Če ste polnoletni, potem obstaja precejšnja verjetnost, da pojava TikTok sploh ne poznate. To družbeno omrežje, ki ga je leta 2016 ustanovilo kitajsko tehnološko podjetje Byte Dance (in je na Kitajskem poznan pod imenom Douyin), je na domačem terenu pritegnilo več kot 150 milijonov uporabnikov, ko pa so z dobro namerjeno združitvijo leta 2017 asimilirali še Musical.ly, platformo, na kateri je mladina razkazovala svoje glasbene talente, pa je TikTok postal svetovni fenomen.

Welcome to TikTok! #MakeEverySecondCount

A post shared by TikTok (@tiktok) on

So pa imeli tudi nekaj sreče. Ko je lani oktobra klecnil YouTube in bil za kratek čas nedostopen, je TikTok izkoristil priložnost za malce dobro namerjene samopromocije. Na Twitterju so objavili video in ob značkah #YouTubeDown in #MakeSocialFunAgain zapisali: "YouTube je nedosegljiv, TikTok pa živ, buden in nikoli boljši."

Kaj sploh je TikTok?

Na hitro – TikTok je aplikacija za objavo kratkih videoposnetkov, dolgih največ 15 sekund. Sprva je bila to platforma, kjer je mladina objavljala posnetke, na katerih simulirajo petje znanih komadov, danes pa se tam najdejo predvsem videi plesa, petja, igranja inštrumentov, gimnastike in celo komedije. Torej mladi, ki se drugim mladim kažejo s svojimi talenti in 'talenti'.

Na bolj analitični ravni pa je TikTok druga najbolj popularna aplikacija za deljenje videoposnetkov na iTunesih. TikTok je brezplačen in na voljo v 36 jezikih. Registriranih ima 500 milijonov aktivnih uporabnikov, kar pomeni, da govorimo o popolnoma legitimnem socialnem ekosistemu, ki pa ga pesti malce tečen problem – aplikacija namreč (še) nima učinkovitega starševskega nadzora.

Številni starši že seznanjeni s TikTokom

Zdaj, tik pred mednarodnim dnevom varne rabe interneta, smo zato pobrskali, kakšne izkušnje imajo starši, katerih otroci so aktivni na platformi TikTok. Takoj nam je postalo jasno, zakaj mladina v takšnem navalu drvi na to socialno omrežje – ker tam ni staršev. Tam tudi ni tet in stricev in blagajničarke iz lokalnega Mercatorja, ki pozna mamo in ji potem tožari o tem, kaj njen sinček objavlja na Facebooku. Na TikToku torej ni odraslih (vsaj ne tistih moralno odgovornih), ki bi vohunili za morda sicer popolnoma nedolžnimi traparijami, ki jih mladina počne. Ko se recimo snemajo ob plesu in petju, ko se snemajo ob pripovedovanju bednih šal in ko so zgolj mladi in zafrkantski. A žal lahko takšno nenadzorovano okolje hitro postane gojišče slabih praks.

Najprej je tu problem kiber-nadlegovanja. Nekateri otroci imajo pod istim imenom odprtih več profilov, da lažje nadlegujejo, žalijo in napadajo druge uporabnike. Brutalnost najstnika s popolno spletno anonimnostjo pač ne pozna meja in TikTok nima filtrov, s katerimi lahko uspešno utiša primere kibernetskega ustrahovanja.

So vaši otroci varni na internetu?
Mladina išče svoje lastne izrazne kanale ... a včasih potrebujejo malce usmerjanja, da na spletu ne končajo čisto vse njihove dogodivščine

Drugi problem se pojavi že pri odpiranju profila, kjer mora biti uporabnik še posebej pozoren, saj privzete nastavitve pri registraciji dovoljujejo popolno javnost vseh objavljenih vsebin. To pomeni, da so posnetki na ogled ne le vsem tiktokarjem, ampak tudi tistim, ki v TikTok niti niso registrirani – celotnemu spletnemu občinstvu, torej. Posledično lahko vse, kar radoživa mladina vrže na TikTok, kdorkoli mirno posrka v svoj osebni arhiv. V nastavitvah je k sreči mogoče profil označiti kot 'zaseben', kar uporabnika skrije, lahko pa še vedno gleda vse javne objave.

Ker kakšne resnejše cenzure na TikToku ni, so vsebine že davno prerasle mladino, ki se pretvarja, da prepevajo hite Taylor Swift. Neka mama, ki je testno preizkusila aplikacijo, pravi, da je naletela tudi na kakšne bolj sporne posnetke. Problem predstavlja dejstvo, da se na TikToku lahko predvajajo tudi posnetki v živo, ki ne padejo v isti algoritem kot že posneti videi, kar pomeni, da vsi potencialni filtri odpadejo.

A ne glede na to, kako očitajoče kažemo s prstom na nekatere pomanjkljivosti te nove spletne senzacije, TikTok moramo sprejeti kot pojav, ki se zna obdržati na dolgi rok (četudi mu nekateri štejejo dni, češ da bo izzvenel kot podobno zastavljeni Vine). Otroci ga obožujejo, in to iz popolnoma legitimnih razlogov – tam so našli svoje zatočišče. Zdaj, ko se je platforma, ki jo uporablja že pol milijarde ljudi, preselil na zahod, bodo verjetno uvedene ustrezne regulacije. Že zato, ker se na TikTok že prijavljajo tudi zvezdniki – med drugim recimo Loren Gray, pop pevka, ki dobro ve, kje je danes zbrana armada njene ciljne demografije. A dokler ne bo mogoče ustrezno zaščititi otrokovega profila, bo TikTok le še ena spletna lekcija, ki starše opominja, da morajo biti na tekočem tudi z digitalnim življenjem svojih prestolonaslednikov.

Fotografiji: Profimedia