Hop, hop! Ne zamudite nobene tekme - NBA v živo z League Pass. Na voljo prek mobilnega telefona, tablice in računalnika, v živo ali na zahtevo, za vse ali le izbrane tekme. 

Dodatnih osem tekem so moštva odigrala v podobno napornem tempu, kot smo ga že sicer vajeni v najatraktivnejši košarkarski ligi na svetu in tudi v končnih razvrstitvah ekip ni velikih presenečenj. Vsi favoriti so tu, v prvem krogu končnice pa si boste lahko ogledali nekaj zanimivih obračunov.

Namig: Pogled na stavnice pravi takole: če ta trenutek stavite na to, da si bo šampionske prstane nadela ekipa Los Angeles Lakers, boste v primeru realizacije za vsakih vloženih 100 dolarjev dobili nazaj 200. Najpogumnejši bodo medtem stavili na Brooklyn Nets. Če se jim zaradi neke nerazložljive kozmične sile le posreči, bodo namreč za vloženih 100 dolarjev največji optimisti pobrali kar 100.000 zelencev.

Goran Dragic

Lahko pa ste pragmatični in vložite raje za naše. Če postane prvak ekipa Miamija, za katero odlično igra Goran Dragić, boste za vloženih 100 dolarjev pobrali 3.500 dolarjev, če drugič v zgodovini kluba postanejo prvaki Dallas Mavericks, kjer žogo vihti neustavljivi Luka Dončić, pa bo izkupiček še malo višji – 4.000 dolarjev. Zgodi se lahko marsikaj, ekipe pa se bodo prvič v zgodovini lige pomerile brez prednosti domačega terena, brez glasnih navijačev (te nadomeščajo prevelike glave virtualnih fanov, ki jih projicirajo na platna okoli igrišča) in brez potovanj iz enega v drug kraj z letalom, spanja po hotelskih sobah in lovljenja tako potrebnega počitka med tekmami.

Na Vzhodu nič novega

Moštva, ki bodo zastopala vzhodni del lige NBA, so bila skoraj vsa znana, še preden se je liga nadaljevala. Teoretične, a precej daljnosežne možnosti, da se uvrstijo v končnico, so resda še imeli igralci ekipe Washington Wizards, a že po njihovem prvem porazu je bilo takoj jasno, da se vanjo ne bodo uvrstili. V osmih dodatnih tekmah so zmagali le na eni, čisto zadnji, ki pa ni več odločala o ničemer.

Washington Wizards

Preostala moštva so se zato borila samo za končno razvrstitev, ki bi jim v prvem krogu končnice vsaj na papirju prinesla lažjega nasprotnika, a predvsem igralci Toronta (7 zmag, 1 poraz) in Bostona (5 zmag, 3 porazi) na vrhu niso dopuščali presenečenj. Nekoliko slabše se je izkazal Milwaukee (3 zmage, 5 porazov), ki pa je zaradi zadostnega naskoka pred tekmeci še pred dodatnimi osmimi tekmami vseeno z lahkoto zadržal prvo mesto na Vzhodu. Poglejte, kakšni tekmovalni pari nas čakajo.

Milwaukee Bucks (1) vs. Orlando Magic (8)

Verjetno najlažja napoved. Orlando Magic dejansko nima orožja proti Giannisu Antetokounmpoju, Chrisu Middletonu, Ericu Bledsoeju in bratoma Lopez (predvsem Brooku, čeprav nas zabava, ko gledamo, kako Robin Lopez išče žogo po igrišču). Giannis bo po vsej verjetnosti že drugo leto zapored prejel naslov najkoristnejšega igralca rednega dela sezone (MVP), saj so njegove številke letos še bolj nore kot lani (29,5 točke na tekmo, 13,6 skoka in 5,6 podaje dosega v vsega 30,4 minute na tekmo). Aaron Gordon, Nikola Vučević (žal se zdi, da igra za napačno ekipo) in Markelle Fultz sicer odlično igrajo za Orlando, a 'grška spaka' in kompanija so letos na Vzhodu razred zase.

Mozaikov favorit: Milwaukee Bucks

Indiana Pacers (4) vs. Miami Heat (5)

Obračun dveh ekip, ki sta najbolj izenačeni. Indiana je sezono končala s 45 zmagami in 28 porazi, Miami pa s 44 zmagami in 29 porazi. Glede na tekme v mehurčku bi nekoliko višje možnosti lahko pripisali Indiani (6 zmag, 2 poraza), a treba je upoštevati dejstvo, da je Miami (3 zmage, 5 porazov) zadnjih nekaj tekem rotiral ekipo, da bi svojim ključnim igralcem pred končnico privoščil nekaj počitka. A hej, to so počeli vsi, tudi Indiana, zato ta argument ni vreden piškavega groša. Poleg vsega je TJ Warren v povprečju dosegal 31 točk na tekmo. Tukaj bomo po patriotsko navijali za naše in napovedali, da bo Dragićev Miami nekako zvozil prvo rundo in da igra pač boljšo obrambo na čelu z Jimmyjem Butlerjem.

