Luka Dončić: Ko navdušenje diši po domačem

Kar Luka počne čez lužo, ni uspelo doslej še nobenemu košarkarju s stare celine, kaj šele iz Slovenije. Njegovo razumevanje košarkarske igre in pregled nad dogajanjem na parketu največ prispevata k njegovi rastoči legendi, če v enačbo na hitro pomečemo še njegovo velikost, agilnost in tehniko, pa kmalu vidimo, da ga očitno lahko ustavijo le poškodbe (bog ne daj, seveda). 20-letni Luka odlično izkorišča ohlapna pravila košarke v ligi NBA, ki so prikrojena hitri in napadalni igri, s svojimi prodori, stepback trojkami, evrostepi in prepiranjem s sodniki, zakaj niso dosodili novega prekrška nad njim, pa rutinirano para živce nasprotnikom.

Luka Dončić

In to navdušenje nad Luko Dončićem je vsekakor nalezljivo. NBA je pred kratkim objavil seznam najbolje prodajanih košarkarskih dresov in med prvo deseterico se je na šestem mestu znašel tudi Dončićev dres s številko 77, ki gre letos za med. Pravijo, da se prodaja še celo bolje od dresov košarkarskih superzvezdnikov, kot so Kevin Durant, Kawhi Leonard, Anthony Davis, KyrieIrving in Russel Westbrook.

Takole je na primer ujel igralca Utaha Joeja Inglesa, ki je naredil korake, sodnik pa je namesto tega dosodil prekršek:

Edini in trenutno zagotovo najbolj skrb vzbujajoči dejavnik na njegovi nadaljnji poti do Dvorane slavnih je le ponavljajoča se poškodba gležnja. Nasprotniki njegove igre, ki večkrat spominja na upočasnjen posnetek prej izvedene akcije, upajo, da ga bo ustavila, preden zmanjka rekordov in statistik, ki jih Dončić še ni podpisal s svojim imenom.

Mi vsekakor upamo, da bo mladi zvezdnik nared za tekmo vseh zvezd. Ta bo potekala v Chicagu, 17. februarja, v noči z nedelje na ponedeljek. Šele drugič v zgodovini NBA se je namreč pripetilo, da bosta na tekmi najboljših zaigrala dva košarkarja, ki sta stara 21 let ali manj. Poleg Luke (20) je letos to še Trae Young (21). Leta 1998 je to prvič uspelo – najbrž ste uganili – na žalost pred kratkim tragično preminulemu Kobeju Bryantu (takrat jih je štel 19) in Kevinu Garnettu (takrat 21). Kako se bo Luka počutil v družbi Lebrona Jamesa, Anthonyja Davisa, Jamesa Hardna, Kawhija Leonarda in drugih superzvezdnikov s parketa? Najverjetneje odlično.

Če ste zagret ljubitelj košarke in bi želeli zagotovoljen pogled na igrišče ob vseh najslajših tekmah, pa vsekakor potrebujete t.i. NBA Pass. Propustnica, ki vas bo popeljala v osrčje NBA dogajanja, je nujni rekvizit, da boste vpeti v vso prihajajočo akcijo pod košem

Dragić proti Dončiću

Miami se bo drugič letos udaril z Dallasom konec meseca, natančneje 29. februarja 2020. Če že ne boste odpotovali tja, bomo tekmo skupaj gledali ob dveh ponoči. Bo zmagal Dragon ali The Don? V bistvu je vseeno - naj zmaga dobra košarka! 

Goran Dragič: Zmajev preporod

Goran Dragić je ravno te dni presegel mejo 11.000 doseženih točk v ligi NBA (ob pisanju teh vrstic jih ima 11.006) in se zavihtel na 12. mesto med vsemi Evropejci, ki so kdajkoli igrali v NBA. 33-letnik se bo v nekaj naslednjih sezonah zagotovo povzpel še više, po operaciji kolena in vrnitvi v akcijo pa igra kot prerojen in je nepogrešljiv v moštvu Miamija. V povprečju v letošnji sezoni dosega po 15,6 točke na tekmo ob 39,1-odstotnem metu za tri točke, kar je najvišje doslej v njegovi karieri v NBA.

Goran Dragić

Dragić se je v svojem skromnem slogu zahvalil sledilcem na Twitterju:

Ko se v NBA zavrtijo najbolj nenavadne statistike

Nekateri rekordi in statistike obstajajo zato, da se jim čudimo in istočasno zavidamo športnikom, kadar jih dosegajo, spet drugi so taki, da bi se najraje obrnili stran, če ne bi bili na svoj način zabavni. Medtem ko čakate, kdo bo kot Wilt Chamberlain naslednji dosegel povprečje 50,36 točke v sezoni ali pa presegel število 15.806 podaj ali 3.265 ukradenih žog, kot jih je v svoji karieri našopal John Stockton, se lahko podučite o drugačni strani najpriljubljenejše košarkarske lige na svetu (ali druge, če ste morda navijači domače prve lige).

