to ve.

Naslovna fotografija: Profimedia