#1 Detektivke

Bralec detektivk je zvedava oseba, ki z odkritim užitkom opreza za literarnimi liki, pri čemer čuti neverjetno ugodje v vsakršnem suspenzu, ne glede na to, da so zapleti in konci detektivk povsem predvidljivi. Zato se bralci tovrstne literature povsem prostovoljno pustijo zavesti preverjenim pripovednim formulam. So neke vrste 'radovedni tački', ki se radi potikajo po teritoriju, na katerem vladajo alibiji, intrige ter kruti umori.

#2 Ljubezenski romani

Bralec, ki v rokah drži zgodbo, ki nikoli ne bo njegova. Ali pa njena, glede na to, da je v tem bralnem krožku kar nekaj pripadnic ženskega spola. Gre za nekoliko zasanjan tip osebnosti, ki vroče, a žal tudi boleče ljubezenske zgodbe raje podoživlja skozi vrstice nekoga drugega, pa še to s tako gorečo empatijo, da se velja kar ustrašiti za bralčevo zdravje. Kar je povsem legitimno. Zakaj bi moral vsak na lastnem srcu izkusiti nesrečno ljubezen, ko pa lahko o tem raje bere s precej bolj varne distance ter si pri tem le nemirno grizlja nohte.

#3 Knjige za samopomoč

Saj veste, kaj pravijo: papir prenese vse. In tako je nastalo na milijone priročnikov o tem, kako biti lep in hkrati notranje uravnovešen, pa o tem, kako najti in obdržati 'Pravega', pa o tem, kako biti uspešen ter kako hujšati. Priročniki za osebno rast znajo včasih biti med najbolj delikatnimi, saj dajo bralcu na fin način vedeti, da nima pojma o tem, kako upravljati lastno življenje. Kot med najmanj sektaške, a zagotovo najbolj koristne pa bi se vendarle veljalo obregniti ob priročnike o recimo gobarjenju pa o tem, kako pripraviti okusno ozimnico.

#4 Znanstvena fantastika

Zgodbe o drugih napol eteričnih bitjih in oddaljenih svetovih, tistih zunaj naših galaksij (in s tem skoraj zunaj naše okrnjene prostorske predstave), so tiste vrste čtivo, ki buri predvsem naše imaginarne predstave. Če naletite na bralca znanstvene fantastike, verjemite, da ima na najbolj divje načine razpeljane domišljijske svetove. Ljubitelji znanstvene fantastike premorejo dovolj kreativne okretnosti, zato vas v tuzemskem življenju lahko presenetijo s kakšno noro idejo ali navdihom, ki so ga uvozili iz fantazijskih svetov.

#5 Strokovna literatura

Če bralec na oddihu bere strokovno literaturo, lahko z veliko verjetnostjo ugotovite, da je – kako naj to rečemo na najbolj prijazen načindolgočasen. Po drugi strani pa je tudi resen, kar zna biti marsikdaj v življenju še kako pomembna karakteristika. Obenem tudi drži, da ni bolj pomirjajoče misli od tiste, ko veš, da poznaš nekoga, ki je dodobra podkovan v svoji stroki.

#6 Poezija

Besede, zložene na najbolj prefinjen način. Poezija je tako lepa, da se najbolje bere v intimnosti. Če pa se kdo kiti z branjem poezije, imate pred sabo dve možnosti: da je blefer ali pa strasten privrženec rim, ki jih glasno recitira samo zato, ker potihoma obžaluje, da niso njegove.

Naslovna fotografija: Profimedia