Preden začnemo: vse, kar se bo letos odvijalo v sklopu 25. slovenskih dnevov knjige si lahko pogledate na uradni strani, kjer je na ogled tudi celoten program. Ta med drugim vključuje tudi naše Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke, ki jih za vaše malčke berejo najbolj žametni glasovi tostran Alp. Lahkonočnice se bodo na uradni strani Slovenskih dnevov knjig predstavljale vsak dan ob 20. uri. Nadvse zanimivo pa se vsekakor sliši tudi virtualna okrogla miza z naslovom Literatura v času epidemije in po njej, ki bo odvila v petek, 29. 5. ob 17h. Lahko pa organizatorjem sledite tudi na Instagramu!

#1 Neusmiljeno berem

Tam daleč na nasprotni strani premice pretencioznosti je skromen, a neverjetno genialen bralec in bloger Franc Štiglic, ki se med vrsticami knjig sprehaja izključno zaradi samega sebe. Pri tem pa na svojem blogu pušča drobne sledi, ki se berejo kot pronicljive kratke refleksije. Te niza v obliki jedrnatih zapisov, s katerimi opremi vsako prebrano knjigo. Franc bere spoštljivo, a hkrati s prefinjeno distanco.

Samega sebe pa opiše tako prisrčno iskreno, da nas je enostavno sezulo. Med drugim zapiše: "Knjige večinoma preberem. Če se v besedilu sklicujem na drugo knjigo, pomeni, da sem tudi to prebral. Dandanašnji se mi to zdi dokaj zanimiva, staromodna bizarnost. Še malo bizarnosti: knjige v glavnem kupujem. Da, tudi tiste na kindlu. Avtorji si to zaslužijo."

#2 Peripetije

Damjan Zorc je nadvse kul model. Predvsem zato, ker je njegov blog malo več kot zgolj serviranje takšnih in drugačnih knjižnih recenzij. A tudi te so, mimogrede, tako opisne, da lahko vsebino še neprebrane knjige zelo dobro začutimo vnaprej. Všeč nam je tudi del Iz foha, v katerem nam avtor niza največje slovnične kikse. Slovenščina zna biti muhasta tudi za največje jezikoslovce.

#3 Hermionin literarni blog

Najprej bralka, šele potem blogerka, zapiše avtorica, ki je sicer po poklicu zdravnica. Pošteno. Hermionine recenzije so izčrpne, z ravno pravo mero osebne note. Še posebej nam je všeč sinhroni pristop k branju – na blogu namreč lahko sproti spremljamo, katero knjigo avtorica trenutno drži v rokah. Kot neke vrste neposredni prenos aktivnosti branja, samo da je manj napeto, a zato veliko bolj osebno.

#4 Literarna lekarna

Ljubko ime bloga, ki se poleg bogatega izbora del ponaša še s sodobnim estetskim dizajnom. Za njim stoji avtorica Alenka Štukelj, ki ji ni vseeno, kakšne knjige berejo otroci in mladina. Zato tovrstna literarna dela, skrbno izbrana in dobro argumentirana, delujejo kot varno priporočilo vsem staršem, ki želijo na male nočne poličke svojih prestolonaslednikov postaviti najboljše primerke mladinskega leposlovja. Strokovno in hkrati sila pomirjujoče.

