Luka te letvice namreč že od začetka sezone preskakuje drugo za drugo, kot bi šlo za otroško igro, ne pa za prerivanje pod košem s testosteronskimi velikani, ki bi v času prvih letalcev s svojim razponom 'kril' (wingspanom, kar je simpatično ime za razpon rok), nemara lahko celo poleteli.

Luka Doncic

Šalo na stran - razpon rok je dejansko ena izmed tistih lastnosti košarkarjev, ki jih lovci – pardon, skavti – na košarkarske upe še posebej obožujejo. Višina povprečnega Janeza in razpon njegovih rok sta sicer običajno precej usklajeni matrici, kot je že pred nekaj stoletji pravilno ugotavljal Da Vinci, kar pa – zanimivo – za košarkarje načeloma ne drži. V ligi NBA imajo v povprečju igralci 10 cm daljši razpon rok od svoje višine.

Oglasno mesto

Od kod so te dolge roke …

Če bi torej legendarni Leonardo Da Vinci izmeril žal že preminulega sudanskega centra Manuteja Bola, bi presenečen ugotovili, da je ta pri svoji neverjetni višini 231 centimetrov lahko svoji roki raztegnil na še bolj neverjetnih 259 centimetrov širine. Verjetno bi svojega Vitruvijca potem lahko strpal le še v elipso.

Manute Bol
Manute Bol je imel tako orjaške ude, da so ga lahko ujeli samo v pokončne fotografije - pa še to samo takrat, ko je sedel

Igralci, kot so Anthony Davis (višina: 208 cm, razpon rok: 227 cm), Kawhi Leonard (višina: 201 cm, razpon rok: 221 cm) in Rudy Gobert (višina: 216 cm, razpon rok: 236 cm) svoj razpon dodobra izkoriščajo, saj veljajo za najboljše branilce v ligi NBA. Luka Dončić ne spada med najbolj krilate igralce tam zunaj, saj naj bi razpon njegovih rok bil skoraj identičen njegovi višini 203 cm, a to ga vseeno ni ustavilo in letos se je uveljavil kot eden od najboljših podajalcev v NBA.

Pa si poglejmo, kaj drugega je še bilo prerokovanega za zdaj že legendarnega slovenskega športnika.

#1: Luka bo med najboljšimi desetimi podajalci lige

Lansko povprečje 6,0 podaj na tekmo je Luka seveda presegel, a vseeno niso vsi analitiki pričakovali, da bo s svojimi 8,6 podaje na tekmo zasedal zavidljivo tretje mesto med vsemi igralci v NBA. Pred njim sta le še Trae Young (9,2 podaje na tekmo) in Le Bron James (10,7 podaje na tekmo).

Luka Doncic

#2: Lukove statistike bodo poskočile na celi črti

To se je v bistvu že zgodilo. Pričakovati je bilo, da se bo z več minutaže to poznalo na vseh statistikah, a vseeno eksplozije trojnih dvojčkov ni pričakoval nihče. Luka trenutno beleži 28,8 točke, 9,5 skoka in že prej omenjenih 8,6 podaje na tekmo, kar je blizu sezonskega trojnega dvojčka, ki sta ga doslej v zgodovini dosegla zgolj dva košarkarja: Oscar Robertson, v že daljni sezoni 1961-62 in pa Russel Westbrook, ki mu je to uspelo kar tri sezone zaporedoma (2016-17, 2017-18 in 2018-19).

#3: Dallas bo popeljal v končnico

Na začetku sezone je bila to precej pogumna izjava, zdaj, ko sta minili dve tretjini sezone, pa to postaja že skoraj otipljiva realnost. V celotni lanski sezoni so Mavericksi zmagali le 33-krat, kar ni bilo dovolj za preboj v končnico Zahoda. Ko to berete, jih imajo že vsaj 35, do konca pa bodo odigrali še 24 srečanj. Boj za zadnja mesta na zahodu lige bo tesen, kajti kar nekaj ekip še računa na spodrsljaje svojih tekmecev in srečo na svoji strani, pa tudi Portland, New Orleans in San Antonio še niso rekli zadnje.

Luka Doncic
Toronto Raptors proti Dallas Mavericks, novembra 2019

Dallas se bo najverjetneje uvrstil na šesto ali sedmo mesto (čeprav mu najbolj goreči privrženci pripisujejo kar peto mesto), a v končnici mu le redki napovedujejo izpad po prvem krogu, zlasti če bo dvojec Dončić-Porzingis nadaljeval predstave, ki jih uprizarja v zadnjem času, Steph Curry pa še naprej metal skoraj 50-odstotno izza črte za tri točke (v zadnjih dvajsetih tekmah). Strah Houstona, Utaha, Denverja in Los Angelesa je povsem upravičen. Dallasa si ne želijo prezgodaj.

#4: Vročica iz Miamija je rahlo popustila, a najboljše šele pride

Miami je v zadnjem času v nižji prestavi. Vročica je izgubila kar 8 od zadnjih 12 tekem. Vseeno ni razlogov za preplah, saj jih do konca sezone čaka eden izmed najlažjih razporedov tekem.

