Po več kot 20 letih pretirane uporabe spleta (poleg mojega dela je na spletu tudi moj poglavitni hobi – spletne videoigre) je moja hrbtenica morda resda rahlo skuliozna, a so moji prsti močni in urni, kot da imam na rokah deset malih Chuckov Norrisov, ki neumorno udrihajo po črnih tipkah. Preživeli so naporni trening hitrega pisanja, ki so ga zahtevale predvsem sporadične komunikacije z naključnimi ljudmi s spleta. Kar je zabava svoje sorte, le da je v  zadnjih nekaj letih, ko imajo vsi težave z vsem, postala precej bolj delikatna.

Recimo, da ste se znašli pred neizogibno konfrontacijo z anonimnim spletnim trolom, ki je pripravljen svoja še tako zmotna stališča braniti, dokler ne izklopijo interneta in ga zamenjajo z baterijskimi humanoidi v slogu Matrice. Kako torej postopati, da v tej interakciji ne zapadete v strašljive globine internetnih frustracij.

V prepirih na spletu ni mesta za čustva
Približna reakcija v trenutku, ko naletiš na še eno debato o tem, da je Zemlja morda ploščata

Korak 1: Prepiru se poskušajte popolnoma izogniti

Še vedno je najboljša poteza, ki jo lahko naredite, ko vidite, da se nekdo na spletu poskuša z vami prepirati, da preprosto zaprete forum in pozabite, da se je ta konverzacija želela razviti v kaj več. Čez dan ali dva bo tako ali tako poniknila pod grmado novih objav in nihče več se ne bo obremenjeval s tem, da niste zagovarjali svojih stališč. Na koncu dneva je prepiranje na spletu kot verbalna različica pretepa z noži, le da imata borca namesto nožev banane in da je občinstvo sestavljeno iz milijonov ljudi, ki vedo, da bosta na koncu oba izpadla bedasto. Zmagovalcev ni.

Korak 2: Potlačite čustva in ničesar ne jemljite osebno

Morda prvi korak ni več opcija. Morda ste že zabredli v konflikt ali pa vas prsti preprosto preveč srbijo, da bi lahko ignorirali neko neumno izjavo in zdaj preprosto morate usekati po siromaku. To popolnoma razumemo. Tudi sam sem bil ničkolikokrat v tem položaju, zato opozarjam – postopajte previdno. Raje trikrat globoko vdihnite in premislite, kako boste odgovorili. Edini bonus prepiranja na spletu je, da imate na voljo čas, da premislite, kako se boste odzvali. To pa tudi pomeni, da lahko počakate, da v glavi ustvarite razumen in tehten odgovor, namesto da dovolite prevlado čustvom in potem natipkate nekaj, kar boste pozneje obžalovali. Obenem ne pozabite – kar vržete na internet, ostane na internetu. Tudi če dan pozneje objavo zbrišete, je nekje zagotovo nekdo, ki je stisnil tipko Print Screen in za vselej arhiviral vašo spletno agresijo.

Poraz!
Ko podaš trinajst podrobno argumentiranih točk na temo globalnega segrevanja in je edini odgovor od nekoga, ki te opozori na slovnične napake

Korak 3: V replikah bodite kratki in jasni

Nič ne razdraži spletne javnosti bolj kot dolgovezne objave. Ker na internetu nihče nima časa biti na internetu. Takšna je pač narava tega tehnološkega čuda, kjer so vsi angažirani samo tja do 140 znakov. Zato svoje argumente podajte v najbolj strnjeni možni obliki. Najbolje v enem krajšem odstavku, kjer v mirnem, civiliziranem tonu razložite, zakaj si nekdo zaradi zmotnih mišljenj ne zasluži uporabljati tipkovnice. Ne poskušajte svojemu argumentu dodajati širšega konteksta – ne samo zato, ker to nikogar ne zanima, ampak tudi zato, ker boste morda to potrebovali pozneje v prepiru, ko bo nekdo zagotovo rekel, da ne razumete širšega konteksta problema. Takrat imate v rokavu že pripravljeno strelivo.

Korak 4: Bodite spoštljivi – kolikor je le mogoče

Dandanes je internetno občinstvo prežeta z mikro-agresijami in občutki upravičenosti do vsega, zato je lahko vaš še tako smiselno konstruiran in bistri argument hitro spregledan ali ignoriran, če v vsebini uporabite nespoštljive izraze. Torej – prav je, da poveste, kadar se z nečim ne strinjate, a pri tem ne uporabljajte groženj s smrtjo, osebnih žaljenj (tudi če nagovarjate javne osebnosti, ker so še vedno le ljudje), rasističnih ali seksističnih opazk, prav tako pa sogovorcem ne želite ničesar, kar ne želite, da bi se zgodilo vam ali vašim bližnjim. Bolj boste spoštljivi, več je možnosti, da boste na svojo stran pridobili podpornike, ki bodo v pogovor dodali še svoje vidike in s tem dodatno podprli vaš argument. Takoj ko imate občinstvo na svoji strani, se vam že nasmiha sladka zmaga.

Korak 5: Če gre vse narobe, požgite vse

Izhod v sili. Ker se vam dejansko ni treba vrniti na bojno polje kateregakoli spletnega foruma, lahko sceno zapustite v slogu glamurozne dive. Če vam je dokončno prekipelo, je to najbolj katarzičen, a obenem tudi najbolj brutalen zaključek prepira. Najprej navržete primerno memešalo …

Meme!

… nato dodajte, da se na spletu ne nameravate prepirati z devičniki in deklariranimi luzerji (v oklepaju omenite, da imate dva doktorata, mastno plačano službo in manekenko za ljubico), zaključite z verbalnim krošejem, kako so vse debate na internetu bedaste, še posebej pa ta, iz katere zdaj izstopate in po potrebi za vse obtožite kakšnega naključnega politika.

via GIPHY

Čestitamo, uradno ste zmagali besedni dvoboj na internetu.