Ste v času korone brali več ali manj . Na začetku pandemije sem bila prepričana, da bom imela končno časa za branje na pretek in da bom zmanjšala #tbr seznam na obvladljiv kupček. . Pa se je vmes zgodilo življenje: ne samo, da sem postala nadomestna učiteljica svojim otrokom, ponovno sem tudi sama stopila v šolske klopi, a samo tako virtualno ... Časa za branje je kar naenkrat zmanjkalo . Poleg me je ta situacija prisilila, da začnem delati drzne korake izven svoje cone udobja. Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj nastopala pred kamero, zdaj v FB skupini IZ ZGODBE V SRCE IN ŽIVLJENJE pripravljam tedenske FB Livee. Začela sem tudi razmišljati o tem, kako pomagati ženskam k bolj sproščenemu in ljubečemu odnosu do sebe. Ker se mi zdi, da danes vse potrebujemo močne podporne mreže, ki nas dvigajo v času stiske, stresa in obupa. . Ne imenuje se moja stran zaman LITERARNA LEKARNA, kajne? Knjige zdravijo in nam dvigajo energijo, nas pomirjajo in navdihujejo. .Če te zanima kaj več, se nam pridruži. Link je v bio! . Pa knjige? Zaradi vsega zgoraj naštetega so se nekoliko spremenile tudi moje bralne preference. Še vedno želim brati odlične zgodbe, ki navdihujejo in mi pomagajo ohranjati pozitiven pristop k življenju, le da tokrat posegam bolj po zgodbah, v katerih so glavne junakinje ženske, ki skozi zgodbe osebnostno rastejo, ki širijo svoje svetovne perspektive - ravno tako kot želim sama rasti skupaj z vami. . . #literarnalekarna #bookblogger #fbgroup #izzgodbevsrceinzivljenje #coronatime #lifechanges #personalgrowthforwomen #booksandme #metime #caszame #samozavest #ljubečaprisotnost #zgodba #portraitofaladyonfire #imheroofmylife #beremoskupaj #rastemoskupaj #nofilter

A post shared by Alenka Strukelj, book blogger (@literarna_lekarna) on

#5 Konteksti

Ravno prav dolge recenzije za vse, ki ne morete odtrgati pogleda od teksta niti med hojo po mestu, obenem pa ravno pravšnje razmerje med opisom in osebnim izkustvom. Dodaten plus je še instant opredelitev glede kakovosti čtiva, ki jo lahko ošvrknemo z že dodobra sprejetim sistemom od 1 do 5 zvezdic. Malce se boste sicer morali prebiti skozi proces identifikacije avtorja, a nič zato. Ime mu je Tomaž Bešter, in če bi končno radi imeli za Facebook prijatelja nekoga, ki objavlja izključno literarne delicije, potem le pogumno kliknite.

#6 Gospodična knjiga

Zelo fajn blog. Ki je že na samem začetku uvidevno razdeljen na dve temi: Berem sebi in Berem sinku. Kar je dobro, saj to Nino že takoj zdravo loči od drugih mama blogov, ki po večini uporabljajo že nekoliko osladno izkoriščen prvi osebni zaimek dvojine, torej midva. Tu imamo pred sabo avtentično Nino Prešern, avtorico številnih literarnih vtisov, ki jih že skoraj desetletje deli na svojem blogu, in na drugem polu ljubečo mamo in bralko otroških zgodb ter slikanic. Slednje Nina smotrno umešča tudi v pedagoški kontekst.

Maturanti, lahko malo svetujem? Med počitnicami naj bo počitek. Je pa to mesec dni pred začetkom te letos tako glasne mature, zato čisto počitniško ne more biti. Kaj še lahko postoriš pri pripravi na #esej2020? Greš neobremenjeno, s precej pridobljenega razumevanja in možnih primerjav še zadnjič čez Cankarja. Bralni zalogaj v smislu količine strani to res ni, tvoje zadnje branje pred maturo pa naj bo samopreverjujoče - česa se še spomniš, kateri prizori, odnosi, motivi ti še vedno niso čisto jasni, razčisti ... Večina se bo s počitniškim maturitetnim branjem aktivno sprostila (10-krat bolje kot samega sebe dan za dnem vznemirjati z mislijo na esej) ter pravočasno utrdila samozavest, ko boste videli, da vam je od prvega branja maturitetnega sklopa precej ostalo v glavi. Zdaj samo finiširate in to zmorete. Dobra literarna podlaga bo super temelj za tvoje pisno dokazovanje vsestranskega razumevanja dram. Če ti lahko kot profesorica slovenščine ob tem še s čim pomagam, mi piši. Sicer pa bom v maju nekaj še kar zabavnega za maturante poskusila pripraviti na www.gospodicnaknjiga.si. . . #gospodičnaknjiga #matura #gimnazija #slovenija #branje #knjiga #beremsebi #motivacija #youcandoit #ivancankar #igslovenia #book #bookstagram #readingtime @polonapolonashop #bookshelf @mladinskaknjiga

A post shared by Gospodična knjiga (@gospodicna_knjiga) on

Naslovna fotografija: Profimedia