Pomagalo bo tudi, da so pod strop dvorane končno poslali dres številka 3 Dwayna Wada, ki se je med upokojitvenim ceremonialom po obveznem objemu botra Pata Rileyja zahvalil vsem soigralcem, trenerju in družini, kot se spodobi, pa tudi rivalu in prijatelju Kobeju Bryantu, ki ga žal ni več med nami.

Tule je posnetek ceremonije, za sam govor pa preskočite na 6:25.

Bili bi veseli, če bi nekega dne podobna čast doletela tudi našega Gorana Dragića, zdaj že veterana ekipe, ki pa mu glavni trener Erik Spoelstra zaupa in računa nanj, čeprav je mesto v prvi peterki moral prepustiti mlajšim igralcem v vzponu. Prav tako ni skrivnost, da se Goran z družino v Miamiju počuti prav dobro in se, če bo le imel kaj besede pri tem, ne namerava seliti.

Svojo odločenost in profesionalnost kaže tudi na igrišču – s 16,1 dosežene točke in 5 podajami na tekmo je drugi strelec in drugi podajalec moštva, takoj za Jimmyjem Butlerjem (20,6 točke in 6,2 podaje na tekmo). Izjemen dosežek enega izmed najboljših šestih igralcev lige. Miami ima s 36 zmagami sicer podoben izkupiček kot Dallas, imajo pa nekaj rezerve še pri porazih (Dallas ima dva več).

Goran Dragic

#5: Zablestele bodo nove (stare) okrepitve

No, vsaj starejše. Miamiju se je namreč po koncu zimskega prestopnega roka pridružil AndreIguodala, 36-letni veteranski branilec, ki je z moštvom Golden State Warriors osvojil tri šampionske prstane in postal najkoristnejši igralec v finalu NBA (leta 2015).

Skupaj z Jaejem Crowderjem (29 let), ki je v Miami prispel iz Memphisa, bosta v igro Miamija, vsaj tako upajo odgovorni, vnesla potrebne čvrstosti v obrambi (Crowder je med sobotno zmago proti Clevelandu ukradel kar 5 žog, pri Vročici pa sploh igra kot prerojen) in discipline v slačilnici. Poznavalci so si skoraj edini v tem, da Miami povsem resno razmišlja o osvojitvi naslova. Ne čez leto ali dve, temveč že letos.

Oglasno mesto

#6: Obe ekipi v končnici, obe brez šans, da postaneta prvaka?

Analitiki portala fivethirtyeight.com tako Dallasu kot Miamiju napovedujejo, da imata ekipi kar 99-odstotno možnost, da se uvrstita v končnico lige NBA, žal pa precej majhno, komaj 1-odstotno možnost, da se uvrstita v veliki finale in tam tudi zmagata.

Goran Dragic
Še pomnite boj med Dallasom in Miamijem leta 2017? (Miami je zmagal z 99 proti 95)

Največ možnosti za zmago v finalu ima po njihovem mnenju glede na statistiko RAPTOR ekipa Los Angeles Clippersev (20%), sledijo pa ji Los Angeles Lakers (18%), Milwaukee Bucks (17%), Houston Rockets (16%), Philadelphia 76’s (15%) in Boston Celtics (7%). Glede na napovedi Elo se razmerja moči nekoliko obrnejo – po njihovih izračunih imajo največ možnosti za zmago v finalu Milwaukee Bucks (45%), sledijo pa jim Toronto Raptors (16%), Los Angeles Lakers (12%), Boston Celtics (6%) in Denver Nuggets (5%), pri katerem zaenkrat še greje klop tudi naš Vlatko Čančar

A presenečenja so se v košarki vedno dogajala. Spomnite se samo zmage reprezentance Madžarske nad izbrano vrsto Slovenije pred tednom dni. Niste bili presenečeni? Potem pozabite na zgornjo primerjavo.

#7: Mavericksi proti Heatu drugič – bo Luka Dončić sploh igral?

Čez nekaj dni se bosta Miami in Dallas srečala že drugič v sezoni, tokrat v American Airlines Areni v Miamiju, kjer imajo sedež Miami Heats z Dragićem, mi pa seveda upamo, da bosta za svoji moštvi zaigrala tako Goran kot Luka. Slednji ima na žalost spet težave s svojim gležnjem.

Luka Doncic
Dončićev spotik ob Teranca Manna v predsezonski tekmi lani oktobra v Vancouverju

Danes ponoči je sicer spet igral, a poškodba, ki jo je staknil na začetku februarja, se še očitno ni povsem zacelila, kar priznava tudi sam. Po včerajšnji tekmi z Minnesoto, na kateri je igral zanj skromnih 25 minut (20 točk, 9 skokov in 7 podaj), je priznal, da se bori z oteklino in da gleženj še ni stoodstotno zaceljen. Da ne omenimo, da je prvo poškodbo gležnja v tej sezoni staknil ravno na prvi tekmi proti Miamiju.