#1 Svet ni niti črn niti bel

Razmišljanje v stilu binarnih opozicij je najljubša dejavnost naših možganov. To pomeni, da ima večina od nas tendenco, da svet vidi bodisi belo bodisi črno. Uganite, katera barva dominira, ko doživite neuspeh. A preden si iz obupa do nezavesti vrtite komad Back to Black nikoli pozabljene Amy Winehouse, se zavedajte, da sta tako bela, torej idealizirana predstava v svetu, kot pesimistična črna le distorzirani različici realnosti.

Resnica je, kot vedno pravijo, nekje vmes. Če to prevedemo v barvni spekter, se svet kar naenkrat ne zdi več tako hudoben. Zato se le pogumno soočite z vsemi barvami (tudi s 50 odtenki sive, pa čeprav morda doma nimate ustreznih pripomočkov).

#2 Opazujte svoje misli

Vsak učitelj joge vam bo v uvodu v meditacijo nežno predlagal, da ob sproščanju opazujte svoje misli, a se za njimi ne podite. Ideja, da misli v resnici sploh niso vaše ter da pridejo in grejo, je sila osvobajajoča. Kar naenkrat niste več sitni lastnik temnih oblačkov, kar pomeni, da bodo izginili tisti hip, ko se jih boste prenehali mentalno oklepati.

#3 Prestavite telo v nevtralno prestavo

Ostanki evolucije v sodobnem kontekstu so res smešni. Danes vsi vemo, da se nam kortizol in adrenalin dvigneta, tudi če nimamo več za petami podivjanega mamuta. Razlogi za stres so danes bolj zakrinkani. Recimo, piskajoč glas šefa kadrovske. Pa preveč mailov. Pa nedeljski vozniki na krožiščih. Zato si velja zapomniti tri preproste tehnike, ki vas bodo v nekaj minutah prizemljile: za začetek lahko odštevate od 10 do 0, pri čemer ste pozorni na globoke vdihe in izdihe. Ko pridete do 0, naj bi – vsaj v teoriji – vaša želja po nizanju aktivnosti onstran kazenskega zakonika splahnela.

Druga možnost je preusmerjanje pozornosti na določen del telesa. Pazite le, na kateri del telesa, da ne zabredete v še hujšo zagato.

Tretja, meni najljubša stabilizacija fizičnega počutja, pa je sestavljena iz nabora kreativnih kletvic, prilagojenih za specifično situacijo. Ta se sploh dobro obnese v prometu, če imate spuščena okna.

#4 Ustvarite kontra argument

Občutek, ko vam neka stvar, s katero ste se dolgo ukvarjali, pade v vodo, je res kilav. Takrat ste verjetno najmanj dovzetni za kakšne pavšalne tolažbe, a pomislite sledeče: kaj bi se zgodilo, če bi se tista stvar vseeno uspešno uredila? Čisto realno: vsaka novost s sabo prinese tudi kopico tegob. Niste bili uspešni na razgovoru za novo službo? Čez leto dni boste morda brali o tem, kako je šlo podjetje v stečaj, direktor pa je s tajnico pobegnil na Sejšele. Vam niso potrdili projekta? Bi res radi garali sredi postroja vročinskih valov? Poanta: z vsakim 'ne' vam je tudi nekaj prizaneseno.

#5 Humor namesto jamranja

Pravijo, da je jamranje bolj toksično od pasivnega kajenja. Kot potomci aktivnih kadilcev, kjer smo se kot otroci dušili v katrci, ko nam je mala pljučka ovijal gost cigaretni dim fotrovih delavskih čikov, pritrjujemo. Raje kašljamo kot jamramo. Če pa si že ne moremo pomagati, potem se iz lastnih neuspehov vsaj delajmo norca. Ni lepše lastnosti od samoironije in serijski porazi so naravnost idealen material za samorefleksijo.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.