#1 (Ne)pomembne debate

Če ste kdaj bili pozorni na vsebine pogovorov, ki jih imate s svojimi najbližjimi, ste najbrž ugotovili, da so precej banalne. V kateri trgovini se splača kupiti sveže šparglje? Kolikšna je poraba goriva pri vašem avtomobilu (in dolge primerjalne analize). Pa primerjava vremenskih napovedi iz dveh različnih aplikacij in ugibanje, katera je točnejša. Vse te življenjsko nepomembne informacije so v bistvu nujne. Klepetanje nam daje prijeten občutek, da na svetu nismo sami in predvsem, da nismo edini, ki si zastavljamo trapasta vprašanja.

#2 Nekatere skrivnosti naj ostanejo skrivnosti

V življenju so se vam zgodile stvari, ki jih racionalno verjetno še danes ne znate opisati. Navkljub neprestanemu analiziranju jim ne morete priti do dna. Pa jim res morate? Pustite določenim stvarem, da ostanejo zavite v tančico skrivnosti in da še naprej porajajo občutek 'kaj bi bilo, če …' Življenje ni uganka, ki jo je treba rešiti. In nekatere stvari so zanimive zgolj in izključno zato, ker jim niste prišli do dna. Naj vaša radovednost ne ubije vseh skrivnosti.

#3 Pozorni na male stvari

Verjetno ste dosegli že kakšne prebojne uspehe. Naredili hud biznis. Zgradili hišo, prepotovali svet, diplomirali. Odkljukali vse družbeno sprejemljive kriterije za uspeh, torej. In se pri tem počutili odlično. Potem so tu še tiste male stvari, brez katerih se ne da občutiti večjega smisla, čeprav v resnici niso vezane na naše dosežke. Okus gozdnih jagod, recimo. Ali pa vonj pokošene trave (ter histerično jemanje antihistanimov naslednji dan). Pa čepenje na balkonu in opazovanje prihajajoče nevihte, vedoč, da smo na varnem. Karkoli, kar vas naredi malce bolj živega, je vredno vaše pozornosti.

#4 Nekaj, kar je večje od vas

Ko naredite nekaj, od česa ima korist tudi širša skupnost. Berete v domu za ostarele. Spečete piškote za sosede. Kolektivno rešujete zaščitene vrste žab na slovenskih cestah. Skratka nekaj, kar je del večje slike in nujno fantastična Instagram priložnost.

#5 Praksa čiste pozitive: hvaležnost

Stara modrost pravi, da človek lahko doseže več šele potem, ko postane odkrito hvaležen za tisto, kar že ima. Zato tu pa tam le sestavite seznam najbolj pozitivnih stvari v svojem življenju. Presenečeno boste ugotovili, da jih ni malo.

#6 Smeh

Je polovica zdravja, pravijo. Ko pa se zmorete smejati tudi samo sebi, vam zagotavljamo, da vam materiala ne bo zmanjkalo. Samoironija je neizčrpen vir humorja, ki ga nesebično lahko delite z drugimi.

#7 Petje

Petje osrečuje tako vas kot okolico. Če niste Madonna na Eurosongu, seveda. Če si ljudje v vaši zvočni bližini kljub vsemu mašijo ušesa, prihranite to katarzično aktivnost za čas, ko ste sami. Najbolje v avtu ali pod prho.

#8 Čas za prijatelje

Tule nanizajmo samo en pomenljiv podatek: prijateljstvo ima večji vpliv na zadovoljstvo človeka, kot njegov mesečni prihodek. Čepenje s frendi je marsikoga že rešilo pred hudo duševno stisko. Pa tudi finančno se dobro obrestuje – psihoterapije so namreč precej drag hobi, zato si tegobe raje zdravimo s prijatelji.

#9 Ples

Kdaj ste se nazadnje resnično naplesali? V času študentskih let? Fred Astaire je že vedel: "Samo noge dajem v zrak in jih premikam." Poskusite. Solo ali v paru. Učinki so isti.

#10 Darujte, glasujte

Obleke, ki jih ne nosite. Ali 0,5 % dohodnine za nevladne organizacije. Nekaj evrov za ohranitev ogroženih živalskih vrst. Podpisujte peticije največje in najmočnejše neprofitne organizacije na svetu – Avaaz. Karkoli je v skladu z vašimi načeli. Ker je povezanost s svetom vedno smiselna.

Naslovna fotografija: Profimedia