Glede na to, da mojstrstvo selfijev izpopolnjujemo že nekje od leta 2004, ko smo se na spletu družili še v danes pozabljenem MySpaceu, verjamemo, da osnovno tehniko že poznate. Sicer so se prvi selfiji snemali tako, da so ljudje s telefonom stali pred ogledalom v kopalnici, rahlo obrnjeni vstran, odjemalci pa smo potem na nastalih fotografijah poleg modnih poz občudovali še plesnive fuge in neprimerne igračke, ki so bile pozabljene ob umivalniku. Danes imajo večinoma vsi mobilni telefoni kamero tudi na sprednjem delu, namenjeno specifično masovni proizvodnji digitalnih avtoportretov.

A kljub enostavnemu postopku lahko svojo selfi igro vedno še dodatno izboljšate. Ker socialna omrežja gledajo, ocenjujejo in čakajo na vaš naslednji samostojni fotografski presežek. Pomagate si lahko z nekaj priročnimi dodatki, ki bodo nadgradili vašo fotografsko ekspertizo, vam nagrabili kup dodatnih všečkov in vam posledično morda celo okrepili samozavest.

Dodatna leča za pametne telefone

Moj osnovni problem pri uporabi kamere na pametnem telefonu je vedno v omejenem spektru vidnega polja, kar potem v najbolj ključnih trenutkih poskušam rešiti z maničnim prestavljanjem celotnega telesa v upanju, da ujamem želeno, preden mine.

Vendarle pa je naš pametni telefon vedno pri roki in tako najbolj priročen, kadar želimo svoj ksiht umestiti v okvir digitalno zamrznjenega trenutka. Potrebujemo pa le nekaj več, da bi naš selif na koncu blestel kot umetniško delo Annie Leibovitz. Enostavno nadgradnjo predstavlja simpatična namestitvena leča Universal Lens Kit 3-v-1 podjetja Olixar, vstavljena v ogrodje, podobno ščipalki za obešanje perila.

Universal Lens Kit 3-v-1 Olixar

Lečo enostavno namestimo prek kamere na telefonu in takoj dobimo 180-stopenjski pogled, širokokotno lečo in makro lečo v enem. Kompatibilno z več ali manj vsemi vodilnimi mobilnimi telefoni na trgu.

Daljinski upravljalec za kamere

V družbi številnih fotografov se ideja slikanja s telefonom zdi kot neopravičljiva blasfemija, zato večkrat pobaram izkušene na tem področju o tem, kaj lahko uporabi amaterski solo avanturist, ki bi kdaj pa kdaj posnel nekaj, kar ga ne bi osramotilo na Instagramu. Eden od predlogov je fotografska igračka Spark Camera Remote podjetja Alpine Labs, ki je bila pred časom uspešno financirana na Kickstarterju in nas vabi, da sežemo prek umetniških omejitev tipičnega selfija.

A post shared by Alpine Labs (@alpinelabs) on

Morda želite več, kot le to, kar vam lahko ponudi vaš pametni telefon, morda kamera na telefonu ne lovi realnosti z dovolj piksli ali pa imate le prekratke roke za optimalne selfi potrebe. Spark Camera Remote je rešitev za vse te tegobe. Na kar 30 metrov daljave jo upravljate prek iOS ali android aplikacije, ki ponuja kup možnosti za hitrost slikanja, intervale in številne druge nastavitve, da bo vsaka fotografija vedno videti optimalno.

Trinožno stojalo za mobilne telefone

Dokler me sodobna tehnologija ni postavila v položaj, ko sem moral ploščati telefon držati z iztegnjeno roko in pri tem s prstom pritisniti na tipko, nisem vedel, da imam v bistvu precej nemirne roke. Po vrsti selfijev, na katerih sem bil videti kot le meglen odtis duha iz davne preteklosti, sem umetnost fotografiranja brez asistence prepustil kirurgom in njihovim čudaško mirnim rokam.

Joby GorillaPod
Nožice z magneti v različici GorillaPod Magnetic omogočajo pritrditev nosilca na kovinske elemente

Potem pa se je ponudilo trinožno stojalo Joby GorillaPod (ali pa njen sorodnik z magnetnimi nožicami GorillaPod Magnetic), primerno za amaterskega fotografa, ki ne želi s seboj tovoriti več kilogramov težkih pripomočkov le zato, da se lahko na naslednji Odprti kuhni slika z žlico praženega krompirja z ocvirki. GorillaPod se z upogljivimi nožicami prilagodi vsakemu terenu, da boste lahko ustvarjali stabilne fotografije na vrhu zasneženih vršacev ali pa na špičastem skalovju eksotične oceanske plaže. Omogoča pokončne ali ležeče fotografije, drži pa telefone do velikosti Samsunga Galaxy Note oz. iPhone 6/7/8 Plus.

Endoskopska kamera za bolj bizarne posnetke

Ko sem nekoč pojedel nekaj, za kar sem bil prepričan, da je gumijasti medvedek, nekje na pol poti skozi požiralnik pa sem začel razmišljati, ali ni to morda bila nečakova kocka LEGO, sem pomislil, kako enostavno bi se v tej zagati pomiril s svojo lastno endoskopsko kamero.

Šala! Seveda visoko resolucijska kamera Depstech WiFi Borescope Inspection Camera te sorte ni namenjena amaterskim medicinskim igricam, je pa res, da s to kamero ne boste snemali tradicionalnih selfijev. Se pa z endoskopsko kamero vsekakor porajajo prej neslutene ideje za nove koncepte fotografiranja. Mala kamera je namreč na koncu dolge tanke tube, ki se enostavno priklopi na vaš pametni telefon. S tem lahko posnamete fotografije lokacij, kamor nobena druga kamera ne more. 

Depstech Borescope kamera

Recimo, če vas je kadarkoli zanimalo, kaj se skriva v globinah vašega kuhinjskega odtoka. Ali če ste se znašli v ozkem grlu podzemne jame, kjer iztegovanje rok po tradicionalni metodi ni mogoče. Naj vas vaša domišljija vodi do ustvarjalnih selfijev – v globinah, v skritih kotičkih, pod nenavadnimi koti. Maksimalna ločljivost posnetkov je 1280x720, kamera pa je tudi vodotesna (kategorija IP67).

Fotografije: Olixar, Joby, Depstech, Instagram