Samodejna funkcija 'Ne moti'

Tole bo verjetno moja najljubša, zlasti takrat, ko si bom končno našla čas, da si obrnem kakšno poljudnoznanstveno serijo na Netflixu. Če vam povem, da serijo The Story of God z Morganom Freemanom gledam že od junija letos in da mi je do zdaj uspelo pogledati točno 2,5 epizode, potem veste, o čem govorim. Mogoče mi bo ta enostavna funkcija pomagala, da si vsaj eno epizodo ogledam v enem kosu.

DnD funckija v iOS12
Zdaj lahko določite samodejne vklope opcije Do Not Disturb (Ne moti) v terminih miru in spokojnosti

Opcija 'ne moti' je namreč dobila veliko bolj razdelano funkcionalnost in zdaj omogoča, da zelo specifično nadziramo čas, ko ne želimo, da telefonsko zvonjenje ali brnenje moti našo spokojnost. Lahko si namestimo, da telefon ne moti med spanjem ali pa v določenih delih dneva, kot tudi to, da skozi filter vseeno spusti nekaj izbranih oseb iz imenika – v mojem primeru tistih, ki mi bodo ob morebitni neodzivnosti nemudoma poslali na vrata policijo in reševalce.

Nič več ugibanja, koliko časa zremo v zaslon

Saj poznate tisti pekoči občutek v očeh, ki se pojavi po nekajurnem srfanju po vseh mogočih aplikacijah. Od zdaj boste imeli pregled nad pravo mini statistično analizo, ki bo nazorno in v prijaznih večbarvnih diagramih prikazovala vašo distribucijo časa pred zaslonom, in sicer po posameznih aplikacijah. Utegne se zgoditi, da vam bo, če radi visite na družbenih omrežjih (in kdo ne?), analiza vzbudila občutek krivde, saj se porabljeni čas pred zaslonom deli na tri kategorije: družbena omrežja, zabava in produktivnost.

Čas v iOS12
Takoj po namestitvi novega sistem seveda največ časa preživiš v ... nastavitvah!

Torej, odslej ne bo več ugibanj in prepiranj z vašim najstnikom o tem, koliko časa je prebil na Instagramu. Pod nos mu pomolite diagram z do minute točno porabo kot dokaz, da zgodnji znaki njegove grbavosti niso genetskega izvora, ampak dejstva, da ga pretirana uporaba telefona ukrivlja v iznakaženost. Ker s statistiko se nihče ne prepira, kajne?

Hitre meritve

Kamera si je izborila malce obogatene resničnosti in dobili smo novo aplikacijo z enostavnim imenom Measure. Kar pomeni – izmeri. Ker Measure izmeri in to na najbolj futurističen način. Aplikacija zažene kamero, ki jo potem usmerimo v želen objekt, s prstom označimo začetno točko in nato telefon obrnemo do tja, koder želimo, da se izmeri razdalja. Vas je kdaj zanimalo, kako daleč je televizija od kavča, ker ste prepričani, da po znani enačbi lahko mirno nadgradite v 56-palčno varianto? Ali pa vas je morda zanimalo, kako velike so nekatere … druge stvari. No, na ta način še niste merili in če nič drugega, boste nenadoma odkrili nov užitek v takšnih in drugačnih meritvah.

Meritve s telefonom
Bi morali videti kaj smo pred tem izmerili ...

Emoji? Ne, memoji!

Avatarčki, ki bodo najbolje ponazarjali vašo osebnost in vaše razpoloženje. Ustvarite lahko poljubno število, potem pa jih uporabljate glede na situacijo in vedenjska nihanja. Sama se sicer bolj navdušujem nad uporabo gifijev, ki takšna stanja prikazujejo še bolj duhovito, a je res, da mi včasih iskanje vzame preveč časa. Tole je vredno preskusiti, čeprav boste memoje za zdaj lahko pošiljali le prek sporočil in FaceTima. (Samo za telefone serije X)

Bližnjice do Siri

Če ste do zdaj kramljali s Siri (upamo, da v angleščini, ker sicer verjetno še vedno iščete tisto restavracijo v Mokronogu) in jo uporabili za to, da vam je pripovedovala šale, boste lahko zdaj uživali v dobrodošlih izboljšavah. Tako kot vsa orodja, ki temeljijo na umetni inteligenci, se tudi Siri 'uči', kar pomeni, da bo odslej bolje spremljala vaša rutinska opravila in predlagala bližnjice.

Siri v iOS12
Za dostop do aplikacij preko Siri si lahko posnamete personalizirano frazo - recimo, rečete "biskvitni kolač" in vam Siri odpre elektronsko pošto ... zakaj pa ne?

Skratka, ne bo vam samo odpirala aplikacij ter nastavila ure za naslednji dan, ampak boste svoja rutinska opravilca lahko dodajali v posebni aplikaciji, ki jih bo Siri potem povezovala s tretjimi aplikacijami. Med uporabnimi mikro opravili, ki zdaj spadajo v domeno Siri, so recimo iskanje vaših izgubljenih gesel za spletno pošto in iskanje i-Pada, vklopila pa vam bo tudi svetilko ter poiskala fotke, na katerih ste s punco na Santorinu. Veliko več tudi ve o hrani, zvezdnikih in motošportu, čeprav bi si morda želeli, da bi jo v prihodnje nadgradili tudi v kakšni bolj pomembni domeni, kot je – kaj pa vemo – znanost, mogoče.