#1: Še nikoli ni nikomur uspelo doseči (uradnega) peternega dvojčka

Dvojni dvojčki letijo mimo kar dnevno, na trojne nas je že pošteno navadil Luka (skupaj jih je dosegel 20, od tega 12 v letošnji sezoni), celo četverni dvojčki se pojavijo večkrat, kot smo v življenju videli komet na nebu. Ta redki statistični posladek so si sicer uradno doslej privoščili le štirje košarkarji. Nate Thurmond (22 točk, 14 skokov, 13 podaj, 12 blokad), Alvin Robertson (20 točk, 11 skokov, 10 podaj, 10 ukradenih žog), Hakeem Olajuwon (18 točk, 16 skokov, 10 podaj, 11 blokad) in David Robinson (34 točk, 10 skokov, 10 podaj, 10 blokad).

Peternega dvojčka pa doslej vseeno še ni bilo. Vsaj uradnega ne, ker v davnih sedemdesetih letih žal še niso vodili uradne statistike za blokade in ukradene žoge. Se pa govori, da je legendarni Wilt Chamberlain (sicer ponosni lastnik še treh neuradnih četvernih dvojčkov) po neuradnih zapisih 18. marca 1968 dosegel neverjetnih 53 točk, 32 skokov, 14 podaj, 24 blokad in 11 ukradenih žog. Posnetka tekme ni, zato si moramo to razlagati po svoje.

#2: Legendarni Shaq je v svoji karieri zadel samo eno uradno trojko

Da je bil Shaquille O’Neal notorično slab v metu za tri točke, ni nobena skrivnost. Legendarni center Orlanda, Los Angelesa, Miamija, Phoenixa, Clevelanda in Bostona je v karieri zadel 11.196 košev, a samo 22-krat vrgel izza črte za tri točke. Enkrat je celo zadel (Ray Allen je recimo zadel 2.973-krat). Ni bilo lepo, je pa šlo notri. Odbito od table, pa vendar.

VIDEO: Kar bo, pa bo.

#3: 39 blokad najmanjšega igralca v zgodovini NBA

Tyrone Muggsy Bogues je bil velik 160 cm, ko se je spopadel z velikani v NBA. Že to, da je bil izbran v ligo, je neverjetno, kaj šele, da se je tam obdržal 14 sezon in zaigral za ekipe mest Washington, Charlotte, Golden State in Toronto. Malo znano pa je, da je precej večjim igralcem od sebe v tem času zabil nesramežljivih 39 banan. Med njegovimi žrtvami sta tudi legendi Patrick Ewing in Michael Jordan.

VIDEO: "Kam pa greš s to žogo?"

#4: 60 % vseh igralcev NBA v roku petih let po upokojitvi obuboža

Študija revije Sports Illustrated je to sramoto razkrila že pred desetimi leti, trend pa se nadaljuje tudi danes. Luksuzno življenje igralcev NBA večini že med aktivno kariero dobesedno izprazni njihov bančni račun, zato jim po končani karieri ne ostane kaj dosti. Avtomobili, nepremičnine, kričeča oblačila, jahte v velikosti industrijskih hlevov in čevlji pač terjajo svoj davek. In koliko potem ostane, ko se od njih še loči žena?

Med legendami, ki morajo po košarkarski upokojitvi zato še vedno delati, sta tudi Charles Barkley in Scottie Pippen. Prvi je rad zahajal v igralnice, drugi pa si je poleg tega, da je nespametno investiral in izgubil večino premoženja, med drugim kupil tudi pokvarjeno zasebno letalo za 4 milijone dolarjev, potem pa plačal še milijon, da ga je spravil v zrak. Omenjena zapravljivca pa vsekakor prekaša legendarni Allen Iverson, ki je izgubil vseh skozi kariero prisluženih 200 milijonov dolarjev in je danes v globokih dolgovih. Nekoč je na njegov račun živelo kar 50 prijateljev in sorodnikov, danes pa mu je prepovedano vstopiti v katerikoli kazino v Atlantic Cityju in Detroitu.

#5: 1.128-krat bruhal pred tekmami

Dolgo prej, preden se je Dwight Howard odločil, da bo pred vsako tekmo ritualno obiskal stranišče in se gosposko podelal, je Bill Russell, eden največjih igralcev vseh časov, imel druge težave. Tako živčen je bil namreč pred vsako tekmo, da je vsakič bruhal. Po končnem seštevku se mu je to zgodilo kar neverjetnih 1.128-krat. Pač, pred vsako tekmo. Serijsko bruhanje je šlo tako daleč, da Celticsi, s katerimi je osvojil prav tako neverjetnih 11 naslovov prvaka, niso hoteli na igrišče, če pred tem ni bilo ustrezno zadoščeno temu, potem že utečenemu, a tako zelo odvratnemu protokolu.

