Selfi z rekordne razdalje

Pale blue dot je ena najbolj znanih fotografij Zemlje, ki jo je leta 1990 posnela vesoljska sonda Voyager. Pridevnika bleda in modra pravzaprav nakazujeta na nezamisljivo razdaljo, dolgo kar 6 milijard kilometrov. Fotografija ne bi nikoli nastala, če ne bi ameriški znanstvenik Carl Sagan prepričal NASE, naj Voyager še zadnjič obrne kamero proti Zemlji, in preden za vedno zapustil naše osončje, stisne še legendarnega selfija z rekordne razdalje. Nastala je fotografija, ki je danes neke vrste vizualna ikona vesoljske znanosti. Če bi radi kdaj zmagali v argumentu, ki omenja relativnost perspektive, se samo spomnite na Bledo modro piko.

Bleda modra pika
Trening za oči - najdete na tem vesoljskem selfiju bledo modro piko? No, to smo mi. Zemlja. Od daleč.

Vrtnarjenje na morskem dnu

Od nebesnih sfer k morskim globinam sosedne Italije, kjer pri eksperimentalnem projektu Nemo's garden na globini 6 metrov obirajo češnjev paradižnik, solato, bučke, grah in baziliko. Ugodna biosfera, ki zaposluje vrtnarje-potapljače oz. t. i. agrinavte, pa ima prednosti tudi pri sami sestavi rastlin: v primerjavi z zemeljsko različico naj bi imela zelišča precej večjo vsebnost eteričnih olj.

Dobesedno v dogajanju

Če vam še kdaj kak milenijec reče, da obožuje Južno Korejo zaradi K-popa, mu lahko mirno odgovorite, da ima ta država poleg porcelanastih androgenih zvezdnikov boljši razlog, da jo obiščete. Ko boste vstopili v Space 360, vas bo objel prostor – 360-stopinjska sferična projekcija, znotraj katere boste s steklenega mostu lahko opazovali veliki pok, nastanek življenja ter spremembe globalnega segrevanja.

Iz Matrice v resnično življenje

Kinetični valovi so na prvi pogled videti, kot da je nebo preplavilo na tisoče sardel iz Sredozemskega morja, a gre v resnici za umetniško instalacijo, ki ji je uspelo dvoje stvari hkrati: posnemati delovanje velikih jat ter obenem uprizoriti, kot da ta jata prihaja iz futurističnega ZF-filma.

Gledati sliko ali biti v sliki

Salvador Dalí, ekscentrični katalonski umetnik s prvimi hipsterskimi brki na svetu in čudno naklonjenostjo do mačk ter avtor logotipa – gremo stavit, da tega niste vedeli – svetovno znane lizike Chupa Chups, je bil človek, ki je preziral dvodimenzionalnost slikarskega platna. Da bi njegove megalomanske ideje lahko zaživele na polno, je bil potreben večdimenzionalen prostor, zato je nastal projekt Dreams of Dali – virtualen prostor, v katerem si lahko njegove stvaritve ogledate z vseh zornih kotov in spremljajočo glasbo ter drugimi zvoki, ki jih oddajo njegovi priljubljeni, na srečo še vedno surrealistični živalski hibridi.

Fotografije: Profimedia