Če mislite, da velika podjetja pazijo na vas, tu in tam preberite drobni tisk. Pogosto se izkaže, da predvsem pazijo nase, obenem pa se očitno dobro zavedajo, da človeška neumnost ne pozna meja. In ker so nas pri A1 ravnokar obvestili, da njihov drobni tisk pri izbiri TV-paketov ne skriva neprijetnih presenečenj (pravijo namreč, da življenje že tako samo poskrbi za dovolj presenečenj, zato je prav, da pričakovana višina popusta na vašem mesečnem računu ni med njimi), smo se mi pozabavali z branjem drobnega tiska tam, kjer so se malce bolj prepustili svoji domišljiji.

Nevarna miška

V uporabniškem priročniku za SGI-računalnik (mimogrede, SGI ali Silicon Graphics je bilo računalniško podjetje, ki je izdelovalo visoko zmogljive računalnike in programe med letoma 1981 in 2009) je bilo v drobnem tisku zapisano naslednje opozorilo: “Računalniške miške ne obešajte za kabel in je ne mečite v sodelavce.” Ker če že kaj mečete v sodelavce, naj bo to tipkovnica.

 Mikrovalovna norost

Opozorilo v priročniku za uporabo mikrovalovne pečice: “Ne uporabljate za sušenje domačih ljubljenčkov.” Ker nikoli ne veš, kdo bo termin 'hot dog' razumel popolnoma narobe.

Hranljivi iPod

Ko je leta iPod Shuffle prvič prišel v javnost, je bil očitno tako revolucionaren, da nekateri ljudje očitno niso niti vedeli, kaj za vraga sploh je ta zadeva, ki jo držijo v rokah. Je to napredna tehnična igračka ali prefinjeno zavita belgijska čokoladica?! Da se s to zmešnjavo ne bi naslednjih deset let ukvarjala njihova pravna služba, so se pri Applu že od začetka zavarovali in v trženjski material za iPod Shuffle, ki je na trg prišel leta 2005, napisali: “iPod Shuffla ne smete pojesti.

Opozorilo v leru

Na embalaži bluetooth zvočnika Drive 'N' Talk za prostoročno telefoniranje v avtomobilu se je v drobnem tisku skrivala varovalka, ki je bila nekoliko v konfliktu s samo uporabnostjo naprave. Pisalo je: “Naprave ne uporabljajte med vožnjo.” Do danes ni znano, ali so se pri podjetju Jabra le šalili ali pa so vedeli kaj, česar uporabnikom niso želeli namigniti.

Pravilni vrstni red

Na elektronskem termometru za merjenje telesne temperature, ki se je pred leti prodajal v ameriških lekarnah, se je znašlo tole opozorilo: “Po rektalni uporabi termometra ne uporabljajte oralno.” Nekdo naj, prosim, pokliče pornografsko industrijo, ker smo videli nekaj filmov, kjer bi jim tole opozorilo lahko prišlo še kako prav.

Z glavo naprej

Igralna konzola Nintendo GameCube je na trg prišla leta 2001 in se tistikrat postavljala kot resna konkurenca Playstationu 2, Microsoftovemu Xboxu in Seginemu Dreamcastu. Ena od prednosti je vsekakor bil precej bolj jasen drobni tisk z opozorili, kjer je med drugim pisalo tudi: “Ne poskušajte vtakniti glave v konzolo, saj se to lahko konča s poškodbami.“ Hej –'lahko'? Torej se lahko tudi ne konča s poškodbami in mi v živo srečamo princeso Zeldo?!

Za ultra gospodinjce

Na embalaži likalnika znamke Rowenta so se pred morebitnimi navdihi kakšnih bolj praktičnih gospodinjcev zaščitili s tem pripisom v drobni tisk: “Ne likajte oblek, ki jih imate oblečene.

Procesorska matematika

V drobnem tisku tiskovine, ki jo je uporabnik prejel v embalaži zgodnjih različic procesorjev Intel Pentium, se je skrivala tale matematična zagonetka: “Če produkt pokaže napake pri delovanju, ga bo izdelovalec zamenjal za 2 dolarja poštnine in tri stroškov odpreme, skupaj 4,97 dolarja.” Ko se je z novimi različicami povečala procesorska moč Pentiumov, se je napaka odpravila.

Ostanite prizemljeni

Nadvse popularna letalska simulacija Microsoft Flight Simulator 2000, ki je izšla oktobra leta 1999, je imela v priročniku dodano tudi eno zelo pomembno opozorilo: “Opozorilo! Ta program se ne sme uporabljati za učenje letenja! Posledice so lahko smrtno nevarne.“ Škoda. Letalske družbe, očitno bo treba za urjenje pilotov uporabljati kakšne druge opcije.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via giphy.com.