Bill Russell
Legendarni Bill Russell se danes tekem udeležuje precej bolj sproščeno

#6: Najdražja neučinkovitost

9. januarja leta 2011 je Joelu Anthonyju, ki je takrat igral za moštvo Miami Heat, uspelo nasprotno od tistega, zaradi česar je pravzaprav začel trenirati košarko. Na tekmi proti moštvu Portland Trailblazers mu v 29 minutah na parketu ni uspelo dati niti ene same točke, dobiti enega skoka, podati ene žoge, niti nobene ukrasti, kaj šele, da bi komu stisnil blokado. Tragično – a to ni bilo vse. Le devet dni pozneje, na tekmi proti Hawksom iz Atlante, v 43 minutah ni niti enkrat samkrat metal na koš. Dobro porabljenih 18 milijonov, kolikor je bila vredna njegova takratna petletna pogodba.

#7: Manjkal dve tekmi zaradi poškodbe, ki jo je staknil med igranjem gameboya

Gre za neuradni rekord, seveda, pripada pa Lionelu Simmonsu, nekoč obljubljenemu zlatemu dečku študentske košarke, ki ga je leta 1990 kot sedmega na naboru izbralo moštvo Sacramento Kings. Sredi svoje prve sezone je moral odsedeti dve tekmi zaradi neobičajne športne poškodbe - vnetja kit v zapestju. Staknil jo je seveda med igranjem video igric na Nintendovi ročni konzoli.

Lionel Simmons
Moja žoga!

#8: 6 prekrškov v treh minutah

Bubba Wells je bil leta 1997 igralec moštva Mavericks iz Dallasa. 29. decembra je na tekmi proti ekipi Chicago Bulls v samo treh minutah igralnega časa na parketu napravil šest prekrškov in moral posledično s sklonjeno glavo odkorakati v slačilnico. A za to statistko je bil pretkan in preprost načrt: vsakič, ko ima žogo Dennis Rodman, ga sfavliraj. Razlog? Rodman je bil zelo slab v prostih metih, njegov odstotek je bil katastrofalno slab, le 58 %. A se ni obneslo. Na pričujoči tekmi je potem magično zadel 9 od 12 metov s črte in Bullsi so zmagali z rezultatom 111 proti 105. Strategiji, da igralci nalašč delajo prekrške nad slabimi metalci prostih metov nasprotne ekipe, se sicer reče tudi Hack-a-Shaq, po Shaquillu O'Nealu, drugem še slabšem izvajalcu prostih metov (52,7 %).

#9: Največ prekrškov na eni sami tekmi

9. aprila leta 1990 so delivci pravde na parketu igralcem moštev Utah Jazz in Phoenix Suns dosodili kar 54 prekrškov, kar bi bil svojevrsten rekord tudi na starem kontinentu. John Stockton, Thurl Bailey, Bobby Hansen in Eric Johnson so bili izključeni s po šestimi favli, Karl Malone in Blue Edwards pa sta jih prispevala še vsak po pet. Ker niso hoteli preveč zaostajati, so jih Mark Eaton, Darrell Griffith, Mike Brown in Delaney Rudd zagrešili po štiri, dva pa je na kup navrgel še Eric Leckner. Nekako tako torej, kot če bi spremljali nedeljsko rekreacijo lokalnih pivoljubcev.

#10: Največji odstotek prostih metov v eni sezoni

No, obstajajo pa seveda tudi igralci, ki so s črte za proste mete popolno nasprotje Shaqu in so uspešno zmetali žoge tja, kamor morajo iti. Nad njimi vsekakor ni bilo vredno delati prekrškov. Eden teh je Jose Calderon, ki je v sezoni 2008–2009 zmetal 154 prostih metov, zadel pa jih je 151, kar se prevede v impresivno 98,1-odstotno natančnost. Med aktivnimi igralci se z najboljšim odstotkom sicer trenutno ponaša ostrostrelec moštva Golden State Stephen Curry. Kar 90,53 % vseh njegovih prostih metov se znajde v košu.

Jose Calderon
Malachi Richardson in Jose Calderon

#11: Odigral 1.192 zaporednih tekem

A. C. Green je svoj neprekinjeni niz začel 19. novembra leta 1986, končal pa 18. aprila leta 2001, ko je odigral svojo zadnjo tekmo v ligi NBA. Košarkarja ekip Los Angeles Lakers, Phoenix Suns, Dallas Mavericks in Miami Heat ni ustavilo nič. Nikoli ni bil poškodovan in nikoli si ni vzel dneva počitka med sezono. Prislužil si je vzdevek jekleni mož, njegovih 1.192 zaporednih odigranih tekem pa pomeni, da kar 14 sezon in pol ni manjkal na niti eni tekmi.

#12: 19 proti 18

Ta nenavadni niz številk je dejansko rezultat tekme NBA, ki sta jo moštvi Fort Wayne Pistons in Minneapolis Lakers odigrali 22. novembra leta 1950. Zmagali so Fort Wayne Pistons, pa čeprav je George Mikan zadel 15 točk za Lakerse. Ob tem je seveda treba dodati, da se je takrat igralo brez ure, ki bi omejevala čas napada. Premišljujemo, ali so omejitev časa napada uvedli ravno zato, ker so bile takrat tekme košarke verjetno še dolgočasnejše od bejzbola.

Fotografije: Profimedia