Mozaikov favorit: Miami Heat

Boston Celtics (3) vs. Philadelphia 76ers (6)

Po lanskem odhodu Kyrieja Irvinga iz Bostona v Brooklyn so se ob pomoči veteranskega branilca Kembe Walkerja v ospredje prerinili mladi Jason Tatum, Gordon Hayward in Jalen Brown. Letošnjo sezono so igrali bolje in odločnejše kot lansko (66,7 odstotka zmag), in prav zabavno je gledati 226 centimetrov visokega centra Tacka Falla, kako se prikupno podi po igrišču, kadar mu trener le nameni tistih nekaj minut igranja. Boston najverjetneje ne bo imel težkega dela proti Philadelphii. Glede na to, da bo Philadelphia igrala brez zvezdnika Bena Simmonsa (poškodba kolena), pa tudi Joela Embiida so na zadnjih tekmah pestile poškodbe (gleženj in zapestje), je težko pričakovati, da so jih 76ers sposobni presenetiti. Pa čeprav Embiid dejansko igra bolje, kadar na parketu ni Simmonsa.

Mozaikov favorit: Boston Celtics

Toronto Raptors (2) vs. Brooklyn Nets (7)

Ekipa iz Kanade letos igra brez Kawhija Leonarda, ki je bil lani eden od ključnih igralcev, zaradi katerih so postali prvaki. A ne glede na to se je ekipi, ki jo vodi karizmatični trener Nick Nurse (zelo radi ga imajo na Shaqtin’ a Fool), skrajšani sezoni navkljub uspelo v končnico uvrstiti z večjim odstotkom zmag (73,6) kot lani (70,7). Pascal Siakam, Kyle Lowry, Fred VanVleet, Serge Ibaka in veteran Marc Gasol bi zato morali pomesti z ekipo Brooklyn Nets, ki igra brez obeh superzvezdnikov Kyrieja Irvinga (okreva po poškodbi in operaciji rame) in Kevina Duranta (okreva po poškodbi ahilove tetive, zaradi katere je izpustil celotno sezono), pa še brez DeAndreja Jordana in Spencerja Dinwiddieja (skupaj ti štirje igralci pokasirajo kar 70 odstotkov proračuna ekipe). Njihova klop je žal prekratka.

Mozaikov favorit: Toronto Raptors

Na divjem Zahodu

Do zadnje od osmih tekem, ki so jih ekipe morale odigrati, se je namreč za zadnje mesto v končnici potegovalo pet od šestih ekip. Dallas Mavericks, za katere igra slovenski fenomen Luka Dončić, so si vsaj sedmo mesto zagotovili razmeroma hitro, za osmo pa so se v neki točki potegovali Memphis Grizzlies z novim zvezdniškim rukijem Jajem Morantom (drugi izbor na lanskem naboru), Portland Trail Blazers, za katere slavni Charles Barkley pravi, da bodo letos igrali v finalu NBA, San Antonio Spurs z dolgoletnim trenerjem z najdaljšim stažem Greggom Popovichem (kličejo ga 'ata'), New Orleans Pelicans z Zionom Williamsonom (prvi izbor na lanskem naboru), ki so ga mediji že okronali za naslednika Lebrona Jamesa, Phoenix Suns, ki v mehurčku igrajo kot prerojeni, in Sacramento Kings s svojo srbsko navezo Bogdanovićem, Bjelico in legendarnim Vladetom Divcem kot športnim direktorjem (da, tistim, ki je imel možnost izbrati, pa predlani na naboru vseeno ni izbral Dončića).

Sacramento Kings

Zgodilo se je naslednje: Phoenix je presenetljivo zmagal na vseh osmih tekmah, a vseeno ni prišel do dodatne kvalifikacijske tekme, saj mu je načrte prekrižal Portland. Ta je na dodatni tekmi včeraj ugnal še Memphis (126 proti 122) in si zagotovil končnico. Vlade Divac je medtem odstopil kot športni direktor Sacramenta, ekipi se že 14 let ni uspelo uvrstiti v končnico, in napočil je čas za spremembe. Se že sprašujete, kakšni so pari v končnici na Zahodu?

