Chromecast je simpatični mali dongle, ki ga vtaknemo v prosto HDMI-odprtino na televizorju, ga prek bluetootha povežemo s pametnim telefonom in nanj pozabimo, ker od te točke naprej vse upravlja aplikacija Google Home. V prvi iteraciji je bil Chromecast namenjen predvajanju Netflix, YouTube in nekaterih drugih izbranih storitev za pretok spletnih vsebin prek mobilne naprave ali računalnika na televizijo, do danes pa se je nabor aplikacij (in celo mobilnih iger), ki uspešno delujejo s to napravo, močno razširil.

Sam sem Chromecast vzljubil v trenutku. Bil je odgovor na problematiko, ki sem jo – kot zagrizeni odjemalec pretočnih vsebin s spleta – imel že, odkar sem prvič primežikal v službo s suhimi očmi in bolečim vratom, ker sem večer prej preždel v nerodnem položaju z iPadom v naročju, spremljajoč še eno regijsko prvenstvo Heroes of the Storm. Chromecast je v trenutku vse moje najljubše aplikacije prenesel na televizor in s tem močno optimiziral moje lenarjenje.

Twitch

Twitch je aplikacija, ki jo zdaj najpogosteje žgem prek Chromecasta, ker lahko tako vse najboljše streame gledam na 56-palčnem televizorju (čeprav nekateri igralci nedvomno niso blagoslovljeni z videzom za velike zaslone), namesto da v rokah držim telefon ali tablico oziroma sem do konca ogleda prikovan ob računalnik.

Chromcast desktop
Chromecast omogoča tudi zrcaljenje celotnega desktopa na televizor - odlično za prezentacije ali geekanje z igranjem igric na velikih zaslonih

To obenem pomeni tudi, da lahko med predvajanjem tekme počnem druge  reči, ker imam proste roke in dogajanje na televiziji vidim od dlje kot petnajst centimetrov, saj mi ni več treba strmeti v telefon. Najpogostejša ogledna konfiguracija Twitcha je zdaj takšna, da med gledanjem sedim na kavču in imam v naročju prenosnik, da se lahko pretvarjam, da sem produktiven. Druga opcija pri uporabi Chromecasta s Twitchem pa je, da imate TV za gledanje prenosa, na telefonu pa spremljate chat (debato). 

Netflix

Moderni televizorji imajo sicer Netflix dodan že kar v osnovni meni, vsi preostali pa ga verjetno koristite prek računalnika ali izbrane mobilne naprave. Ker pri nas doma še vedno verjamemo, da si vrhunske serije, kot sta recimo Ozark ali Brooklyn Nine-Nine, zaslužijo ogled na velikem zaslonu, smo Netflix do nedavnega gnali prek Playstationa, a je bil zagon vedno tako nadležno zamuden, pa še igralna ploščica, ki smo jo vedno pozabili polniti, je nato poginila nekje sredi filma in tako so posledično odpadli odmori za obisk stranišča in ponovna polnjenja skodelice za sladoled.

Netflix preko Chromecasta
En klik na ikonico in Netflix se iz malega mobilnega telefona nemudoma preslika na televizor. Kje je pokovka!?

Netflix in Chromecast sta fantastična prijatelja. Telefon mi zdaj služi kot daljinski upravljalnik, kjer kontroliram premore in prevrtavanja, obenem pa ga lahko še vedno uporabljam za vse drugo – klice, elektronsko pošto in hranjenje preživelih v igri Fallout Shelter.

Google Home namreč poskrbi, da povezave s Chromecastom mirno tečejo v ozadju, tudi na iPhonu, ki je sicer znan, da ima bolj moško naravo in je nesposoben resnejšega multitaskinga. Zato me je navdušilo, ko sem ugotovil, da se moj maraton serije The Expanse ne bo prekinil vsakič, ko bom želel pogledati pošto ali odgovoriti na sporočilo. Na isto finto delujeta tudi HBO Go in Hulu.

YouTube

Ah, YouTube. Platforma, ki s posnetki faliranih nastopov na šovih za iskanje talentov in sramotnimi poskusi iskanja spletne slave milijone ljudi vsakodnevno drži v voajerskem deliriju. Moj YouTube je morda nekoliko netipično personaliziran, saj skorajda izključno sledim le ustvarjalcem vsebin, ki se tičejo zelo specifičnih področij znotraj tematike video iger. No, pa tudi TED-govorom sledim, da ne boste mislili, da sem že čisti igričarski mongoloid.

Chromecast in YouTube
Smešne pande na velikem televizorju? Ja, prosim!

Naj vam razkrijem, kako je YouTube prepleten z mojim vsakdanom. Moja jutranja rutina zdaj že lep čas vključuje ovsene kosmiče, maline, jogurt in en kratki video na YouTubu. To realiziram tako, da s telefonom najdem všečen video na YouTubu, potem telefon postavim v horizontalni položaj, ga naslonim na nekaj, kar trenutno leži na mizi (šatuljica za sončna očala, denarnica, kozmetični izdelek, ki ga ne znam identificirati), da dobim boljši kot gledanja, pritisnem Play in z žlico zajamem lepljive kosmiče.

S Chromecastom se je ta prizor digitalnega neandertalca končno nadgradil. Zdaj zajtrk udobno žvečim v pokončnem položaju, kot je to evolucija predvidela, medtem ko se izbrani video z YouTuba vrti po televiziji. To čudovito simbiozo izkoristim tudi za poslušanje glasbe (tudi Spotify se recimo lepo veže s Chromecastom), saj si sestavljene glasbene sezname z YouTuba zdaj predvajam kar prek televizije. Vsekakor bolje, kot da to počne telefon, odložen na neko poličko.

Chromecast
Chromecast le vklopite v enega od HDMI vhodov in začnete uživati novo dimenzijo mobilnih vsebin

Facebook

Tudi Facebook aplikacija se prek Chromecasta kopira na televizijski zaslon. Uporabna vrednost je vprašljiva, a iz moje perspektive morda zato, ker Facebooka ne uporabljam za kaj dosti več kot le hitri pregled najbolj aktualnih objav enkrat ali dvakrat na dan. Razumem pa, da so verjetno tam zunaj ljudje, ki bi tudi v tem videli korist in bi si lahko za maksimalno zavidljivost objavo prijatelja, ki ravnokar počitnikuje na Maldivih, ogledali v super velikosti.