Los Angeles Lakers (1) vs. Portland Trailblazers (8)

Lebron James, Anthony Davis, Kyle Kuzma, Danny Green, JaVale McGee in preostala rumeno-vijoličasta bratovščina so po mnenju orgazmirajočih analitikov po svetu nesporni favoriti za končno zmago v letošnji sezoni NBA. Čeprav ne igrajo prepričljivo. V mehurčku so zmagali le na treh od osmih tekem, resda pazili na to, da se kralju Jamesu in njegovemu oprodi Davisu ne bi pripetilo kaj nepredvidljivega, kar pa je pravzaprav skrb vzbujajoče.

Brez LeBrona namreč Lakersi izgubljajo. In vprašanje je, ali so sposobni v prvem krogu končnice pomesti z dirjajočim vlakom iz Portlanda, ki je v zadnjih nekaj tekmah dobil popoln zagon. Damian Lillard je najbolj vroč igralec lige. Pika. Njegovo povprečje na zadnjih osmih tekmah je 37,3 točke, 9,6 podaje, 4,3 skoka na tekmo, in to pri 49,7-odstotnem metu iz igre, 43,6-odstoten pa je bil še pri metu trojk. MVP-številke, ki jim ni prišel blizu nihče od preostalih košarkarjev. Vprašanje pa je, ali bo to dovolj.

Mozaikov favorit: Los Angeles Lakers

Houston Rockets (4) vs. Oklahoma City Thunder (5)

Eden od najzanimivejših obračunov končnice bo zagotovo obračun med ekipama Houstona in Oklahoma Cityja. Gre za dve ekipi, ki imata dva popolnoma različna pristopa k igri. James Harden in Russell Westbrook sta sicer oba v preteklosti igrala za Thunder, veteran Chris Paul pa za Rockets, a poznavalci niso popolnoma soglasni, kako bo dejstvo, da Houston igra brez centra, vplivalo na potek obračuna.

Napadalni moči Houstona je v tem dvoboju težko oporekati. Prodornost Westbrooka in učinkovitost Hardna (na 7 tekmah v mehurčku je dosegal v povprečju 34,1 točke, 8,9 podaje, 8,3 skoka, 2,7 ukradene žoge in 1 blokado na tekmo) sta aduta, na katera stavi Houston. Če bi le Westbrook bil na voljo takoj. Zaradi poškodbe stegenske mišice se utegne zgoditi, da bo zamudil nekaj uvodnih tekem, kar pa znajo igralci Thunderja dobro izkoristiti. Tole se bo vleklo do bridkega konca.

Mozaikov favorit: Houston Rockets

Denver Nuggets (3) vs. Utah Jazz (6)

Stavnice pripisujejo večje možnosti za zmago Denverju na čelu z Nikolo Jokićem, Jamalom Murrayjem in Paulom Milsapom, čeprav njihove predstave v mehurčku niso bile blesteče (3 zmage, 5 porazov). Enako dobro so z 8 tekmami pred končnico opravili igralci Utaha – Rudy Gobert, Bojan Bogdanović, Joe Ingles in Donovan Mitchell pač niso bili preveč prepričljivi, kar je slaba popotnica za dvoboj z eno izmed najbolj uravnoteženih ekip lige. Ne glede na to spomnimo, da sta na medsebojni tekmi 8. avgusta bila potrebna kar dva podaljška, preden se je Denver izvil iz dvoboja kot zmagovalec. Pričakujte veliko pingponga.

Mozaikov favorit: Denver Nuggets

Los Angeles Clippers (2) vs. Dallas Mavericks (7)

Ekipa iz Dallasa je zaradi izvrstnih predstav Luke Dončića in Kristapsa Porzingisa tista ekipa, ki si je nihče ni ravno želel za nasprotnika v končnici. Vseeno je bilo že nekaj časa jasno, da višje kot po 7. mestu na Zahodu letos ne bodo posegli. Da ne bo pomote, Luka je v povprečju na tekmah v mehurčku dosegal po 30 točk, 10,1 skoka in 9,7 podaje na tekmo, kar so neverjetne in vsekakor vrhunske številke, a vsi vemo, da težava ni v mladem slovenskem igralcu, temveč v nekonsistentnih predstavah njegovih soigralcev s klopi Dallasa.

Proti ekipi Los Angeles Clippers, ki jo predstavljajo Kawhi Leonard, Paul George, Patrick Beverley, Montrezl Harrell in Lou Williams, so Mavericksi morali marsikaj spremeniti. Čakala jih je zasedba, na katero letos stavijo številni. Dallas Mavericks in LA Clippers sta prva in druga ekipa lige po napadalnem ratingu, na žalost pa so Mavericksi komaj 18. ekipa, medtem ko so Clippersi peta najboljša ekipa lige v obrambi. In kot smo predvideli,  Dallasova obramba preprosto ni zdržala.

Mozaikov favorit: Los Angeles Clippers

Fotografije: Profimedia